Beskrivning
Detaljer
Hållbarhet
Klimatpåverkan
Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.
Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.
Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).
Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.
Läs mer om hållbarhet
Böcker av författaren
Om boken
Ett centraleuropeiskt land några år fram i tiden. En regim som stängt gränserna och förföljer flyktingar som sökt sig till landet. Uppehållstillstånd dras in, medborgarskap omprövas och egendomar beslagtas. Stora interneringsläger upprättas. Privata beväpnade grupperingar jagar och skjuter flyktingar. Sent omsider har det internationella samfundet reagerat och ett utdraget, skoningslöst krig brutit ut.
I en av landets avkrokar bor en familj på en gård, inte långt från fronten. De lever med kriget nära sig. En vinternatt dyker en kvinna och hennes dotter upp. De har flytt från ett av lägren. Familjen tvingas fatta ett beslut om hur de ska hjälpa dem. Ett beslut som påverkar dem alla, också långt efter det att kriget tar slut.
Torbjörn Flygts Flyktväg är en uppfordrande roman som ställer avgörande och högst aktuella frågor.
Läs mer
Torbjörn Flygt
Flyktväg
Om boken
Kim befinner sig ensam i sitt hem. Hans sambo och dotter är borta över dagen. Då dyker Tomas, en man han aldrig har träffat, oannonserat upp och gör sig hemmastadd på ett oväntat sätt. Tomas cirklar runt Kim och söker med maktspråk och antydningar få honom ur balans. Men i och med det kommer han också att blotta sig själv.
Torbjörn Flygt förknippas ofta med den Augustvinnande genombrottsromanen Underdog, som fick en kritikerhyllad uppföljare i Outsider 2011. Var man är en stram kortroman där han återigen visar sin känsla för det subtila spelet mellan människor. Med precision och knivskarp iakttagelseförmåga frilägger han Tomas och Kims kamp om herraväldet.
Läs mer
Torbjörn Flygt
Var man
Om boken
Tio år har förflutit i Johan Krafts liv. Och i landet Sverige. Medelåldern närmar sig, och med den insikten om att det börjar bli för sent.
Johan pluggar juridik i Lund och har ihop det med Helena. Hon drömmer om att köpa hus, skaffa barn, hela familjekittet. Men Johan är inte redo. Han bor i korridor på Malmö Nation, och lever sitt liv på nationen och pubarna. Här finns bland andra KL, mästare på att dryga ut studielånet med olika "affärer". Traktor, bondson med hård press hemifrån på att ta över lantbruket. Annika, svartklädd teolog från Stockholm. Sofia, inget ljushuvud men med ekonomiskt stöd hemifrån och det uttalade målet att bli hemmafru till förmögen man. Vi träffar dem i med- och motgångar, en samling unga människor som ofrivilligt kommer att dela några år i Lund. Perspektivet är underklassens, den första efterkrigsgenerationen som fick möjlighet att läsa vidare i stor skala, och hur den förhåller sig till akademiska traditioner utan att ha dem med sig hemifrån. Det är vid den här tiden som Ny demokrati kommer in i riksdagen och Palmemordet kastar ännu sin skugga över landet. Sverige - liksom Johan Kraft - har förlorat något av sin oskuld.
Handlingen i Outsider utspelar sig i slutet av åttio- och början av nittiotalet, med framåtblickar. Torbjörn Flygt hyllades mycket för sitt språk och för tonen i Underdog. Och den känns igen i Outsider. Här möter vi återigen Johan Kraft, men som en mognare man, med en mörkare klangbotten.
Läs mer
Torbjörn Flygt
Outsider
Om boken
Parvaneh från Esfahan blir misshandlad av sin man, och gör det som ingen hade trott. Hon måste bara få vara för sig själv ett litet tag. Vara sig själv. Men så träffar hon en annan man som gör det svårt att vara ensam.
Lena är gift med Janson. Hon är beredd att ge upp hela sitt liv för honom. Och det har hon fått göra också. För Janson spelade en gång bort det de hade. Hon tror att han har slutat, men Janson vet ju hur man ska vinna.
De lever i samma stad. Då och då stöter de ihop. Att säga att deras vägar korsar varandra vore att ta i. Så ser det inte ut i livet. Men de bor ju faktiskt under samma himmel. Och ibland får de syn på den.
Torbjörn Flygt återkommer nu med en rik roman om tre kärlekar, i ny och nedan. Precis som den Augustprisbelönade Underdog är detta en roman som är ett tvärsnitt av vår tid lika mycket som den är en skarpsynt gestaltning av enskilda öden i olika hörn av samhället.
Läs ett kapitel ur boken
Läs mer
Torbjörn Flygt
Himmel
Om boken
Claes Backe är åklagare i en stor svensk stad. En man med ett juridiskt patos som drivs av en stark personlig moral. Han är lyckligt gift med Gunilla, som är kyrkoherde, och de har två barn i tonåren.
Men det förortsområde han bor i härjas av stölder. En grannsamverkan bildas, och den förvandlas till ett regelrätt medborgargarde när ett mc-gäng dessutom flyttar in i en lada strax intill.
Claes Backe värjer sig från grannarnas vakthållning, eftersom det strider mot allt han tror på. Men när han drabbas av en motgång i rätten för att ett par vittnen skräms till tystnad i ett misshandelsmål tvingas han steg för steg ompröva sin hållning, och hamnar på så sätt i konflikt med sin tidigare moral.
Torbjörn Flygt skildrade med stor framgång Sveriges stora omvandling från sjuttio- till nittiotal i romanen Underdog om familjen Kraft. Också i Verkan, en roman om vår egen tid, låter han en familjs öde gestalta en större rörelse i samhället: denna gång hur bräcklig idén om en rättsstat kan vara under tryck.
Läs mer
Torbjörn Flygt
Verkan
Om boken
Bodil Kraft är en av alla de otaliga närvarande mödrar som är kittet i familjen, en ensamstående fabriksarbeterska i Malmö som mot alla odds och med en stor portion energi lyckas rädda sig ur arbetslöshet och till och med göra en viss karriär. Det är sonen Johan som berättar om henne och om sig själv som pojke, om sin superbegåvade och mobbade syster Monika, om musiken, kläderna och hela det myller av människor som omger familjen Kraft - grannar, släktingar, vänner, blivande MC-ligister och proggiga lärarvikarier.
Med romanen Underdog vann Torbjörn Flygt Augustpriset 2001.
Läs mer
Torbjörn Flygt
Underdog