Nya svampboken
Svenska
2014-10-10
Utgivet av: Norstedts
Läs mer
Beskrivning
Detaljer
Hållbarhet
Kategori
Fälthandböcker
Författare
Publiceringsdatum
2014-10-10
Formgivare omslag
Pernilla Qvist
Bokinformation
Originalspråk
Svenska
Språk
Svenska
Omslagsfotograf
Hans Marklund, Michael Krikorev
Format
InbundenProduktion
Miljömärkning
Ja
CE-märkning
Nej
Tryckeri/Producent
Livonia Print Ltd
Produktdetaljer
ISBN
9789113066608
Antal Sidor
250
Vikt (kg)
0.89
Ryggbredd (mm)
24
Höjd (mm)
260
Bredd (mm)
185
Klimatpåverkan
Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.
Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.
Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).
Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.
Läs mer om hållbarhet
Böcker av författaren
Om boken
Tydliga foton visar varje ört i närbild, just så som den ser ut när den plockas.
Läs mer
Marie-Louise Eklöf, Pelle Holmberg, Pelle & Ingrid Holmberg
Vilda växter
Om boken
Boken är en pedagogiskt upplagd, lättanvänd men ändå fyllig bok om matsvamparna och deras förväxlingssvampar. Utförligt presenteras ett hundratal matsvampar och över 400 fotografier, både miljöbilder och ateljébilder visar svamparna i olika vinklar, även i genomskärning. Vi får veta var i Sverige och i vilka marker som svamparna växer och hur de bäst plockas, rensas, tillagas och konserveras. Förväxlingssvampar och giftiga svampar presenteras med en tydlighet som ger råg i ryggen till den som är osäker och fotografier visar hur man bäst skiljer de giftiga svamparna från de matsvampar de liknar.
En av bokens stora styrkor är det unika symbolsystem som snabbt ger information om vilka matsvampar som är lättast att lära sig och vilka som kräver mer erfarenhet för att man ska våga sig på. Svamparna delas in i fyra grupper. "Nybörjarsvampar" med inga eller ofarliga förväxlingssvampar hamnar i den första gruppen och de matsvampar som kan förväxlas med mycket giftiga svampar hamnar i den fjärde gruppen.
I denna nya reviderade upplaga har boken fått en helt ny formgivning, texterna noggrant uppdaterats och byggts ut och symbolsystemet förenklats. Allt för att fler ska våga ta steget från kantarellplockare till "riktiga svampplockare".
Läs mer
Hans Marklund, Pelle Holmberg
Nya svampboken
Om boken
I denna reviderade upplaga har boken fått en helt ny formgivning, texterna noggrant uppdaterats och byggts ut och symbolsystemet förenklats.
Sammantaget blir det den perfekta följeslagaren ute i svampskogen!
Läs mer
Hans Marklund, Pelle Holmberg
Lilla svampboken
Om boken
Men vad gör vi sedan med våra korgar fulla av svamp, när förra säsongens torkade svampar fortfarande trängs i glasburkar i skafferiet? Vi behöver råd och inspiration för att laga svamp, och här är boken som alla svampälskare längtar efter!
2001 gav Norstedts ut Svampkokboken av svamparnas mästare, Pelle Holmberg, tillsammans med sin fru Ingrid och deras goda vän och kock Dieter Endom. Boken blev en storsäljare och nu släpps den i en reviderad upplaga där mer än hälften av recepten är nya och samtliga bilder omtagna av Susanne Hallman, fotografen till Lax, till vardag och lyx. Svamp är en delikatess, en smakförhöjare utan dess like! Som tilltugg, förrätt eller huvudrätt, till fisk, kött eller fågel - här är boken som i ett femtiotal recept visar oss vägen till både klasiska och nytänkande rätter med både vilda svampar och köpesvamp som grund. Du får lära dig hur olika svampar passar bäst med varandra eller med olika tillbehör. Att svamp dessutom är hälsosam, fiberrik, och fri från både socker och kolhydrater gör den till den perfekta ingrediensen i alla moderna kök. En grundkurs i rensning, frysning och torkning tillkommer på köpet.
Läs mer
Pelle Holmberg, Pelle & Ingrid Holmberg, Dieter Endom, Anders Pedersén, Ingrid Holmberg
Svampkokboken
Om boken
Man räknar med att en miljon svenskar plockar svamp. Många av dessa är kantarellplockare som gärna vill ta steget från "ensvampsplockare" till "riktiga" svampplockare. Nya svampboken är en pedagogiskt upplagd, lättanvänd men ändå fyllig och vederhäftig bok om matsvamparna och deras förväxlingssvampar - skriven av två av våra ledande svampexperter.
Ett hundratal matsvampar presenteras utförligt. Det rika bildmaterialet består av inte mindre än 400 färgfoton, både miljöbilder och ateljébilder som visar svamparna i alla vinklar, även i genomskärning. Vi får veta var i Sverige och i vilka marker som svamparna växer och hur de bäst kan tillagas och konserveras.
Förväxlingssvampar och giftiga svampar presenteras med en tydlighet som ger råg i ryggen till den som är osäker i svampdjungeln. Fotografier visar hur man bäst skiljer de giftiga svamparna från de matsvampar de liknar.
När Nya svampboken kom 1996 införde den ett helt nytt symbolsystem, som ger snabb information om vilka matsvampar som är lättast att lära sig och vilka som det fordras mer erfarenhet för att våga sig på. Svamparna delas in i fyra grupper. "Nybörjarsvampar" med inga eller ofarliga förväxlingssvampar hamnar i den första gruppen och de matsvampar som lätt kan förväxlas med mycket giftiga svampar hamnar i den fjärde gruppen.
Läs mer
Hans Marklund, Pelle Holmberg
Nya svampboken
Om boken
Vi får reda på vad de heter, lite om deras släktskap, utbredning, skillnaderna mellan fjällväxterna och växterna på låglandet, samt vad de använts till. Boken tar även upp några av fjällflorans "doldisar": lavarna och mossorna, samt svamparna, som utgör en påtaglig del av fjällfloran från och med augusti. Det är behändigt när man tänker på hur lite färsk svamp kan sätta guldkant på den frystorkade maten! Blommorna är presenterade efter färgen på sina blommor, och sist kommer de med oansenliga blommor eller inga blommor alls. Några blommor som inte är utpräglade fjällväxter men som är framträdande i fjällnaturen tas också upp, eftersom den oinvigde inte ser om växten de stannat inför är en fjällväxt eller bara en växt som också finns i fjällen. Du får även veta vad växterna heter på latin, engelska och tyska.
Läs mer
Pelle Holmberg, Hans Nelsäter
Våra vanligaste fjällväxter
Om boken
Läs mer
Pelle Holmberg
Ängens blommor
Om boken
Läs mer
Pelle Holmberg, Inger Ingmanson
Svenska bärboken
Om boken
Läs mer
Pelle Holmberg
Nybörjarsvampar
Nyheter