Gunilla Thorgren
Utforska författaren
Gunilla Thorgren var under många år redaktör för den socialpolitiska tidskriften Pockettidningen R, senare också statssekreterare i Kulturdepartementet, och har skrivit boken Grupp 8 & jag om det tidiga sjuttiotalets kvinnorörelse. Hennes senaste bok Ottar och kärleken (2011), en biografi över Elise Ottesen-Jensen, blev synnerligen kritikerrosad.
Utgivning
Om boken
Valerie Kyeyune Backström, Aftonbladet”Gunilla Thorgrens bok är således något av en historisk bragd och pionjärgärning. /…/ Thorgren skriver fram hela det komplicerade politiska förloppet med glasklar tydlighet och enkla ord. Det är uppenbart att hon har satt i sig ansenliga mängder fakta, låtit allt smälta och sedan klätt det i helt egna ord och tankar.”Gabriella Håkansson, Sydsvenskan”Att Gunilla Thorgren har introducerat Olympe de Gouges för en svensk publik är högst vällovligt, och hon har gjort det bra./…/Tack vare Thorgrens detaljrikedom och personliga engagemang kommer vi både Olympe själv och epoken kusligt nära.”Dick Harrison, Svenska DagbladetDeklarationen om människans och medborgarens rättigheter antogs 1789 under franska revolutionen. Den gällde dock bara männen. Kvinnorna lämnades fortsatt ofria.Olympe de Gouges, ung änka och ensamstående mamma, självlärd författare, dramatiker och debattör var mäkta upprörd över denna orättvisa. Hon skickade 1791 in ett kompletterande förslag till Frankrikes nationalförsamling: Deklarationen om kvinnans och medborgarinnans rättigheter.Olympe de Gouges engagemang under franska revolutionen är enastående. Hon skrev pjäser, romaner, essäer och mängder av politiska pamfletter. Hon fanns med i upplysningens innersta krets. Hon var pionjär som feminist, antirasist och antivåldsaktivist.I över tvåhundra år har hon varit marginaliserad i historieskrivningen. Avfärdad av sina vedersakare som en omoralisk kurtisan och knäpp.Men vem var hon egentligen? Vad gjorde hon för avtryck i denna Europas numera mytomspunna borgerliga revolution? Hur påverkade hon andra kvinnors engagemang under den här tiden?Gunilla Thorgren, själv en feministisk pionjär med bakgrund i Grupp 8, berättar om en kvinna som på flera sätt påminner om 1970-talets feminister. En idealistiskt driven och totalt orädd kvinna som var långt före sin tid och drevs av en övertygelse som kostade henne livet.Den 3 november 1793 giljotinerades Olympe de Gouges, som första kvinna efter drottningen Marie-Antoinette, på Place de la Révolution i Paris. Innan bilan föll ropade hon: ”Min röst kommer att höras från djupet av min grav”.Tack vare Franska revolutionens rebell får vi nu också höra hennes röst.
Läs mer
Gunilla Thorgren
Franska revolutionens rebell
Om boken
Dock inte Jesus. Finns det två kristendomar?
Med hjälp av feministisk forskning har författaren hittat Jesu sju kvinnliga lärjungar, en våldtagen jungfru Maria, dagen när påven Gregorius förvandlade Jesu främsta lärjunge Maria från Magdala till hora, en Jesusrörelse som bestod av många prostituerade, kvinnliga mystiker som formulerade en feminin gudom och en levande kvinnorörelse under medeltiden som verkade och växte runt om i Europa.
Martin Luther, vars reformation nu firas runt om i världen, uteslöt kvinnan från sina frihetsideal. Hennes enda uppgift: att lyda mannen och föda barn. Den kristna idétraditionen lever starkt i det svenska samhället än i dag.
Läs mer
Gunilla Thorgren
Guds olydiga revben
Om boken
Gunilla Thorgrens biografi beskriver en orättvist bortglömd person inom den svenska feminismen, men också en makalös och än i dag kontroversiell gestalt i den svenska sexualpolitiska nittonhundratalshistorien. Född i Stavanger lämnade hon tidigt det högkyrkliga hemmet, sökte sig till arbetarrörelsen och blev journalist. Hon mötte den av polisen eftersökte svenske syndikalistiske agitatorn Albert Jensen, flydde med honom till Danmark under första världskriget, utvisades till Sverige, och inledde där vid tjugotalets början arbetet med att organisera svenska kvinnor i den syndikalistiska rörelsen.
Tillsammans med Moa Martinson utvecklade hon kvinnosidan i Arbetaren till ett feministiskt kamporgan. 1926 - fyrtio år gammal - påbörjade hon sitt sexualupplysningsarbete. Hon reste landet runt, agiterade för en förändrad lagstiftning, och lärde kvinnorna att använda preventivmedel. 1933 startade hon RFSU.
I kampen för att ge kvinnor rätt att bestämma över sin egen kropp - rätt till preventivmedel, rätt till abort - gjorde Ottar avgörande insatser för det svenska samhällets utveckling. Otaliga människor kunde tacka henne för ett lyckligare och mindre ångestladdat sexualliv. Privat drabbades hon dock av smärtsamma katastrofer, hon mötte den stora livsavgörande kärleken, och sveks av den. Biografin avtäcker en central del av den svenska nittonhundratalshistorien.
Läs mer
Gunilla Thorgren
Ottar och kärleken
Om boken
Så skriver Gunilla Thorgren i början av sin berättelse om sitt eget liv i ljuset av den nya svenska kvinnorörelsen.
Hon var en av de första kvinnorna i Grupp 8, hon skrev i Kvinnobulletinen, var aktiv i musikrörelsen och kom in i kulturpolitiken. Hon berättar om sitt liv som ensamstående mamma till tre barn, om morfar och mormor och deras djupa förankring i den traditionella arbetarrörelsen med sitt konservativa kvinnoideal. Hon skildrar Grupp 8:s vilda aktioner och hårda strider och den långa, mödosamma kampen för att förändra socialdemokratin. Det är en skildring inifrån av det som kallats en revolution på svenska: kvinnornas revolution.
Läs mer
Gunilla Thorgren
Grupp 8 och jag
Recensioner
”En pärla till bok”
”Thorgren tecknar ett fascinerande porträtt över en minst lika fascinerande person. En tidig och stridbar feminist, som på sin tid väckte både beundran och avsky: men som framför allt verkar ha nått fram. Brutit igenom. Hennes faktiskt samhällsomstörtande analys av kvinnan var farlig och radikal på riktigt – ja så tolkar Thorgren i alla fall Olympe de Gouges undanskuffade position, medan den samtida Mary Wollestonecraft lever kvar i det allmänna medvetandet.”
Expressen
”en både djuplodande och känslosam granskning av upplysningsfilosofernas och revolutionärernas idéer och vardag”
”Att Gunilla Thorgren har introducerat Olympe de Gouges för en svensk publik är högst vällovligt, och hon har gjort det bra. Thorgren erkänner villigt beroendet av Olivier Blancs franska biografi men väver kontinuerligt in egna analyser och utvärderingar, grundade i Olympes egna skrifter – och hon hann skriva mycket. I Franska revolutionens rebell möter vi följaktligen protagonisten ur flera perspektiv, framför allt hennes eget. Thorgren låter biografiobjektet breda ut sig i utförliga referat av politiska manifest och privata brev, genomgångar av intrigerna i pjäser samt analyser av livsfilosofi och vägval.”
Svenska Dagbladet
”Gunilla Thorgrens bok är viktig genom sin ambition att gå till botten med de idéhistoriska traditionerna bakom åtminstone en central aspekt på hur en fortvarande misogyni vuxit fram och traderats genom historien.”
Nyheter