Beskrivning
Detaljer
Hållbarhet
Kategori
Romaner
Författare
Recensionsdag
2019-11-18
Publiceringsdatum
2019-12-04
Formgivare omslag
Lotta Kühlhorn
Bokinformation
Originalspråk
Svenska
Språk
Svenska
Produktion
Papper
LABB Bokpapper träfritt
Miljömärkning
Ja
CE-märkning
Nej
Tryckeri/Producent
ScandBook AB
Produktdetaljer
ISBN
9789113099866
Antal Sidor
302
Vikt (kg)
0.547
Ryggbredd (mm)
26
Höjd (mm)
217
Bredd (mm)
144
Klimatpåverkan
Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.
Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.
Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).
Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.
Läs mer om hållbarhet
Böcker av författaren
Om boken
"Med sin varma blick på människan hjälper P O Enquist läsaren att försona sig med både sig själv och det svåra. Han lotsar oss till platserna inom oss där vi kan hitta små skärvor av hopp. Det är inte en liten sak. Det får mig att tro på att vissa råd faktiskt är värda att följas. I alla fall när det de kommer från en gudabenådad västerbottning."ETC"Denna volym är en liten pärla, där vardagliga reflektioner samsas med vad man faktiskt skulle kalla ren livsvisdom. En medmänniska som trevar sig fram ... med en befriande humor och självdistans som i sig innebär ett slags tröst. Allvarligt talat är en bok att återvända till, helt enkelt." BTJFör tio år sedan medverkade Per Olov Enquist i radioprogrammet Allvarligt talat i Sveriges Radio. Där svarade han på lyssnarnas vardagsfilosofiska frågor - vart igelkottarna tagit vägen, hur långt ett evigt liv är, huruvida man måste älska sina barn och varför skatorna bygger bo på nedersta grenen.
Svaren är många gånger oväntade, ibland förbryllande. Per Olov Enquist vecklar ut frågan och vänder på perspektiven. Hans kloka och ofta humoristiska funderingar löper ut i en väv av trådar, för att slutligen landa i ett konkret och handfast svar.Det är Per Olov Enquists talande röst vi hör i de här texterna. Den skiljer sig från den skrivande, litterära författaren Per Olov Enquist. Men det omisskännliga tonfallet, perspektivet på tillvaron och många av hans teman är närvarande även här.Boken Allvarligt talat ges ut i samband med att Per Olov Enquist skulle ha fyllt 90 år.
Läs mer
Per Olov Enquist
Allvarligt talat
Om boken
Kapten Nemos bibliotek utkom första gången 1991 och är ett av Per Olov Enquists främsta och mest kända verk.
Läs mer
Per Olov Enquist
Kapten Nemos bibliotek
Om boken
Musikanternas uttåg utkom första gången 1978 och är en av Enquists främsta politiska romaner och skildrar konfrontationen mellan den socialistiska arbetarrörelsen och den frireligiösa bygden.
Läs mer
Per Olov Enquist
Musikanternas uttåg
Om boken
Nedstörtad ängel utkom första gången 1985 och är ett centralt verk i Enquists författarskap med teman och historier som förekommer både i tidigare och senare verk.
"Den första läsning av den korta Nedstörtad ängel när den kom ut: jag lamslogs av dess komplexa direkthet. Också av den förtvivlan och dödslängtan som finns den som övergår i medkänsla. Den är en av svensk litteraturs märkligaste romaner. Jag vill kalla den ett kärl för bilder. Ett nav i författarskapet, som efter många omläsningar fortsätter att sända ut sitt ljus."
ur Agneta Pleijels förord
Läs mer
Per Olov Enquist
Nedstörtad ängel
Om boken
Romanen, som belönades med Augustpriset 1999, utspelar sig i Danmark på 1760-talet och berättar historien om den sinnessjuke kung Christian, hans unga drottning och den tyske livläkaren Struensee, som vann kungens förtroende och drottningens hjärta.
Livläkarens besök ingår i utgivningen av Per Olov Enquists viktigaste verk och presenteras med utförliga kommentarer av Per Svensson och med nyskrivet förord.
Läs mer
Per Olov Enquist
Livläkarens besök
Om boken
Magnetisörens femte vinter ingår i utgivningen av Per Olov Enquists viktigaste verk och presenteras med utförliga kommentarer av Per Svensson och med nyskrivet förord av den danska författaren Peter Høeg.
Läs mer
Per Olov Enquist
Magnetisörens femte vinter
Om boken
Så här skrev Enquist själv om boken i originalupplagans förord: "Detta är en roman om baltutlämningen, men om beteckningen roman förefaller någon stötande, kan den ersättas med reportage eller bok. Min avsikt var att ge en helt objektiv och exakt bild av denna i svensk samtidshistoria helt unika politiska affär.
Jag har, som kommer att framgå, misslyckats med att ge en objektiv bild. Jag tror inte denna objektiva bild är möjlig att ge. Min avsikt har inte i första hand varit att upprätta ett monument över en baltisk tragedi. Jag har i stället, så noggrant som möjligt är, velat beskriva ett svenskt dilemma."
Läs mer
Per Olov Enquist
Legionärerna
Om boken
Läs mer
Per Olov Enquist
Dramatik II. De politiska
Om boken
Läs mer
Per Olov Enquist
Dramatik I. Kammarspelen
Om boken
Vid flodens strand står en flock av döende vänner, de vädjar att han ska förklara hur allt hänger ihop, till exempel detta med kärleken.
Och kvinnan i Larssonsgården. Hon på det kvistfria furugolvet. Ska han skriva sanningen?
Faderns notesblock med de utrivna sidorna, de som bränts och var borta. Och som plötsligt dyker upp efter alla år. Öppnar sig nu historiens spricka?
Är det verkligen detta som ska infogas i minnestalet? Och bli den kärleksroman han aldrig trott sig kunna skriva?
PO Enquists nya roman som på flera sätt kan sägas ta vid där memoarromanen Ett annat liv slutade.
Det handlar om Modern och Fadern, om bokahopen och om det går att slutligen lägga samman det som verkligen betydde något. Fram träder en kärleksskildring som tar sin början i ett möte mellan den unge 15-åringen och en äldre kvinna på ett kvistfritt furugolv i Larssonsgården.
Läs mer
Per Olov Enquist
Liknelseboken