Det goda gröna

Författare

Karoline Jönsson

Det goda gröna

Svenska

2017-11-09

Utgivet av: Norstedts

Skönaste julen med godaste maten - och allt är helt vegetariskt! Den goda gröna julen har alla recept du kan önska för en verkligt god jul från glöggmingel och adventsfika till vintermiddagar, ett fullspäckat julbord och godis att slå in i en klapp.Här hittar vi klassiker som köttbullar, Jansson, lussekatter, ostkaka och inläggningar i grön kostym varvat med nykomponerade grönsaksrätter av vinterns råvaror. Det blir en högtid som ingen vill missa med mat som passar hela släkten och du kommer önska att julen varar än till påska!

Boken är indelad i fyra kapitel bakning, drycker, julbordet samt mellandagsmat. I kapitlen om bakning och drycker finns helt växtbaserade recept på gamla julklassiker som lussekatter, farmors gamla pepparkaksrecept, fudge, knäck, glögg och även nyare påfund men med välkända smakkombinationer. I kapitlet om mellandagsmat får man både tips på hur man kan använda sina rester samt laga ny mat på råvaror som kanske blivit över men också helt fristående rätter som jag tycker passar väldigt bra i jultid. Mat som är varm, mättande och kort och gott smakar lite juligt. I många delar av världen används våra julkryddor till den vardagliga maten året om och genom att blicka utåt i världen har jag hittat en hel drös av alternativa julmiddagar. Kanske något att laga om man är själv eller ska jobba och inte hinner svänga ihop ett helt julbord. Eller kanske just att äta under mellandagarna när släktingar kommer över som man inte hade möjlighet att fira julafton med. Och såklart helt perfekt mat att tjuvstarta julen med redan i november när de stora entusiasterna börjar pynta och sjunga julånger.


Läs mer

Slut i lager

Beskrivning

Detaljer

Skönaste julen med godaste maten - och allt är helt vegetariskt! Den goda gröna julen har alla recept du kan önska för en verkligt god jul från glöggmingel och adventsfika till vintermiddagar, ett fullspäckat julbord och godis att slå in i en klapp.Här hittar vi klassiker som köttbullar, Jansson, lussekatter, ostkaka och inläggningar i grön kostym varvat med nykomponerade grönsaksrätter av vinterns råvaror. Det blir en högtid som ingen vill missa med mat som passar hela släkten och du kommer önska att julen varar än till påska!

Boken är indelad i fyra kapitel bakning, drycker, julbordet samt mellandagsmat. I kapitlen om bakning och drycker finns helt växtbaserade recept på gamla julklassiker som lussekatter, farmors gamla pepparkaksrecept, fudge, knäck, glögg och även nyare påfund men med välkända smakkombinationer. I kapitlet om mellandagsmat får man både tips på hur man kan använda sina rester samt laga ny mat på råvaror som kanske blivit över men också helt fristående rätter som jag tycker passar väldigt bra i jultid. Mat som är varm, mättande och kort och gott smakar lite juligt. I många delar av världen används våra julkryddor till den vardagliga maten året om och genom att blicka utåt i världen har jag hittat en hel drös av alternativa julmiddagar. Kanske något att laga om man är själv eller ska jobba och inte hinner svänga ihop ett helt julbord. Eller kanske just att äta under mellandagarna när släktingar kommer över som man inte hade möjlighet att fira julafton med. Och såklart helt perfekt mat att tjuvstarta julen med redan i november när de stora entusiasterna börjar pynta och sjunga julånger.


Kategori

Allmänna kokböcker

Recensionsdag

2017-12-06

Publiceringsdatum

2017-11-09

Formgivare omslag

Lukas Möllersten

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Omslagsfotograf

Karoline Jönsson

Format

Inbunden, Inbunden

Produktion

Papper

Träfritt obestruket

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113080659

Antal Sidor

159

Vikt (kg)

0.817

Ryggbredd (mm)

23

Höjd (mm)

265

Bredd (mm)

198

Böcker av författaren

Om boken

Värmande vego är precis den bok Karoline Jönsson hade velat ha när hon blev vegetarian. Faktum är att hon då var både hungrig och vilse i spenaten. Därför har Karoline samlat de recept som hamnat på repeat i hennes kök: rätter som fungerar som en bas och som du kan smaksätta på olika vis, mat som gör dig varm och nöjd och förenklar vardagslivet. Mat som alltid funkar och som alltid blir god.

Boken delas in i:
Från grunden om hur man gör tofu, matlagningshavregrädde och tempeh. I kastrullen hittar du soppor, grytor som daal och chili. I pannan bjuder på koreanska pannkakor, fritters och rårakor. I ugnen handlar det om gratänger och bakad potatis med härliga fyllningar. Det finns också recept på rejäla bakverk - för alla behöver ett recept på en perfekt vegansk kladdkaka!

Läs mer

Värmande vego

Karoline Jönsson

Värmande vego

Om boken

Våga sätta frön, se något växa, vårda, skörda och laga! Efter årtionden av snabbmat och halvfabrikat längtar vi efter hela, rena råvaror och mat lagad från grunden.

I den här boken kombinerar Karoline Jönsson sina två hjärtefrågor; växtbaserad mat och hemodling. Från sin skånska gård bjuder hon på handfasta tips om kompostering och jordförbättring, om frösamling och hur man torkar örter - allt varvat med recept som får det att vattnas i munnen. Hon beskriver målande lyckan i att kunna bjuda på husets eget myntate eller att mitt i februari baka en äppelkaka med frukt från det egna trädet. Här finns även de vilda växterna från naturens eget skafferi: bären, svampen, rölleka, björkblad och blåklint.

Boken är indelad i fem kapitel: trädgårdslandet, växthuset, fruktträdgården, örtagården och den vilda trädgården, med härliga recept i varje kapitel. Primörsallad med ramslök och sparris, kantarellklämma med pepparrotsslaw & syrad rödlök, och Eton mess med rabarberkompott, men också recept på örtteer, salvor och egen kroppsskrubb.

Läs mer

Den goda gröna julen

Karoline Jönsson

Den goda gröna julen