Prepping: Överlevnadshandboken
Svenska
2020-05-06
Utgivet av: Norstedts
Läs mer
Beskrivning
Detaljer
Hållbarhet
Kategori
Praktiska handböcker
Författare
Recensionsdag
2020-05-27
Publiceringsdatum
2020-05-06
Illustratör
Lukas Möllersten
Formgivare omslag
Lukas Möllersten
Klimatpåverkan
Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.
Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.
Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).
Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.
Läs mer om hållbarhet
Böcker av författaren
Om boken
Den som förberett sig mentalt och praktiskt - genom att öva, skaffa kunskap och tänka igenom olika situationer - har bäst chanser att klara en kris eller katastrof. I boken finns även ett omfattade sjukvårdskapitel, vad som är viktigast att tänka på om du är först på en olycksplats eller om någon skadas under ett äventyr.
Boken är skriven av Torbjörn Selin, expert på överlevnad, och journalisten Anna-Maria Stawreberg, författare till tidigare utgivna Prepping. Torbjörn Selin är före detta yrkesmilitär och utbildad överlevnadsinstruktör inom såväl Försvarsmakten som Svenska överlevnadssällskapet. Han har genom åren hållit ett oräkneligt antal överlevnadskurser.
Läs mer
Anna-Maria Stawreberg, Torbjörn Selin, Lukas Möllersten
Prepping: Överlevnadshandboken
Om boken
Samtidigt som myndigheterna uppmanar medborgarna att vi måste klara oss själva i minst 72 timmar står många av oss handfallna när elen går eller vattnet tar slut.
En preppare har bunkrat färskvatten och konserver. De riktigt seriösa lämnar staden och flyttar ut på landet till ett hus med egen brunn och större möjligheter att ta sig igenom civilisatoriska sammanbrott.
I boken får vi möta ett antal svenska preppare som delar med sig av hur de går till väga för att vara förberedda vid alla typer av katastrofer. Det är kvinnan som jobbar på UD, ensamstående mamman som preppar med barnen, pensionären som blir alltmer självförsörjande på sin odling och paret som lagrat 400 liter vatten i sin lägenhet.
Men boken är också en praktisk handbok med en mängd värdefulla tips på hur man överlever, håller värmen, lagrar vatten eller klarar sig mentalt i en kris.
Läs mer
Anna-Maria Stawreberg, Lukas Möllersten
Prepping
Om boken
Nu kommer hans kloka råd och tankar i bokform.
Under ett par års tid har Jesper Juul coachat ett stort antal svenska familjer, några med mer vardagliga problem, andra med större bekymmer. Resultatet har blivit en bok om föräldracoachning där Jesper Juul med varsam hand, men på ett rättframt sätt och med glimten i ögat, hjälper familjerna att hitta ett förhållningssätt till det vardagskaos som många av dem befinner sig i.
I boken resonerar Jesper Juul om vikten av att lyssna på sina barn, att lita på barnens kompetens och förmåga att själva ta ansvar. Han diskuterar kring hur dagens föräldrar - och barn - förhåller sig till ledarskap, respekt och demokrati och om livet i de allt fler nya familjerna där det bara finns en närvarande förälder.
Många är vi som känner igen oss i de frågor och situationer som tas upp. Är ett barn aggressivt för att det leker våldslekar? Är den bästa lösningen att barnet alltid får bo ihop med och träffa båda sina föräldrar? Är jämställdhet nyckeln till att en familj ska må bra? Vad gör man egentligen åt den här rasande syskonsvartsjukan som lätt uppstår när tre blir fyra? Vad kan två utmattade föräldrar göra när deras barn vill göra annat än att sova och hur hittar man den omtalade livsbalansen?
Frågorna är samlade under teman, som viljestarka barn, relationen mellan de vuxna i familjen, syskonbråk, separation mellan föräldrarna. Till varje tema har Jesper Juul skrivit ett förord om hur man kan hantera just detta problem.
Jesper Juul har hjälpt ett stort antal familjer världen över och hans råd präglas av stor respekt gentemot barnen.
Läs mer
Anna-Maria Stawreberg, Jesper Juul
Föräldracoachning med Jesper Juul
Om boken
På barnkalaset är huvudsaken att födelsedagsbarnet får känna sig speciellt och ha det roligt. Det spelar ingen roll om vi som föräldrar lagt ner mycket tid och stora ansträngningar eller om vi valt en enklare lösning. Ibland är till och med det enklaste det roligaste, det är ändå att få träffa kompisarna och ha kul tillsammans som är det viktiga.
Samma inställning har författarna till Kalas! när de umgås barn och vuxna tillsammans, ibland på fest, en annan gång på cykelutflykt med knytis. Och egentligen krävs det inte att någon fyller år för att man ska ställa till med kalas, fest eller en gemensam utflykt. Lika roligt kan man ha bara någon tar initiativet till att träffas.
Alla kalas i boken har ett tema som följer årstiderna, med sjörövarkalas på våren, orientalisk fest på sommaren, ett älvkalas en sommareftermiddag i skogen, en spökfest på hösten, en midvinterfest utomhus på vintern, för att nämna några av bokens alla kalas. Till varje kalas finns konkreta, handfasta tips på roliga lekar, bra lokaler att vara i eller hur man får utomhusfesten på vintern att fungera och bli kul. Dessutom recept på god mat som är lätt att ta med sig eller som går att förbereda så att festen inte hamnar i köket. Men här finns också kalas där man bjuder in barn och vuxna tillsammans. För som författarna konstaterar: "För oss är det en självklarhet att barnen också är med, att vi umgås barn och vuxna tillsammans. När vi väl är lediga vill vi inte alltid lämna bort barnen med barnvakt."
Kalas! handlar om att få vara tillsammans i en paus i vardagen, vare sig det handlar om ett traditionellt barnkalas eller fest för stora och små. Kalas! hjälper dig att hitta de små stunderna som är livet.
Läs mer
Anna-Maria Stawreberg, Anna Gardberg
Kalas!
Om boken
Men den är inte sann! I den här boken får du hjälp av sömnexperter, forskare, barnläkare, bvc-sjuksköterskor och en mängd föräldrar som kommit en bit på vägen mot lugnare familjenätter.
"Förmodligen är du trött, du som sitter med den här boken i din hand. Kanske har du och din familj inte sovit en hel natt på dagar, veckor eller månader. Kanske är du så trött att livet är som i en dimma. Allt känns jobbigt och det enda du vill är att hela familjen ska få sova.
Jag vet, för jag har själv varit där. Ingen av våra två tjejer, idag sju och fem år, har under sina första år placerat sömn högt på att-göra-listan.
Det är inte ofta man önskar att läsaren ska somna av en bok, men så är det faktiskt i det här fallet. Den här boken ÄR ett riktigt sömnpiller. Bara genom att öppna den och börja läsa har du tagit det första steget mot lugnare nätter."
Så inleder Anna-Maria Stawreberg sin bok Allt du vill veta om barnets SÖMN - men varit för trött för att fråga om.
För de allra flesta är sömnmetoderna en sista utväg när läget börjar bli desperat. Men faktum är att det oftast räcker med att ändra på småsaker eller byta vissa rutiner.
I Allt du vill veta om barnets SÖMN - men varit för trött för att fråga om finns mängder av tips på hur man kan göra för att bryta sömnlösheten.
Läs mer
Anna-Maria Stawreberg
allt du vill veta om barnets SÖMN men varit för trött för att fråga om
Nyheter