Beskrivning
Detaljer
Hållbarhet
Kategori
Allmänna kokböcker
Författare
Recensionsdag
2022-04-13
Publiceringsdatum
2022-03-23
Formgivare omslag
Karin Ahlgren, Peter Herrmann
Bokinformation
Originalspråk
Svenska
Språk
Svenska
Omslagsfotograf
Petter Bäcklund
Format
InbundenProduktion
Papper
Multi Art Gloss
Miljömärkning
Nej
CE-märkning
Nej
Tryckeri/Producent
Livonia Print Ltd
Produktdetaljer
ISBN
9789113118673
Antal Sidor
223
Vikt (kg)
0.888
Ryggbredd (mm)
20
Höjd (mm)
265
Bredd (mm)
195
Klimatpåverkan
Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.
Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.
Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).
Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.
Läs mer om hållbarhet
Böcker av författaren
Om boken
På vägen från råvara till tallrik riktas också ett stort fokus på ett ofta förbisett moment - uppläggningen. Hur man med färger och komposition kan presentera enkel mat vackert. Sedir tar oss med genom hela processen.
Läs mer
Sedir Ajeenah
Sedir: Processen
Nyheter