Anna Jansson

Foto: Anna-Lena Ahlström

Utforska författaren

Anna Jansson debuterade år 2000 med kriminalromanen Stum sitter guden, där kriminalinspektör Maria Wern har huvudrollen. Böckerna utspelar sig mestadels på Gotland, där Jansson växte upp. De är i grunden polisromaner men innehåller också actionscener med stark psykologisk spänning. I flera böcker använder Jansson, som är sjuksköterska med 25 år i yrket, skickligt sitt medicinska kunnande i intrigen, samtidigt som hon skildrar Werns problem i privatlivet och som kvinna i yrkeslivet. Böckerna har översatts till fler än 20 språk och sålt i närmare 6 miljoner exemplar i Sverige.

Den lovordade Främmande fågel (2006) blev 2008 en tv-serie med Eva Röse i huvudrollen. En tv-serie som visats i närmare 40 länder världen över. Anna Jansson har också skrivit en serie pusseldeckare för barn och ungdomar, illustrerad av Mimmi Tollerup-Grkovic, med Maria Werns son; Emil Wern - detektiv. Tvillingspanarna är en ny pusseldeckarserie för lågstadiebarnen med kluriga fall på idylliska Gotland.

2014 utkom den första boken i feelgoodserien om Angelika Lagermark, hårfrisörska och relationsmäklerska på Salong d'amour i Visby. En förunderling jul på Salong d'Amour är den femte, efterlängtade delen i serien.

Serien Bergslagens blå, om Örebropolisen Kristoffer Bark, startade 2019 med boken Dotter saknad. Den handlar om en grupp omplacerade poliser som löser ouppklarade fall, och har nått en stor publik både i Sverige och utomlands.

2021 tilldelades Anna Jansson Crime Time Awards hederspris. Med juryns motivering: "Prisad, älskad och framför allt läst!"

Läs mer på Annas hemsida!

Utgivning

Om boken

Lovisa Ersjö har ljugit. Full av ånger lägger hon ner mobilen. Klockan närmar sig midnatt och huset är ödsligt och mörkt. Hon har precis sagt till Rosalies mamma att bästisen sover över. Men Rosalie är inte hemma hos Lovisa, och ingenting kommer att bli som förut.
Första dagen på Wisbygymnasiet slutar i tragedi. På kvällen festar nya och äldre elever i en lyxvilla på Klinten. En av flickorna kommer inte hem den natten. Kriminalinspektör Maria Wern får uppdraget att hålla i utredningen av försvinnandet. Vittnesmålen från kvällen går isär. Spåren leder till en taxichaufför som har haft kontakt med 16-åringen, och en konstnär som vill ha unga kvinnor som modeller. I skuggorna ruvar en mördare – och när en död kropp hittas i en beteshage sprider sig skräcken på skolan.Anna Jansson är tillbaka med en nagelbitande spänningsroman. I Till offer åt det okända kämpar Maria Wern mot klockan för att lösa de grymma brott som drabbar tonårsflickor på väg ut i livet.

Läs mer

Anna Jansson

Till offer åt det okända

Om boken

Gertrud Silverängen och väninnorna i syjuntan i Visby tar sig an ett nytt fall. Det gäller ett försvinnande i det förflutna, då en femårig pojke kom bort från sitt hem och aldrig återfanns. Nu, nästan 50 år senare, vill hans bror Markus få klarhet i vad som egentligen hände. Tillsammans med sin son Patrik, som är polis, och kriminalinspektör Maria Wern, bestämmer sig Gertrud för att gå till botten med mysteriet som plågat familjen i decennier. Men det är någon som inte tycker om att hon söker svar om den försvunne pojken.
Gertrud Silverängen möter du även i Vinterhjärta och Vinterstjärna.

Läs mer

Vintermåne

Anna Jansson

Vintermåne

Om boken

1945. Två unga män tar sig ner i en övergiven gruva, men bara en av dem kommer att återse dagens ljus. Mannen som snart ska dö bär på en förödande hemlighet.
I nutid hittas ett dött spädbarn i en mosse i Hällefors norr om Örebro – den lilla flickan blev bara någon månad gammal. Hon bär ett silversmycke kring halsen med en sten som experterna inte kan identifiera. Kriminalinspektör Kristoffer Bark får uppdraget att leda utredningen tillsammans med sin grupp omplacerade poliser. När Bark anländer till Hällefors blir han första polis på plats på ett akut larm. En man i nittioårsåldern har tagit en förskolegrupp som gisslan. Han är beväpnad med ett gevär och han är inte rädd för att använda det.Anna Jansson är tillbaka med en skarp kriminalroman där lojalitet och släktband hamnar i fokus – och flera liv är i fara. Må evigheten förlåta utspelar sig i Bergslagen, där de gamla silvergruvorna utgör en påminnelse om svunna tider och kunskap som gått förlorad.

Läs mer

Må evigheten förlåta

Anna Jansson

Må evigheten förlåta

Om boken

Politikern Jennie tar färjan till fastlandet och lämnar sin 10-åriga dotter Alice med nye maken Fredrik hemma i villan i Fårösund. Dagen därpå är både dottern och mannen spårlöst försvunna. MARIA WERN leder polisutredningen, och söker bland närstående till både Jennie och Fredrik, liksom personer de kommit i kontakt med i sina yrkesliv. Handlar det om svartsjuka eller om någon som vill hämnas på Fredrik i hans roll som åklagare? Dagarna går men utredningen står och stampar, utan spår efter lilla Alice.

Läs mer

Du som var min - 4

Anna Jansson

Du som var min - 4

Om boken

Två barn söker sig ned i tunnlarna under Visby och finner De dödas sal, en droppstensgrotta i underjorden, som enligt rykten varit en hemlig mötesplats för klostrens munkar och senare använts av änglamakerskor.
Trettiofem år senare gör en mäklare en fasansfull upptäckt. Vid en husvisning hittas en kvinna död, sittande i en bil i garaget. Hon identifieras som den försvunna Märta Silverängen, en 34-årig arkeolog som utforskade och kartlade tunnlarna under Visby.Maria Wern leder mordutredningen och är samtidigt hemligen iakttagen av en okänd person, en vilsen själ som visste allt om Märta Silverängen.I Dödens snabba vingar bygger Anna Jansson en nervkittlande intrig som tar oss på besök i Visbys undre värld – bokstavligen. Maktspel, mord och grymma människoöden vecklas ut i en gripande mordhistoria.

Läs mer

Dödens snabba vingar

Anna Jansson

Dödens snabba vingar

Om boken

Jennifer arbetar i hemtjänsten i Visby. En dag är hon spårlöst försvunnen. Det är Gertrud och hennes väninnor i syjuntan som gör upptäckten. Gertrud, som misstänker att Jennifers nya pojkvän är kontrollerande, blir genast mycket orolig. Trots att det är snö och minusgrader ute samlar Gertrud väninnorna och de ger sig av för att söka efter Jennifer.
Gertrud upptäcker snart att Jennifer fått hotfulla sms, och någon bryter sig in i Jennifers lägenhet när Gertrud är där. Vem är det egentligen som ligger bakom försvinnandet?I Vinterstjärna möter vi återigen den snart nittioåriga Gertrud Silverängen. Det är Maria Wern som utreder fallet med den försvunna Jennifer från polisens sida, med ovärderlig hjälp av Gertrud och hennes vänner i syjuntan. Gertrud Silverängen kan du läsa mer om i Vinterhjärta och Vintermåne.

Läs mer

Vinterstjärna

Anna Jansson

Vinterstjärna

Om boken

Skelettet efter en nioårig flicka hittas i en blockstensgrotta i ett naturreservat. Polisens spår leder bakåt i tiden, till ett fosterhem som tog emot unga flickor, beläget i en gammal begravningsbyrå. Men hemmet brann senare ner och det är ont om ledtrådar.
Det är kriminalinspektör Kristoffer Bark vid Örebropolisen som tar sig an fallet tillsammans med sitt brokiga team av omplacerade kollegor. Tipset om flickans kvarlevor kom från en kvinna, Magdalena Fernåker, som påstår sig ha mediala förmågor. Hon tar emot sina klienter på kursgården Himlagård, men när hon kallas till förhör är hon som uppslukad av jorden.Kristoffer Bark utmanas på ett annat plan eftersom hans känslor för kollegan Mia Berger växer sig starkare. Utredningen tar sig allt närmare hans eget liv när även hans syster blir inblandad.Deckarmästarinnan Anna Jansson är tillbaka med en hisnande spänningsroman där svek och manipulation står i fokus, och där kampen är på liv och död.

Läs mer

Tala med de döda

Anna Jansson

Tala med de döda

Om boken

29-åriga Tyra Beckerö jublar när hon efter en längre tids arbetslöshet äntligen hittar ett nytt jobb. Att få en egen inkomst ska bli den nystart hon behöver både i livet och i äktenskapet, och hon kastar sig in i sitt nya arbete. Men när företaget åker på konferens på Fårö händer något som krossar hennes tillvaro.

I Visby har MARIA WERN just avslutat en intensiv mordutredning och ser fram emot att ta tag i några ouppklarade äldre fall. Det visar sig att den kommande perioden inte alls blir så lugn som Maria hoppats. Snart upptäcker hon likheter mellan två fall där unga kvinnor avlidit till följd av förgiftning. Mord kan inte uteslutas.

Även på det privata planet krävs Marias uppmärksamhet när hennes väninna som är på besök råkar ut för en hänsynslös bedragare. Och norr om stan hittas en ung kvinna död, begravd under ett täcke av blomblad.
Del 1.

Läs mer

Dödligt svek - 4

Anna Jansson

Dödligt svek - 4

Om boken

Amelie Muscat arbetar som barnpsykolog. På en kurs har hon träffat Laura och blivit blixtförälskad. De flyttar ihop utan att egentligen känna varandra. När Amelie ska passa Lauras treårige son gör hon ett ödesdigert misstag. Sedan är pojken försvunnen.
Maria Wern har förlorat sin man och hanterar sorgen genom att gräva ner sig i arbete. Hon tar extrapass i yttre tjänst. En pojke har försvunnit på norra Gotland, mitt i en snöstorm. Det är upptrappningen till en serie skakande händelser, och det är Maria Wern som måste ta reda på hur allt hänger samman, mitt i sin egen privata tragedi.Gör dig redo för en ny, rafflande läsupplevelse från deckarmästarinnan Anna Jansson. Det är en historia om svek och mord och om att vilja skydda sina närmaste, även om det gäller att bryta mot lagen och gå över lik.

Läs mer

Onda drömmar

Anna Jansson

Onda drömmar

Om boken

Det är december i Visby när 88-åriga Gertrud försvinner spårlöst från sin lägenhet. Det är två dagar kvar till julafton, staden är snötäckt och temperaturen kryper nedåt. Trots stora sökinsatser så hittas hon ingenstans. När Maria Wern undersöker fallet får hon veta att Gertruds make nyligen gått bort och man befarar att hon är nedstämd eller förvirrad. Men så dyker det upp spår som får Maria att prova en annan teori i eftersökningarna.
Gertrud Silverängen möter du även i Vinterstjärna och Vintermåne.

Läs mer

Vinterhjärta

Anna Jansson

Vinterhjärta

Om boken

I januari 1967 flyter liket av en kvinna upp mellan isflaken i Svartån vid Örebro slott. Kvinnans namn var Mary Billbro och hon var tvångsintagen på sinnessjukhuset Västra Mark, en institution för "sinnesslöa, asociala och sexuellt opålitliga kvinnor".

Drygt 50 år senare börjar hennes barnbarn Eva Kulitz släktforska. Hon är fast besluten att gå till botten med händelserna kring Marys död. Men Eva är utsatt för dödshot. Hon är handläggare på försäkringskassan, och några av dem som nekas sjukpenning begår självmord, vilket väcker vrede och protester.

Kriminalinspektör Kristoffer Bark vid Örebropolisen börjar utreda hoten Eva utsatts för. Hans grävande leder honom tillbaka till mitten av förra seklet. Till de fruktansvärda gärningar som en gång utfördes på Västra Mark, och en kvinnohistoria som sträcker sig över fyra generationer.

I Dansa min docka får vi äntligen återse Kristoffer Bark och hans brokiga team vid Örebropolisen, i en berättelse om vad myndigheter i olika tider har tagit sig rätten att göra mot de svagaste i samhället.

Läs mer

Dansa min docka

Anna Jansson

Dansa min docka

Om boken

Ny efterlängtad del i serien Wern! När Maria Wern tar över ett fall om en saknad ung kvinna ser det först hopplöst ut. Camilla, en 26-årig sjuksköterska från Hemse har varit spårlöst försvunnen sedan förra sommaren. Det sista tecknet är hennes cykel som hittades i vägrenen efter en picknick. Nu, åtta månader senare, dyker hennes tvillingsyster Emma upp på Gotland för att söka sanningen. Hon flyttar in i Camillas stuga och tar över hennes skift på vårdcentralen, noga med att få göra hembesök hos samma patienter. Hon måste få veta vad som hänt systern. Kommer hon eller Maria Wern hinna först?

Läs mer

Rop ur mörkret - 3

Anna Jansson

Rop ur mörkret - 3

Om boken

Maria Wern har drabbats av en tragedi. Hennes man Björn är förlamad från nacken och nedåt och Maria sköter om honom i hemmet. När ett lik hittas i vattnet nedanför Högklint tvingas hon ge mer ansvar till de personliga assistenterna. Trots att hon litar på dem är det något som skaver.

Nittonåriga Elin Rute väcks på midsommarnatten för att upptäcka att hennes älskade, Oliver, ligger mördad utanför sommarhuset i Djupvik. Hennes föräldrar beter sig oerhört märkligt, och Elin tvingas göra något som kommer att plåga henne länge efteråt.

Galgberget i Visby är en gammal avrättningsplats. Gruppen som kallar sig Galgbergets väktare har tagit som sin uppgift att peka ut förrädare och döma dem till historiska straff. Ledaren låter hellre bilan falla än benådar.

I Galgbergets väktare brottas Maria Wern med en mördare vars motiv är höljt i dunkel, samtidigt som en katastrof har vänt upp och ned på hennes privatliv. På klassiskt Anna Jansson-manér binds den spännande deckargåtan samman med fascinerande och skrämmande nedslag i historien.

Läs mer

Galgbergets väktare

Anna Jansson

Galgbergets väktare

Om boken

Kriminalinspektör Kristoffer Bark och hans grupp av omplacerade kollegor har fått ett ouppklarat fall på sitt bord. Det gäller Emelie Kartman, en lågstadielärare och ensamstående mor som för tio år sedan försvann och senare återfanns på botten av Lanna badgruva, i en tunna genomdriven av ett hundratal tretumsspikar.

Kristoffer Bark blir snart varse att utredningen hade stora brister. Tidigare utredare har inte gått till botten med att undersöka de hot Emelie Kartman utsattes för innan hon dog. När Bark kommer i kontakt med sin sjukskrivna kollega Sara Bredow, inser han att hon utsätts för liknande trakasserier. Är mördaren på jakt efter ett nytt offer?

Skuggan bakom dig är andra delen i Anna Janssons nya deckarserie som utspelar sig i hennes egen hemstad, Örebro. En berättelse om makt och manipulation, rädsla och otillräcklighet. En skrämmande skildring av hur ett fullt fungerande liv kan brytas ner till spillror.

År 2020 firar Anna Jansson tjugo år som författare. Hennes romaner om kriminalinspektör Maria Wern har sålt i närmare fyra miljoner exemplar och är översatta till sjutton språk. 2019 lanserades Anna Janssons nya deckarserie om kommissarie Kristoffer Bark med boken Dotter saknad.

"Anna Jansson skriver med en galen underskruv det är omöjligt att inte imponeras av. När hon är bra är hon helt lysande." Dagens Nyheter

"Anna Jansson har en mycket unik stil och en extraordinär gåva. Hon tar dig vid handen och leder dig till en värld där allt är möjligt. Som läsare vill du bara följa med. Anna kombinerar mystik och fantasier med verkligheten på ett sätt som får mig att tro att hon måste vara släkt med Dostojevskij." Peter Stormare

Läs mer

Skuggan bakom dig

Anna Jansson

Skuggan bakom dig

Om boken

När barnen sjunger "Den blomstertid nu kommer" på skolavslutningen får Maria Wern kämpa för att hålla tårarna tillbaka. Hon har haft en tuff vår och ser fram emot några lugna veckor med familjen.

Men saker och ting blir inte som Maria har tänkt sig. Just som sommarvärmen är i antågande drabbas Visby av flera eldsvådor - och bränderna verkar vara anlagda. Gärningsmannen lämnar inga spår efter sig och bränderna kommer tätt. Dåden verkar dessutom ha kopplingar till ett två år gammalt olöst fall. Polisen och brandmyndigheten tvingas till tätt samarbete för att försöka stoppa pyromanen, men ska de hinna innan någon kommer till skada?

Avsnitt 1.

Läs mer

Leka med elden - 3

Anna Jansson

Leka med elden - 3

Om boken

Tjugoåriga Agnes har utsatts för övergrepp under en lång tid. Hon anförtror sig åt en barnmorska som har startat en hemlig Facebookgrupp: Ullsaxen. Agnes berättar sin historia och äntligen finner hon förståelse.

Samtidigt börjar misstänkta men friade våldtäktsmän och sexförbrytare falla offer för en anonym mördare. Männen hittas nakna med namnet Erinya inristat i huden. Bredvid kropparna återfinns en ullsax som använts för att stympa dem.

Maria Werns kollega Jarita behöver genomleva ytterligare en rättegång, när männen som våldtagit henne överklagar domen till Svea hovrätt. Den här gången går en av männen fri, men det hade varit säkrare för honom att sitta fängslad.

Maria och hennes kollegor får förstärkning på stationen i form av Ragnarsson, även kallad Ragnarrök, från rikskrim på fastlandet. Men han försvårar arbetet och Maria Wern börjar misstänka att han skyddar någon, eller att han själv kan vara inblandad.

Dödslistan är det nya och spännande tillskottet i Anna Janssons omåttligt populära serie om Maria Wern, som 2020 firar tjugoårsjubileum.

Läs mer

Dödslistan

Anna Jansson

Dödslistan

Om boken

Ny spännande deckarserie av Anna Jansson!

Vera Bark flyr hals över huvud från sin möhippa i det lilla samhället Hampetorp utanför Örebro. I fem års tid vandrar sedan hennes far, kriminalinspektör Kristoffer Bark, längs Hjälmarens strand, mil efter mil, i sökandet efter sin dotter. Man befarar att hon drunknat. Ovissheten tär på honom och på Veras mor som är på väg att gå under i sin förtvivlan.

Tre år efter Veras möhippa försvinner en undersköterska från samma plats. Utredningen läggs ner också i detta fall, men Kristoffer Bark får den öppnad igen som ett cold case. Den saknade kvinnan påminner på många sätt om hans dotter. Snart inser han att det finns fler samband än han först anat.

Dotter saknad är den första delen i deckarserien Bergslagens blå. Det är en berättelse om en förälders värsta mardröm. Det är också en berättelse om vad som kan ske med ett försummat barn när verkligheten blivit outhärdlig, och om vanföreställningar som får livsfarliga konsekvenser.

Läs mer

Dotter saknad

Anna Jansson

Dotter saknad

Om boken

Stockholmsveckan har precis inletts i Visby och kroglivet blomstrar. De festande turisterna innebär alltid ett stort flöde av alkohol och droger, men denna sommar söker ovanligt många unga sjukhusvård. Samtidigt sker en stöldvåg mot äldre, där bytet ofta är små summor. Är det missbrukare som ligger bakom?

Kriminalinspektör Maria Wern vid Visbypolisen har fått förstärkning från Stockholm en ung polisaspirant med utseendet för sig, men han har mycket att lära när det gäller omdöme. Det kommer att bli en lång sommar... Då anmäls dottern till en av Marias grannar försvunnen. Lovisa har inte dykt upp på jobbet, och ingen har sett henne.

Sommarnatt är andra säsongen av ljud- och e-boksserien WERN. Avsnitt 3.

Läs mer

Sommarnatt - 3

Anna Jansson

Sommarnatt - 3

Om boken

Vems är tältet på Norderstrand? Från sitt fönster ser ett medelålders par en man sätta upp ett tält nära vattnet. Han kommer dit ofta, varje gång med en ny kvinna vid sin sida. Är de där frivilligt? Maria Wern har fullt upp med ett försvinnande. Hjärtsjuka Cecilia har varit borta i flera dagar utan sin medicin att hitta henne är en kamp mot klockan. Tyvärr ökar listan på misstänkta ju fler de förhör.

Marias kollega Per Arvidsson har drabbats av en tragedi. Hans sexåriga dotter Wilma är svårt sjuk. Om hon inte får ett nytt hjärta kommer hon inte att överleva. Det får Arvidssons exfru att överväga andra och olagliga sätt att hålla sin dotter vid liv. Trådarna knyts överraskande samman och Maria Wern inser att den hon letar efter hela tiden befinner sig ett steg före. Kommer hon att ta reda på sanningen innan det är försent?

Anna Jansson binder ihop det bästa av gotländsk miljö och spännande deckarhistoria, så gör dig redo för en ny pulshöjande berättelse med Maria Wern i huvudrollen.





Läs mer

Mitt hjärta är ditt

Anna Jansson

Mitt hjärta är ditt

Om boken

Det är december i Visby. För Pernilla Ekvall finns ingen julfrid - hennes man är nästan aldrig hemma och hon misstänker att han träffar någon annan. På luciamorgonen stressar Pernilla iväg efter att ha lämnat dottern Tove vid skolan. Det hon inte ser är att någon kommer fram till Tove innan hon hinner in på skolgården. Maria Wern utreder fallet med den försvunna sjuåriga flickan i denna julspecial av Anna Jansson.

Läs mer

Allt du önskar kan du få

Anna Jansson

Allt du önskar kan du få

Om boken

Det har gått tjugo år sedan Maria Wern gick ut nian, och klassen ordnar återträff i en stuga utanför Tofta. När den sena kvällen går över i natt har vänskapsband brustit och begraven kärlek uppstått på nytt. Är det sant som det sägs, att bara de framgångsrika går på återträffar? Emelie är i alla fall stolt över att hon skrivit klart sitt bokmanus, och inte längre är samma osäkra tjej som på högstadiet, även om vissa fortfarande tror det. Sömndruckna dyker klasskamraterna upp till frukostbordet. Det är då Maria upptäcker att en av klasskamraterna försvunnit under natten. Gamla konflikter har kommit upp till ytan och Maria har all anledning att känna oro.


Serie i sex delar.

Läs mer

Döden är alltid sann

Anna Jansson

Döden är alltid sann

Om boken

Det är bra om man kan göra något med sin ilska i stället för att behärska den, brukade gammelmormor Amalia säga. Visdomsord som frisörskan Angelika Lagermark på Salong d Amour tagit med sig på sin livsväg. Medan hon hjälper sina kunder att hitta kärleken knakar hennes egen relation med taxichauffören Magnus allt mer i fogarna. Stanna eller gå? Det är den eviga frågan. Det blir åtskilliga turer till tippen när Angelika hjälper sin syster att röja ur ett hus som ska säljas. Till återvinningsstationen kommer både vardagskunder och de som står mitt uppe i livets stora skiften: dödsfall, skilsmässa, flytta ihop och flytta isär. Ett eldorado för en relationscoach. Livet går på högvarv och mitt i detta tumult upptäcker Angelika en knöl i bröstet.

En otippad kärlekshistoria är en bok om när mattan rycks undan och om att hitta fotfästet i tillvaron igen när den helt har ställts på ända. Det är den fjärde och fristående delen i Anna Janssons charmiga och varma serie om Ödesgudinnan Angelika.

Läs mer

En otippad kärlekshistoria

Anna Jansson

En otippad kärlekshistoria

Om boken

Kriminalinspektör Jesper Ek har blivit blixtförälskad. Men hans nya kärlek Julia är en gåta. Vad är det hon inte vill berätta? När hennes förflutna hinner ikapp har fällan slagit igen om Ek, som hamnar i en fruktansvärd knipa och inte ens kan ta hjälp av sina kollegor.

Maria Wern kallas till prästgården i Lärbro, och inser att den bär på många hemligheter. Enligt sägnen blev en präst dräpt i kyrkan på 1200-talet, och det sägs att dråparen går igen. Den unga prästen Alva har blivit hotad, och diakonen Ragnar är djupt oroad över att hon inte tar hoten på allvar. När Maria hittar klippböcker om Alva som diakonen gjort väcks nya frågor.

På Gotland har modergudinnan, som bär ormar i sina händer, dyrkats sedan stenåldern. Det är i denna miljö som Anna Janssons nya, spännande kriminalroman om Maria Wern utspelar sig.

Läs mer

Kvinnan på bänken

Anna Jansson

Kvinnan på bänken

Om boken

Jag ser på mannen jag älskar. Vi står på randen till en katastrof. Jag tycker nästan att han ler i sömnen och plötsligt får jag lust att dräpa honom med kudden, tänker Angelika Lagermark, hårfrisörska på salong d´ Amour i Visby.

En annons i tidningen blir startskottet för en serie oväntade händelser. Den stuga vid havet där Angelikas gammelmormor Amalia bodde hela sitt 94-åriga liv är till salu. Amalia var en klok gumma och många var de som kom för att få råd och hjälp i livets svåra skeden. Men huset ruvar på en fasansfull hemlighet.

Samtidigt fortsätter relationsarbetet på frisersalongen med att hjälpa kunderna att hitta kärleken. Det är det enkla. Den svåra är att behålla kärleken när motgångarna kommer. Det är något Angelika själv får erfara när Magnus blir förälskad i hela världen och gör det otänkbara.

Kärleksdans i obalans är en bok om att älska i med- och motgång, och om den berg- och dalbana det innebär att leva med någon som förlorat greppet om verkligheten.

Läs mer

Kärleksdans i obalans

Anna Jansson

Kärleksdans i obalans

Om boken

Sensommarvärmen dröjer sig kvar på Gotland. Maria Wern är på fest hos sina nya grannar i Åminne när en explosionsartad brand utbryter i ett hus i närheten. Dådet sätts i samband med en serie inbrott i sommarstugeområdet.

Morgonen därpå försvinner Tomas Hartmans dotter Sofi spårlöst från stranden i Åminne. På uppdrag av Region Gotland utredde hon konsekvenserna av oljeborrning på ön. Försvinnandet sker dagen innan resultatet ska presenteras. Både miljöaktivister och riskkapitalister i oljebranschen väntar ivrigt på hennes svar. Demonstrationerna mot oljeborrning drivs av Rasmus Flöjel, Sofis pojkvän under gymnasietiden. Allt fler ansluter sig till protesten.

Tomas Hartman för en förtvivlad kamp mot tiden för att finna sin dotter. Han vet hur ängslig och sårbar hon egentligen är och hur hårt hon får kämpa mot sina egna demoner.

Anna Jansson bjuder på både aktualitet, stegrande spänning och lite romantik i Det du inte vet - den nya kriminalromanen om Maria Wern.

Några pressröster:
"Ett verkligt stycke Sverige i form av en deckare, och bland det bästa Jansson har skrivit." Femina

"Anna Jansson kan det här med att bygga spännande vardagshistorier utan spekulativt våld. Tack för det!" Tara

"Det du inte vet är absolut en av hennes bästa deckare." LitteraturMagazinet

Läs mer

Det du inte vet

Anna Jansson

Det du inte vet

Om boken

I sagorna är det styvmödrarna som är onda. Men i verkliga livet är det svärmödrar man bör akta sig för, tänker Angelika Lagermark i sina mörkare stunder. För ett halvår sedan fångade hon en brudbukett och tankarna på ett bröllop tog fart, men Angelika är tveksam. Är Magnus rätt man att leva med? Hans mamma Judith är det definitivt inte.

Livet är inte enkelt. Angelika fick aldrig barnen hon längtade efter. Men när lille Folke dyker upp får hon chansen att bli en viktig vuxen i hans liv. Folke drabbas av njursvikt och behöver en ny njure. Hur hittar man en lämplig donator? Och vad svarar man ett barn som ställer viktiga frågor om döden?

Angelika och hennes systrar driver varsin frisersalong på Gotland, men under ytan pågår en annan verksamhet: Att hjälpa människor hitta kärleken. Vem just du hamnar bredvid på Salong d´Amour är inte en slump, det är ett arrangerat möte. Det är aldrig för sent att hitta kärleken i livet. Välkommen in.

Läs mer

Svärmödrar utan gränser

Anna Jansson

Svärmödrar utan gränser

Om boken

Det är juni i Visby. Maria Wern och hennes kollegor på länskrim förbereder sig inför sommarens invasion av festande turister. Då flödar narkotikan över ön. Ryktet talar om en stor inhemsk producent av cannabis. En ny odling, omöjlig att upptäcka.

Vädret är helt ur led. Stormarna når orkanstyrka och all båttrafik måste ställas in. Politikerveckan i Almedalen får en dramatisk start då ett brutalt mord sker - en 30-årig kvinna, gift med en ung politiker, hittas död i hemmet.

I Tingstäde på norra Gotland har samtidigt en liten grupp människor samlats i hemlighet för att invänta jordens undergång. Sedan mitten av 1700-talet har vetskapen om den yttersta tiden gått i arv i trakten, och ett astronomiskt ur med anor från Christoffer Polhems tid tickar obönhörligt mot den sista dagen.

Rädslans fångar är Anna Janssons nya kriminalroman i den framgångsrika serien om Maria Wern.


Några pressröster:

"Skickligt hopflätat och spännande..." Lotta Olsson, DN

"Maria Werns nya fall blir en komplex väv som fängslar" Kristianstadsbladet

"Anna Jansson är skicklig på att väva samman hennes karaktärers personliga liv med en spännande historia." Ölandsbladet

"Lättläst, tankeväckande och engagerande" Allas

Läs mer

Rädslans fångar

Anna Jansson

Rädslans fångar

Om boken

En åldrad skolfotograf blir brutalt nedslagen i sitt hem på norra Gotland. Någon har försökt tända eld på hans arkiv. Han hittas död efter fyra dygn.

Tomas Hartmans mor blir misshandlad och lämnad i skogen för att dö. Hon minns vagt att någon filmade henne.

När Maria Wern tar över utredningen hotar mördaren att lägga ut Marias privatliv i offentligheten. "Det kanske är det enda vapen som behövs i framtiden", spekulerar Per Arvidsson, "den offentliga skammen."

I sin nya kriminalroman tar Anna Jansson upp högst aktuella teman. Med ett enda sänd på datorn kan en bild nå tusentals anhängare i ett nätverk. Vad händer när vi aningslöst lägger ut bilder ur våra liv på Facebook? Vem får tillgång till dem? I fel händer kan våra mest privata bilder vara ute i offentligheten. Och vad är vi beredda att göra för att slippa skammen?

Pressröster i urval:

"Jag älskar att dras in i en bok, och precis så är det här. Det är raffel och spänning från första sidan. /.../ Alla kan se dig är en inte bara en deckare. Det är en rå berättelse om utanförskap som spelar på flera plan. Jag blir berörd och fylld av tankar." dagensbok.com

"Anna Jansson laborerar klokt och genomtänkt med olika tiders offentlighet och utnyttjande ..."
Lotta Olsson, DN

"Anna Jansson är en driven deckarförfattare som kan konsten att berätta en story samtidigt som hon får läsaren att tänka till." Ölandsbladet

Läs mer

Alla kan se dig

Anna Jansson

Alla kan se dig

Om boken

På Södertorg i Visby ligger Salong d´Amour. När du kommer in på min frisersalong och jag frågar: "Vad kan jag göra för dig?" menar jag inte bara ditt hår. Jag menar: "Vad kan jag göra för dig i ditt liv?" Min ambition är större än att få till en fin klippning, den är att ge dig ett möte.

Som frisör möter jag människor i alla livssituationer. Bröllop, begravningar, separationer och skolavslutningar. Livsberättelserna kommer glimtvis, ibland får jag förtroenden. Du kan lita på min tystnadsplikt - dina hemligheter stannar hos mig.

Till hjälp på salongen har jag en ung man från Grötlingbo. Han heter Ricky. Jag har lovat hans mamma att göra honom rumsren och lära honom laga mat.
Om du är en trogen kund och vågar se dig i min spegel kan allting hända.

Vi ses på Salong d´Amour!
Angelika Lagermark

Möt Anna Jansson i en för henne ny genre. Med Ödesgudinnan på Salong d´Amour har hon skapat en fantastisk karaktär, frissan Angelika, som med liv och lust agerar äktenskapsmäklerska i Visby. Men hur ska hon själv finna kärleken?

Läs mer

Ödesgudinnan på Salong d'Amour

Anna Jansson

Ödesgudinnan på Salong d'Amour

Om boken

Den 90-årige Heinz Meyer hittas skjuten i Ronehamn. Vem vill mörda en 90-åring? Och varför?

Heinz Meyer var en av de tyska soldater som kom till Gotland efter andra världskriget, skadad i strider vid Baltikum. Vid samma tid kom 500 koncentrationslägerfångar till ön, för att få vård på Lärbro krigssjukhus. Det var en spökbrigad av utmärglade, svårt psykiskt och fysiskt skadade fångar som placerades på samma sjukhus som de tyska soldaterna. Sköterskorna fick stränga order att inte tala med patienterna från koncentrationslägren och hade ingen aning om vad de hade varit med om.

Det blir Maria Werns uppgift att utreda mordet på Heinz Meyer, samtidigt som bröllopsförberedelser pågår. Men även det som händer på hennes barns sommarkollo konkurrerar om uppmärksamheten. Där finns en flicka, Mirela, som ser ut att fara illa. Vad har hon varit med om?

Anna Janssons nya kriminalroman handlar om barns utsatthet och hur det förflutna kastar sina mörka skuggor över invånarna på Gotland.

Några pressröster:
"Anna Jansson är en av mina favoriter ..." […] "Skicklig berättelse, framför allt om barnen som ljuger om sin värld med stor självklarhet."
Lotta Olsson, DN

"Anna Jansson har återigen skrivit en roman som inte går att släppa förrän sista sidan är läst."
Värnamo Nyheter

"Anna Janssons nya bok om Maria Wern är som vanligt spännande …"
Ölandsbladet

Läs mer

Skymningens barfotabarn

Anna Jansson

Skymningens barfotabarn

Om boken

Eldens mäktiga ande vilade över rummet. Lukten av eld skrämde honom, men var samtidigt fascinerande. Han tappade en brinnande tändsticka bland trassel och terpentin. Det var som om papperskorgen fick liv. I värmen buktade den utåt och blev till ett ansikte som ville tränga igenom den mjuka plasten. Han vågade inte röra sig fast det brann för fullt. Elden hypnotiserade honom. Det knastrade som om ansiktet ville berätta något för honom ... en hemlighet om de döda barnen på mammas tavla.

Elvaårige Leo har förlorat sin mamma i sviterna efter en brand. När han flyttar till Visby med sin pappa uppstår ytterligare bränder i samma bostadsområde. En politiker utsätts för trakasserier och kort där efter avlider hans hustru i en anlagd brand. Det blir Maria Werns uppgift att söka sambanden. De leder till ett gäng som hållit ihop sedan gymnasietiden. Ett gäng där brandmannen Björn, som Maria blivit allvarligt förälskad i, har sina vänner.

Dans på glödande kol är den fjortonde boken i Anna Janssons framgångsrika serie om Gotlandspolisen Maria Wern. Det är en bok om girighet, om de krafter som inte drar sig för att utnyttja andras utsatthet och om längtan efter kärlek. Den utspelar sig i ett Visby där turistströmmen återvänt till fastlandet och polisstyrkan reducerats för ett lugnare tempo.


Läs mer

Dans på glödande kol

Anna Jansson

Dans på glödande kol

Om boken

Medeltidsveckan pågår i Visby. I Sankt Clemens ruin har ett hemligt teatersällskap intagit scenen nattetid. En dubbelgrav från 1100-talet där en ung kvinna och en äldre man vilar står i centrum. Paret har brutalt blivit mördade, nedhuggna i sömnen. Historien upprepar sig i teaterföreställningen. För att bli invigd måste Malva, sexton år, tillbringa natten i graven och sedan ta sig ut av egen kraft.

Ledare för teatern är Botel, en osteologistuderande som blivit helt besatt av Malvas skönhet och av dubbelgravens gåta. För att avsluta sin D-uppsats måste han lösa mysteriet med vilka de var. Kvinnan ligger på den förnämsta platsen. De är fattigt klädda, men har båda blivit begravda som furstar. Spåren leder till Roskilde och sedan vidare till ett hemligt militärt arkiv på Gotland.

Maria Wern blir uppsökt av Malvas far Mikael, som är orolig. Han berättar att hans hustru Blenda ligger i koma på ett vårdhem, sen hon för ett år sedan blivit påkörd av ett rattfyllo. Ingen har sett Malva sen onsdagen då hon hälsade på sin mor på Katarinagården.
Botel blir anklagad för att ha med Malvas försvinnande att göra. Den enda han egentligen känner på Gotland är moster Hedvig, men hon har fullt upp med sin politiska karriär. Tre nornor har spunnit trådarna i hans livsväv: mamma Gullan, moster Jullan och Hedvig.

Maria Wern går på personalfest och blir blixtförälskad i en brandman. Han spelar med i ruinen och kallar sig Gregorius, en gråbroder som lovat att leva i kyskhet och fattigdom. Vet han något om vad som hänt Malva? Ingen har sett flickan på en vecka och hennes pappa har anmält henne försvunnen. Samtidigt hittas en kvinna död på en stenig strand. Det kan vara en olycka, men flera personer tjänar på hennes död.

När skönheten kom till Bro är den trettonde boken i Anna Janssons populära serie om Maria Wern, som den här gången får sätta mycket på spel för att lösa Malvas gåta.

Läs mer

När skönheten kom till Bro

Anna Jansson

När skönheten kom till Bro

Om boken

I Anna Janssons nya Maria Wern-deckare brottas Gotlandspolisen med en mördare som visar sig följa alkemins principer. Jakten på den fanatiske gärningsmannen rör sig från ett gammalt konstnärskollektiv på Gotland till Kosta Boda Art Hotel.

Den nu åldrade glaskonstnären Justus Hartman var en av de sista alkemisterna. Det som drev honom var inte tanken på guld och rikedom, utan mystiken. Hårt förbundna, som i en sekt, höll han sina lärlingar.
Nu vill någon ta del av den innersta hemligheten innan Justus går i graven och en tidig morgon blir han bortförd från Visby lasarett i en stulen färdtjänstbuss.
Hans borson, kommissarie Tomas Hartman, söker sin farbror i Mästerby. Allt är sig likt i glashyttan fast fyrtio år förflutit. Minnet av Angelika, en förlorad kärlek, får honom att förlora fästet i sitt äktenskap. Det finns saker han aldrig har kunnat berätta för sin fru. En skuld som tyngt honom i alla år.

Spåren leder till fastlandet. En man hittas död i en glaskista på Kosta Boda Art Hotel. Maria Wern inser snart att det finns en koppling mellan mordet och Justus försvinnande. Men hennes nye chef, Patrik Hedlund, leder utredningen med järnhand och låter henne inte följa sin intuition. Något som visar sig vara ett katastrofalt misstag i jakten på en mördare som fanatiskt följer alkemins principer.

Läs mer

Alkemins eviga eld

Anna Jansson

Alkemins eviga eld

Om boken

"Med några enkla tryck på tangentbordet kunde han via satellit se de små människornas vardagliga liv. Dessa vidskepliga och svagbegåvade trodde ännu på slumpen. Det gav honom en känsla av makt då han hela tiden kunde iaktta dem. När väderförhållandena var gynnsamma kunde han till och med observera deras aningslösa ansikten. Kanske var det just det som gav honom den största tillfredsställelsen."

Den gotländska myten om vita havsfrun har funnits sedan Tjelvar tände elden och ön steg ur havet. Det berättas om en ung kvinna som drunknade på bröllopsnatten och som sedan dess i sin osalighet försökt locka ned män i underströmmarna utanför västkusten. Myten väcks till liv en tidig morgon, strax före midsommar, när en sjuksköterska hittas mördad i lusthuset på Tempelkullen i Botaniska trädgården. Hon är klädd till brud. Kriminalinspektör Maria Wern utreder fallet. Det blir en ojämn kamp där mördaren kan observera varje steg polisen tar. Med en intelligens och ett tekniskt kunnande som överträffar allt de trodde var möjligt planläggs en djävulsk strategi. Ondskan finns närmare än de tror.

Elva böcker om Maria Wern har det blivit sedan Anna Jansson romandebuterade med Stum sitter guden år 2000. Av dem har Främmande fågel också gjort succé som tv-serie med Eva Röse i huvudrollen. Hösten 2010 kommer ytterligare två filmatiseringar av Anna Janssons böcker - Stum sitter guden och Alla de stillsamma döda - att sändas i TV4.

Läs mer

Drömmen förde dej vilse   E-bok

Anna Jansson

Drömmen förde dej vilse E-bok

Om boken

"Med några enkla tryck på tangentbordet kunde han via satellit se de små människornas vardagliga liv. Dessa vidskepliga och svagbegåvade trodde ännu på slumpen. Det gav honom en känsla av makt då han hela tiden kunde iaktta dem. När väderförhållandena var gynnsamma kunde han till och med observera deras aningslösa ansikten. Kanske var det just det som gav honom den största tillfredsställelsen."

Den gotländska myten om vita havsfrun har funnits sedan Tjelvar tände elden och ön steg ur havet. Det berättas om en ung kvinna som drunknade på bröllopsnatten och som sedan dess i sin osalighet försökt locka ned män i underströmmarna utanför västkusten. Myten väcks till liv en tidig morgon, strax före midsommar, när en sjuksköterska hittas mördad i lusthuset på Tempelkullen i Botaniska trädgården. Hon är klädd till brud. Kriminalinspektör Maria Wern utreder fallet. Det blir en ojämn kamp där mördaren kan observera varje steg polisen tar. Med en intelligens och ett tekniskt kunnande som överträffar allt de trodde var möjligt planläggs en djävulsk strategi. Ondskan finns närmare än de tror.

Elva böcker om Maria Wern har det blivit sedan Anna Jansson romandebuterade med Stum sitter guden år 2000. Av dem har Främmande fågel också gjort succé som tv-serie med Eva Röse i huvudrollen. Hösten 2010 kommer ytterligare två filmatiseringar av Anna Janssons böcker - Stum sitter guden och Alla de stillsamma döda - att sändas i TV4.

Läs mer

Drömmen förde dej vilse

Anna Jansson

Drömmen förde dej vilse

Om boken

Beslutsamt gör Frida Norrby ett veck på sin yllekjol och samlar ihop barnets kvarlevor i tyget. Hon stryker över huvudskålen. "Du lilla, du lilla ... vad gjorde de med dig?" Tyst! Är det någon där? Hon blir stående med spaden i ena handen och lyssnar. Om han följer efter henne nu är det inte längre behagligt. "Helge är det du?" Nej, de steg hon hörde nyss var kortare och lättare. En levande människas steg.

Somliga anser att hon blivit förvirrad och paranoid efter makens död och kanske är det sant. Natt efter natt ger sig Frida ut för att gräva enligt de kartor hon funnit i bankfacket. Hon visste inte ens att Helge ägde ett bankfack i stan. När Frida varit borta har någon sökt igenom hans skrivbordslådor och lämnat ytterdörren öppen. Med stigande förvissning inser hon att de kartor hon fått i sin hand kan skriva om Sveriges historia. Bara man finner den heliga griften.

Försommaren står i sin skiraste grönska runt ruinen av det gamla Cistercienserklostret och Kungsgården. Polisen utreder en mordbrand vid Roma kyrka. När kriminalinspektör Maria Wern är på akvarellkurs får hon veta att distriktssköterskan, Ingrid Bogren, har varit försvunnen sen ett dygn tillbaka. Sköterskan var den sista som såg Frida Norrby före branden.

Läs mer

Först när givaren är död

Anna Jansson

Först när givaren är död

Om boken

""Om du ska till kungen på fest måste du knycka ett hårstrå eller en cigarettfimp eller ett glas han har druckit ur", viskade min väninna konspiratoriskt. "Vi måste ha DNA!" Vad som hände sen, när jag var på hemligt uppdrag hos kungen, ska jag strax berätta. Livet är fullt av överraskningar.

Om du är nyfiken på vad en Intuitiv elektriker gör, eller hur en Äktenskapsmäklerska arbetar är det här en bok för dej. Kåserierna har varit publicerade i Gotlands Allehanda, Nerikes Allehanda och Östgöta Correspondenten 2004-2008. Trevlig läsning."
Anna Jansson

Anna Jansson har tidigare skrivit nio deckare om kriminalinspektör Maria Wärn. Här visar hon upp en annan sida av sitt författarskap.

Läs mer

Hantverkarsvett är dyrare än saffran

Anna Jansson

Hantverkarsvett är dyrare än saffran

Om boken

Den gamla träporten till fängelsetornet Kajsarn i Visby står på glänt. Pojken fattar flickans hand i mörkret när den fuktiga kylan slår emot dem och porten slår igen. Ingen hör deras rop på hjälp. De trevar sig fram för att inte falla ned i den mörka grottan. Mellan stenarna i muren hittar Erik en skinnpåse med en karta, daterad 1816. Sedan den natten har de två haft en hemlig överenskommelse om att en gång fara till Gotska Sandön och gräva upp vrakplundrarens skatt.
Efter trettio år av väntan och just när en möjlighet att hämta skatten yppar sig slås allting i spillror. Strax före jul hittas Erik Hansson ihjälfrusen i sin bil. Brott kan inte styrkas.Sju kvinnor reser till Gotska Sandön på ett rehabiliteringsläger i regi av försäkringskassan. Det blir storm, all elektricitet slås ut. Få av dem kommer att återvända.En av dem som följt med till ön är kriminalinspektör Maria Wern, som ska vittna i en rättegång och har blivit hotad till livet. Resan visar sig vara ett ödesdigert beslut: efter ett par dagar inser hon med förfärande skärpa att de alla är omfattade av en djävulsk plan.Inte ens det förflutna är den nionde delen i succéserien om kriminalinspektör Maria Wern.

Läs mer

Inte ens det förflutna

Anna Jansson

Inte ens det förflutna

Om boken

Underliga ting sker på Katthamra gård. Amiral Hägg går sin vakt klockan fyra på morgonen vare sig han är levande eller död. I skogen med de förvridna träden kan man gå vilse för att klockan stannar och kompassen slutar att fungera. Det kan bero på Bysen eller på De små under jorden. På sådana saker och på den tyska minsveparen Albatross, tänker Andreas Nilsson ,9 år, när han cyklar från kyrkogården med en stulen dödskalle fastklämd på sin pakethållare. Tillsammans med sin bror har han upptäckt en hemlighet vars konsekvenser ingen kan ana...
Charlotta Nilsson, Andreas mamma, känner en ständig oro för sina barn, oavbrutet söker hon upp läkare för att få veta att de inte bär på någon dödlig sjukdom. Symptomen är många. Andreas har oförklarliga blåmärken och feber, Amanda andas inte som hon ska. Är Charlottas oro befogad eller är hennes ständiga kontakt med vården en sjuk hjärnas rop på hjälp? Är det rent av så att hon gör sina barn sjuka? Andreas äldre bror ligger begravd på Östergarns kyrkogård. Den verkliga dödsorsaken blev egentligen aldrig klarlagd.
Strax före midsommar får polisen på Gotland in en anmälan om att Andreas Nilsson försvunnit från en fest i Herrviks fiskeläge. Sökandet efter den försvunne pojken för polisen till grottorna i berget ovanför Östergarnsskola. Där har skolbarn i alla tider ristat sina namn. och kriminalinspektör Maria Wern en upptäckt: två namn med ett hjärta omkring. Gammal kärlek rostar aldrig, eller är det precis det den gör?



Läs mer

Pojke försvunnen

Anna Jansson

Pojke försvunnen

Om boken

Örebro härjas av bränder. Som vore det en dokusåpa med en grandios artist i huvudrollen följer hela Sverige de dramatiska händelserna vid sina tv-apparater. Det är uppenbart att mordbrännaren vill meddela sig. Se mig! Jag finns! När en kvinna hittas mördad på en rastplats i Kronviken dras kriminalinspektör Maria Wern in i utredningen. Kvinnans kropp är svårt bränd, kläderna i trasor och den blå syntetmössan har smält ned över hennes ansikte. Vem är hon? Och finns det ett samband med pyromandåden? I Anna Janssons deckare ställs ofta angelägna frågor om vår tid och vår omvärld. Kan barnets fantasivärld bli en så viktig tillflyktsort att man inte kommer ur den som vuxen? Har samhället en beredskap inför de barn som tvingas leva med missbrukande eller psykiskt sjuka vuxna?

Läs mer

Svart fjäril

Anna Jansson

Svart fjäril

Om boken

I skogen utanför den lilla staden Kronköping i närheten av Uppsala hittas en man brutalt mördad, hängd och med ett spjut stucket rakt genom magen. Den som gör upptäckten och larmar polisen är en gammal man som bor i närheten och vars hund grymt dödats i samband med mordet och hängts upp bredvid den mördade. I träden omkring hänger dessutom flera djur, bland andra en tupp, en kanin och en katt.

Polisassistent Maria Wern och hennes kollegor står handfallna inför det bestialiska brottet. Ett liknande mord inträffade i Uppsala nio år tidigare men då omkom mördaren i en brand. Kan det ändå finnas ett samband? Tack vare Marias kamp och envishet tonar bilden av en mördare fram - en människa sviken och förnedrad till en punkt där verkligheten ger plats för vansinnet. Men det blir en kamp där Maria är nära att mista allt som betyder något för henne.

Läs mer

Stum sitter guden

Anna Jansson

Stum sitter guden

Om boken

Det man fruktat mest har hänt. Fågelinfluensan har drabbat Gotland. Berit Hoas, kokerska på ett fotbollsläger för 50 barn, insjuknar hastigt och förs till sjukhus. Smittskyddsläkaren beslutar att barnen på lägret och deras tränare ska hållas i karantän, och det blir polisens uppdrag att se till att ingen bryter mot avspärrningen. När föräldrarna får veta att det inte finns någon effektiv medicin står man inför en paniksituation. Är det rätt att offra några få människors liv för att rädda den stora massan?

Gotlands gränser stängs mot omvärlden, och när den primitiva skräcken för smitta ökar börjar jakten på syndabockar. Extrema och invandrarfientliga grupper får luft under vingarna. Sjuksköterskan Sandra Hägg gör under ett arbetspass en förfärande upptäckt. Tillsammans med frilansjournalisten Tobias Westberg söker hon bevis. En malande ovisshet och ett sökande efter sanningen som kostar henne livet.

Kriminalinspektör Maria Wern söker en man som säljer läkemedel mot influensa på nätet. Under falsk identitet tar han kontakt med sina kunder - allt tyder på att han planerat att träffa Sandra. Det som under utredningens början bara är en vag aning växer till en förfärande insikt. Främmande fågel är en berättelse om rädsla, men också om dess motsats: kärlek och försoning.

Läs mer

Främmande fågel

Anna Jansson

Främmande fågel

Om boken

Visst är det skönt att tonåringarna har sysselsättning hemma med sina datorer? Då vet man ju var man har dem. Eller?

Vi söker ett ansikte till vår nya sminkkollektion. Kan vi ses så jag får ta några bilder. Sminket får du givetvis behålla oavsett hur det går. Och du, lova att det stannar oss emellan. Det här är vår hemlighet.

En 14-årig flicka försvinner på väg hem efter en filmkväll i skolan. Dagen därpå finner man hennes livlösa kropp i skogen. Kriminalinspektör Maria Wern får det plågsamma uppdraget att meddela fadern, som är präst i Kronviken. Utredningen drar ut på tiden. När ytterligare en flicka försvinner ligger paniken på lut och man söker en syndabock bland samhällets utstötta. En avvikande ung man har besökt prästgården och även setts följa efter flickorna. Hans största intresse är datorer.

Misstänksamma blickar riktas även mot flyktingförläggningen. Media målar upp en svart och onyanserad bild av poliskårens tandlöshet och brist på resultat. På skolgården turas föräldrarna om att hålla vakt och ett kristeam inrättas. Rykten går om att någon tänker sätta eld på förläggningen ...

I Anna Janssons deckare ställs ofta intressanta och angelägna frågor om vårt samhälle. I Drömmar ur snö handlar det om vad som sker när vi inte längre har råd med ett fungerande rättsväsende och människor tar lagen i egna händer, när vår medkänsla med de mest utsatta upphör.

Läs mer

Drömmar ur snö

Anna Jansson

Drömmar ur snö

Om boken

Wilhelm Jacobsson försvinner spårlöst på Gotlandsbåten. Han är en småbonde som hankar sig fram, egensinnig och i ständig träta med sina grannar. Han är gift med "byhoran". Mona Jacobsson har alltid varit utsatt: Mobbad i skolan och med knäckt självkänsla. Hon blir med barn när hon är 15 år. "Fader okänd."

Maria Wern och hennes kolleger Hartman och Arvidsson sommarvikarierar på Gotland. Den berömda Medeltidsveckan pågår. Fallet med den försvunne hamnar på deras bord. Under pågående utredning hittar en semesterseglare av en slump ett lillfinger i en plastpåse i vattnet. Några dagar senare är en äldre dam är ute och rastar sonens rottweiler. Hunden rymmer, börjar gräva i ett stenröse och gräver upp ett lik - Wilhelms. Lillfingret är hans.

Utredningen av mordet på Wilhelm står dock och stampar. Mördaren är fortfarande på fri fot och ytterligare mord inträffar. Vad har den gamla distriktsköterskan Svea gjort för ont? Och varför vill någon silversmeden Birgitta illa - och just på hennes möhippa? Men den unge aspiranten på polisstationen har fått förtroende för Maria Wern och tack vare hans upplysningar kan mysterierna skingras och ännu ett mord förhindras i sista minuten.

Läs mer

Silverkronan

Anna Jansson

Silverkronan

Om boken

En mystisk bilolycka som kanske inte är någon olycka, kvinnor som får hallucinationer och sår som inte vill läka... Må döden sova är en lika tankeväckande som spännande historia om barnlöshet, konstgjord befruktning, läkaretik och kloning.

Kunskapen är en hora. Ibland tjänar hon det goda, ibland det onda. Inte sällan kan hon köpas för pengar...
Ett självmord och ett mord utlöser ett intensivt polispådrag och kriminalkommissarie Maria Wern pressas hårt av sin chef under den märkliga utredningen. I centrum för händelserna står Cheironkliniken, en välrenommerad institution som hjälper barnlösa par med provrörsbefruktning. Kliniken ägs och leds av Per Göthe, en man med fläckfritt förflutet och internationell ryktbarhet. Vad kan han ha med dessa mystiska sjukdomsfall och ruskiga mord att göra? Eller är det så att läkemedelsföretaget OKTA kanske har ett finger med i spelet?
Att skaffa bevis för att någon olaglig verksamhet försiggår på kliniken kan komma att kosta Marias vän sjuksköterskan Karin och hennes foster livet.
I en gastkramande upplösning avslöjas hur girighet och avund orsakar katastrofer när människor leker med andras liv och slår mynt av andras olycka.

Läs mer

Må döden sova

Anna Jansson

Må döden sova

Om boken

När hon vaknar är allt mörkt omkring henne. Hon känner smärtan i hela kroppen. Men här finns någon mera i mörkret. Maria Wern sträcker ut handen och rör vid personen bredvid sig. Kroppen känns slapp - en död människa.

En man har anmälts försvunnen. Hustrun söker upp Maria Wern, som avancerat till kriminalinspektör. Det som från början verkar vara ett rutinärende utvecklas med skrämmande hastighet till en av de värsta utredningar länskrim ställts inför. Med minskade resurser och under svår tidspress söker man en mördare.
.

Läs mer

Alla de stillsamma döda

Anna Jansson

Alla de stillsamma döda

Recensioner

”Ett ovanligt gisslandrama utspelar sig på en förskola i Hällefors, där en nittioårig morfar med gevär stänger in sig med både barn och personal ... Det är femte delen i serien om Kristoffer Bark och hans kolleger, och det blir en intressant spretig och spännande historia om släktband, gamla silvergruvor och ny kommunpolitik.”

Dagens Nyheter

”Rutinerat och gediget”

”Dödens snabba vingar är en deckare som startar på ett spektakulärt sätt, och som fortsätter att hålla läsaren fängslad med många intrigvändningar och krypande insikter.”

BTJ

”Anna Jansson är skicklig i att gestalta människor, oavsett om det är trötta småbarnsföräldrar eller nedgångna knarkare, och hennes intriger är alltid genomtänkta.”

Dagens Nyheter

”Anna Jansson kan konsten att komponera en klassisk deckare. Den utformas som sig bör. Något dramatiskt, som ett mord, händer tidigt i handlingen. En utredning påbörjas, och en krets av misstänkta, som känner offret, förhörs. Några är otrevliga, men de behöver inte vara skyldiga för det. Spänningen skruvas upp mer och mer. Jag sitter som på nålar. Jag blir säker på vem mördaren är, men nej. Det är någon annan som funnits med hela tiden men ändå i bakgrunden utanför fokus. Det är bara att konstatera att Anna Jansson har gjort det igen. Betyg: 5”

”hon borde vackla på rutinens brant och skriva sega upprepningar. I stället lyckas hon allt mer använda sina spänningsintriger till att belysa såväl svåra etiska frågor som nya tekniska möjligheter. Och givetvis finns det en stor portion av alldeles vanliga, hopplöst snåriga känslor.”

DN

”en spännande historia med insiktsfullt gestaltade karaktärer. Anna Jansson har med Galgbergets väktare skapat ett rafflande deckardrama som borde tillfredsställa både gamla och nya fans.”

BTJ

”...en effektivt berättad och spännande seriemördarthriller.”

BTJ

”Efter 20 år med Maria Wern vet hon hur en historia ska berättas för att få sidorna att bläddra av sig själv. Bra gjort att ha inspirationen fortfarande.”

”Maria Wern-deckarna firar tjugoårsjubileum, och Anna Jansson skulle kunna vackla på rutinens brant. Men det gör hon inte, snarare blir hon allt bättre med åren. Hon tar ut svängarna i personbeskrivningarna, där det finns såväl skarpögda, roliga nidporträtt som ömsinta beskrivningar av utarbetade mammor och vilsna barn.”

"Dotter saknad är en effektivt berättad svensk polisthriller med en blandning av vardagshumor, krypande spänning och relationsdrama. ... Anna Jansson lyckas hålla spänningen vid liv ända till slutet genom att presentera flera tänkbara gärningsmän och det blir lite Rosemary's baby-känsla innan den överraskande upplösningen kommer."

BTJ

”Med hjälp av välvalda detaljer och en enorm lokalkännedom skapar hon även denna gång en förförisk Gotlandsvärld befolkad med komplexa gestalter; en värld dit man som läsare gärna återvänder”.

Kristianstadsbladet

”Anna har förmågan att varva glädje och sorg på ett bra sätt i sina böcker. Angelika och hennes systrar är personer man gärna skulle ha omkring sig. Och jag väntar febrilt på en fortsättning nu med tanke på slutet i denna bok...”

”Böckerna om Ödesgudinnan Angelika har blivit något jag ser fram emot. Och efter En otippad kärlekhistoria är jag otålig att få reda på fortsättningen!”

”Charmig, underhållande & gripande!” Betyg: 4 av 5

”Anna Jansson leverar alltid något spännande, mixat med lite historia på min favorit ö i Sverige. Det är lätt att hänga med, hjärnan slappnar av och bara flyter med i handlingen.”

”Hon hittar ständigt nya platser och fenomen att förankra sina berättelser i.” – Kerstin Bergman 2018-03-31

”Anna Jansson är en proffsig skribent som förutom spänning ger oss stämningsfulla miljöskildringar och intressanta människoporträtt… Mycket skickligare kan det inte bli.”

”Anna Jansson är en god berättare och driver proffsigt handlingen framåt och boken är en riktig bladvändare.”

Gotlands Tidningar

”Som vanligt är Anna Janssons karaktärer skickligt mejslade”

Nyheter

Foto: Anna-Lena Ahlström

28 februari 2024

Maria Wern-feber i Tyskland

IntervjuerNyheter