I köket hos Maj
Svenska
2016-09-06
Utgivet av: Norstedts
Läs mer
Beskrivning
Detaljer
Kategori
Allmänna kokböcker
Författare
Recensionsdag
2016-09-28
Publiceringsdatum
2016-09-06
Formgivare omslag
Lotta Kühlhorn
Bokinformation
Originalspråk
Svenska
Språk
Svenska
Format
InbundenProduktion
Papper
Träfritt obestruket
Miljömärkning
Nej
CE-märkning
Nej
Produktdetaljer
ISBN
9789113072692
Antal Sidor
285
Vikt (kg)
1.04
Ryggbredd (mm)
30
Höjd (mm)
247
Bredd (mm)
177
Recensioner
”En snygg bok och ett stycke kulturhistoria.”
SvD
”Idén att ge ut en kokbok i Majs namn är genial” /Hus & Hem
”Om I köket med Maj inte utses till Årets vackraste bok av Föreningen Svensk Bokkonst så ska jag laga Majs gammelgädda och käka varenda ben.” /Arbetarbladet
”I Köket hos Maj. En hemmafrus bästa recept är en mycket viktig bok!”
[...] "Det fanns och finns många Maj, så fint att de får en upprättelse. Att de får bli synliga, få ett erkännande. Bli riktigt uppskattade! Det är de värda! I Köket hos Maj. En hemmafrus bästa recept är en mycket viktig bok!" Yvonne Gröning
Dala-Demokraten
Böcker av författaren
Om boken
Så kommer ett samtal. Hennes pappa har dött. Han har hittats på golvet i sitt hus i Moliden. Och strax efter detta kommer hennes egen dom: aggressiv bröstcancer, tre tumörer, en stor och två små. Livet vänds till att handla om förlust, om sorg, om kroppens skörhet och skräcken att dö från sina barn.
Kristina Sandbergs självbiografiska skildring av denna tid är en stark, djupt gripande och inträngande text. Den blickar också tillbaka på uppväxten i 1970-talets Sundsvall. På trådarna bakåt i släkten och allt som går förlorat när hon tillsammans med sin syster måste sälja det som också varit faderns föräldrahem. Men framför allt handlar det om hur cancersjukdomen placerar henne på en mycket ensam plats. Där andras bemötande och tystnader drabbar, där orden inte når fram.
Läs mer
Kristina Sandberg
En ensam plats
Om boken
Estrid Holm och Lotta Kühlhorn hjälper oss att se städning som en lyx, väl värd att unna sig. Det handlar om att skapa rätt förutsättningar för ordning i kaos och ytor härliga att ta i och gå på. Vad ska man angripa direkt för att spara städtid på sikt? Vad bör man göra varje vecka, en gång per år?
Vi får lära oss att panikstäda effektivt och storstäda grundligt. Att sommaröppna och höststänga. Det handlar om vikten av rätt bakgrundsmusik och om hur en mikrostädning av en liten yta kan trigga igång lusten att fortsätta med ett helt rum. Alltifrån fettfläckar i vita fogar till skovård och fönsterputs beskrivs med en aldrig sinande entusiasm. Rum för rum gås igenom. Smarta råd, miljövänliga alternativ och gamla husmorstips varvas med härliga illustrationer.
Läs mer
Estrid Holm, Lotta Kühlhorn, Lotta Kühlhorn
Städa
Om boken
När Maj gifter sig med fabrikör Tomas Berglund får hon en ny roll att spela. Som maka, mor och hemmafru har hon aldrig en ledig stund. Hönset ska tas ur, köttet långkokas och kakdegar ständigt sättas. Ingen som har läst böckerna kan glömma scenen där Maj tar sig an den skräckinjagande gäddan. Maj uttrycker sig själv genom maten - med toscapäronen som nygift klassresenär, genom 40-talets dyrtider, till den nya tidens halvfabrikat och kryddstarka grytor. Recepten har försetts med kommentarer för att enklare kunna lagas idag. Här finns också rikligt med favoritcitat ur romanerna och stämningsfulla arkivbilder. I nyskrivna texter sätter Kristina Sandberg in Maj och hennes mat i den tidsanda som råder. Fram träder en större bild av Maj i hennes trånga men välplanerade folkhemskök.
Läsarna av romanerna Att föda ett barn, Sörja för de sina och Liv till varje pris har redan tagit Maj till sina hjärtan. I den här kokboken får vi följa henne på en resa genom flera decenniers svensk kokkonst. Ett stycke mat- och kulturhistoria som säger mycket om vad det kunde innebära att vara kvinna och husmor förr.
Läs mer
Lotta Kühlhorn, Kristina Sandberg
I köket hos Maj
Om boken
Det är i den här känslan som Lotta Kühlhorn tar avstamp. Hon synar citronerna, kålen och tomaterna från alla tänkbara håll, och presenterar sedan en mängd roliga och utsökta recept där varje råvaras karaktär kommer till fulla sin rätt. Här finns goda tillbehör, drinkar, såser och marinader men även pajer, grytor och desserter. Picklad blomkål och äppelsnö, sauterad purjoblast och Bloody Mary varvas med roliga smakkombinationer som päron och salvia. Vi får också läsa om hur päronen kan odlas i flaska och citronen bli ett effektivt blek- och putsmedel, eller varför inte en hemmagjord eau de toilette? De cirka hundra recepten varvas med Lottas underbara illustrationer och fakta om sorter, mognad och gamla husmorsknep.
Så gör plats i kyl och skafferi, lyft ner de stora faten och ge dig i kast med allt fantastiskt man kan göra av frukt och grönt.
Läs mer
Lotta Kühlhorn, Lotta Kühlhorn
Frukt o Grönt
Om boken
Och distansstudierna i Umeå blir inte riktigt den förlösning hon hoppats på. Maria har svårt att stå emot det tryck som hon upplever från omgivningen. Hennes rädsla för att misslyckas blir allt större, och osäkerheten omvandlas alltmer till destruktivitet. Maria drar sig undan, hon dricker i smyg, som tröst och flykt, och hamnar utanför familjens cirkel. Sammanbrottet kommer sakta men oundvikligt.
Läs mer
Kristina Sandberg
Ta itu
Om boken
Nu ska hon göra sitt bästa för att vara en sällskapsmänniska med de övriga påskfirarna. Men när hon kostar på sig själv en ansiktsbehandling hos pensionatets skönhetsexpert och känner masken strykas ut över pannan kan hon inte riktigt hålla tillbaka tårarna. Är det bara medelåldern, oron för Tomas stretande med firman och nykterheten? Eller besvikelsen över Lasses slarv sista året i folkskolan och Anitas försvinnande in i böckernas och filmernas värld? Kanske anar Maj hur förändringen har satts i rörelse utan att hon har verklig makt att hejda den.
Liv till varje pris är den avslutande delen i den kritikerrosade trilogin om hemmafrun Maj i Örnsköldsvik. När femtiotalet övergår i ett modernt sextiotal och rivningsvågen även drar fram över den ångermanländska småstaden kommer Majs trygga tillvaro allt mer i gungning. Det är en roman om anpassning och överlevnad och skildrar en familj som levde sitt liv i en tid då det svenska folkhemmet växte fram.
Läs mer
Kristina Sandberg
Liv till varje pris
Om boken
Maj är hemmafru under folkhemmets 40-och 50-tal då hemmafrun är ett eftertraktat ideal och det finns en strävan att betrakta det som ett viktigt yrke. Och hur Maj än försöker vara kärleksfull, trygg och sörja för att hemmet ska bli harmoniskt och rationellt, så väser en röst i henne att mor också är en orm. När tröttheten, rädslan och oron övermannar, kring allt som både hänt och skulle kunna hända henne och familjen. De oklara kroppsliga symptomen, hur hon tappar i vikt och så yrseln som får benen att vika. Och trots att Tomas kämpar hårt med att avstå från alkoholen, och sköta firman som gått i arv i hans släkt, hänger misstanken om att han kanske börjat dricka igen som ett tungt orosmoln över Maj och familjen.
Det här är den andra delen i en romansvit som inleddes med Att föda ett barn, om en hemmafrus liv och utblick i Örnsköldsvik. Och om klass, moderskap och alkoholism.
"Jag hade aldrig kunnat tänka mig att jag en dag skulle sitta djupt försjunken i en 500-sidig roman om hushållsbestyr och spädbarnsskötsel. Att Kristina Sandberg lyckas med det smått hypnotiska konststycket /.../ beror i allt väsentligt på berättartekniken. Jag inväntar, med en spänning jag aldrig kunnat förutse, berättelsens fortsättning." Nils Schwartz, Expressen
Läs mer
Kristina Sandberg
Sörja för de sina
Om boken
En berättelse om klass, ett sårigt moderskap och alkoholism.
För första gången ska Maj ha hela sin nya, stora Örnsköldsvikssläkt på middag. Men maken, den betydligt äldre Tomas, dröjer. Han skulle ju bara uträtta några ärenden på stan? Utanför lägenhetsfönstret breder midvintermörkret ut sig. Hur hamnade hon i det här, med en man som hon knappt känner? Hon som bara ville arbeta som servitris på Kjellins konditori ett slag, för att sedan ge sig av igen, kanske till Stockholm. På flykt från familjen i Östersund som inte längre kan försörja henne, när mammas hosta kräver allt längre sanatorievistelser och med uppbrottet från en ännu oläkt kärlekshistoria i minnet.
Maj vet, för hon känner ett hårt boxande i sin mage. Barnet. Det som aldrig skulle få hända. Överallt ser Maj blickar och hör röster som dömer henne för brottet som hennes växande mage bevisligen är. Men nu har hon väl inget att skämmas över? Med sin vigselring och make som ser fram emot att få bli far. Till och med svärmor som sitter i våningen under borde väl kunna förlåta sin sonhustru. Fast varför svajar Tomas så när han ska be sin mamma och sina syskon att slå sig ner vid det dukade födelsedagsbordet? Jo, Maj ser att han inte är nykter.
Med tidens obönhörliga tickande framskrider Majs graviditet, motvilligt och mödosamt, samtidigt som hon kämpar med att förstå vad som förväntas av henne i hennes nya, framgångsrika, familj. Sakta växer ett beslut att bli den kvinna som ingen ska kunna anklaga eller klandra. Maka, mor, värdinna. Men hur blir man det? För hur mycket Maj än försöker kontrollera sin tillvaro och leva i enlighet med hushållsalmanackan så finns ju allt det andra där. Det såriga moderskapet, makens alkoholism och ett äktenskap som bara råkade bli.
Att föda ett barn är den första delen i en tänkt trilogi.
Läs mer
Kristina Sandberg
Att föda ett barn
Nyheter