Johannes Anyuru

Foto: Maja Kristin Nylander

Utforska författaren

Johannes Anyuru, född 1979, debuterade 2003 med den hyllade diktsamlingen Det är bara gudarna som är nya. Samma år fick han utmärkelsen Guldprinsen och turnerade tillsammans med DJ Khim i Riksteaterföreställningen Abstrakt rap.

Hans diktsamling Städerna inuti Hall nominerades till Augustpriset 2009. Året därpå romandebuterade han med den uppmärksammade Skulle jag dö under andra himlar.

Johannes Anyuru tilldelades Stig Sjödinpriset 2011 med motiveringen:

"Med en klangbotten i förortens landskap väver Johannes Anyuru en episk dikt som kopplar bakåt till antikens Grekland och utåt till universums vidunderlighet. Miljonprogramsmiljöerna är det landskap som dikterna oftast vandrar i. Det är också där dagens arbetarklass bor. Anyurus dikt är alltid social och ögat varmt för människan bakom ödet, ciggen eller sprayburken. I hans diktvärld är människan alltid större än sin plats. Med sin egen generations beat från hip-hopen och rapen skapar han något eget – en livskraftig, politiskt relevant och episk lyrik."

Johannes Anyuru fick sitt internationella genombrott med En storm kom från paradiset, som hittills översatts till franska, tyska, engelska, norska, danska, finska och holländska. För boken tilldelades han SvDs litteraturpris 2012 med motiveringen:

”På drabbande prosa, med en klangbotten av sorg, skildrar Johannes Anyuru hur en fars högt flygande drömmar kraschar. Romanen tvinnar en tråd mellan Sverige och världen, och utgör en naturlig fortsättning på ett författarskap som är förankrat i, men aldrig begränsat av, verkligheten.”

För samma bok nominerades han till Augustpriset och Nordiska rådets litteraturpris samt tilldelades Ivar Lo-Johanssons personliga pris.

Även hans roman De kommer att drunkna i sina mödrars tårar (2017) blev en stor kritiker- och försäljningssuccé, översatts till många språk och belönats med flera tunga utmärkelser, bland annat Augustpriset 2017 för Årets svenska skönlitterära bok.

Priser och utmärkelser:

  • Guldprinsen 2003
  • Nominerad till Augustpriset 2009 (för Städerna inuti Hall)
  • Stig Sjödinpriset 2011
  • Nominerad till Augustpriset 2012 (för En storm kom från paradiset)
  • SvDs litteraturpris 2012
  • Nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2012 (för En storm kom från paradiset)
  • Nominerad till Sveriges Radios Romanpris 2013 (för En storm kom från paradiset)
  • Ivar Lo-Johanssons personliga pris 2012
  • Aftonbladets litteraturpris 2012
  • Samfundet De Nios vinterpris 2014
  • Per Olov Enquists pris 2017
  • Aniarapriset 2017
  • Augustpriset 2017 (för De kommer att drunkna i sina mödrars tårar)

Utgivning

Om boken

Sedan Mio dog har Rut ensam uppfostrat den son de fick tillsammans, och skapat ett liv åt dem: hon har ett hus vid havet, en del i rikedomen, och anställning på den gåtfulla "agenturen", som med hjälp av fiktiva röster manipulerar offentligheten. Pojken, som nu är tio år, vet ingenting om sin far: inte hur han levde, inte hur han dog. Han är trygg. Räddad.
En dag får Rut höra att det på ett sjukhus ligger en medvetslös pojke som har en inspelning med Mios röst. Hon plockar med darrande händer den ålderdomliga cd-spelaren ur hans ryggsäck. Skivan i den skimrar som guld. Det är Mio som talar på den. Mio som borde vara död. Han säger: ”Det finns tak här där man ser ända ut till havet. Här i biblioteket över ingenting.”Johannes Anyurus nya roman, den första sedan augustvinnaren De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, är en polyfon och vindlande roman om vänskap och längtan, och ett kärleksbrev till fiktion, påhittade liv och bibliotek.

Läs mer

Johannes Anyuru

Ixelles

Om boken

"Jag försöker få överblick över det jag under åren har formulerat om skärningsytorna mellan estetiska praktiker och politik, och om de existentiella förkastningssprickor som öppnas där.

Pojkarna spelar fotboll på grusplanen, i en tromb av damm och solljus, och kommer in i lägenheten täckta av smuts. De verkar ibland nästan tyngdlösa när de springer i ytterdörren. Det är tre månader sedan Rakmat Akilov dödade fem människor, däribland en ung flicka, med en lastbil på Drottninggatan i Stockholm. Det är sex år sedan Anders Behring Breivik mördade barnen på Utøya i Norge.

Vi glömmer, minns. Mäter och mäts.

Det är året före ännu ett riksdagsval. Enligt de senaste opinionsundersökningarna drömmer var femte svensk om ett land där människor som jag och min familj inte finns. Jag tycker mig ibland kunna känna hettan från ugnarna blåsa längs marken, i det torra sommargräset.

Det är i slutet av tiden. Det är i tidens början. Jag lyfter upp min dotter på mina axlar. Jag vet att det inte går att mäta tiden utan att förändras."

Johannes Anyuru

Läs mer

Strömavbrottets barn

Johannes Anyuru

Strömavbrottets barn

Om boken

En vinterkväll kliver tre individer som svär trohet till den sönderfallande terrorstaten Daesh in i en bokhandel. En kontroversiell konstnärs framträdande avbryts av ett pistolskott, panik utbryter och samtliga i lokalen tas som gisslan. Men en av de tre angriparna, en ung kvinna som har som uppgift att filma våldet, bär på en hemlighet som kan ändra allt. Under attacken vänder hon sig till en av de andra och viskar: Allt är fel. Vi borde inte vara här. Vi borde sticka.

Två år senare besöker en författare kvinnan på en rättspsykiatrisk klinik. Hon har läst hans böcker och ger honom en bunt papper, där hon har skrivit ner en sällsam berättelse.

Hon menar att hon kommer från framtiden.

Johannes Anyurus nya roman De kommer att drunkna i sina mödrars tårar handlar om hopp och hopplöshet i dagens Europa, om vänskap och svek, och om terrorns och fascismens teater.

Läs mer

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar

Johannes Anyuru

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar

Om boken

Han är en ung man som sitter i en fängelsecell i Zambia. Hur har han hamnat där? Vilket kommer att bli hans öde?

För inte så länge sedan var hans högsta dröm att en dag få bli pilot i Ugandas flygvapen. Allt såg så lovande ut. Han hade fått komma till Grekland för att utbildas på den Hellenska Flygvapenakademin i Dekelia, strax utanför Aten. Men så, den 26 januari 1971, nås han av beskedet att det skett en statskupp i hemlandet. Idi Amin har gripit makten. Kort därefter ställs samtliga ugandiska flygkadetter inför ett ultimatum.

Amins statsapparat har skickat ett flygplan för att hämta hem dem. Det är i den stunden han fattar sitt livs viktigaste beslut: att hoppa av och söka asyl i Grekland. Efter det går inget som han tänkt sig. Han saknar att flyga, finner ingen mening i tillvaron, och förtvivlad tackar han ja till att åka till Lusaka i Zambia för att ta anställning som besprutningspilot. Men så fort han anländer i landet arresteras han och placeras i en cell.
Snart blir han varse att han ska utvisas, men de säger inte vart. Om de skickar honom tillbaka till Uganda kommer han att åtalas för landsförräderi, om de skickar honom till Europa kanske han inte ens släpps in. Han är på flykt, han är statslös - han kämpar för sitt liv.

Johannes Anyuru har skrivit en spännande och stark roman om sin pappa. Han som en gång satte allt på spel för att till sist hamna i Sverige för att inleda en ny tillvaro. En bok om personligt mod och om hur ett enda beslut kan omforma ett helt liv - och en skildring av hur en dröm att flyga kan skälva rakt in i en människokropp.

Läs mer

En storm kom från paradiset

Johannes Anyuru

En storm kom från paradiset

Om boken

Det är natten före nyårsafton och över Hisingen faller ett regn av brinnande pappersflygplan. Francis ser dem lösas upp till eldflagor och blåsa bort över höghusen. Han är hemma nu.

Skulle jag dö under andra himlar följer Francis, en ung konstnär som haft stora framgångar men som fått allt svårare att uttrycka sig. Det är som om han bar på en välvande sorg inuti, bara ett hav av vinande sand. Han vill hela tiden vara någon annan, någon annanstans, i en annan stad. I Madrid träffar han Nina, som också är konstnär. Hon har något som Francis alltid har sökt, även om han inte kan sätta fingret på exakt vad det är.

Johannes Anyurus första roman handlar om den längtan efter mening som ropar genom varje sommar och varje liv. En poetisk men ändå hamrande klar och enkel berättelse om kärlek och vänskap, om att söka något livsnödvändigt och samtidigt jagas av sin egen skugga.

Johannes Anyuru slog igenom redan med debuten Det är bara gudarna som är nya, 2003. Hans senaste bok, diktsamlingen Städerna inuti Hall, nominerades 2009 till Augustpriset och möttes av hyllningar från en enig kritikerkår. Med sin debutroman visar han ännu en gång varför han är en av våra mest uppmärksammade yngre författare.

Läs mer

Skulle jag dö under andra himlar

Johannes Anyuru

Skulle jag dö under andra himlar

Om boken

Städerna inuti Hall är en bok om den lilla, vassa metallbiten som snurrar längst inne i varje stad. Det är en bok om det artificiella, om nylon och polymerkedjor, om värde och värdelöshet. Om lag som inte vill vara lag. Om att inte orka se andra i ansiktet.

Men det är också en bok om Aeneas som besöker underjorden och möter Roms hela ättelinje; tusentals generationer av kejsare och mördare. En bok om hegemoni och ändlös makt. Om ett tusenårsrike av tv-apparater och polisbilar.
En gång var det en bok skriven på hundra hotellrum. En man låg på en parkbänk och drömde en bok - den stora, trötta boken, telefonkatalogen över de döda. En bok om dem som försvann. Om lapparna som satt upptejpade i busskurer, i mataffärer, i hissen: Har du sett vår son?


Läs mer

Städerna inuti Hall

Johannes Anyuru

Städerna inuti Hall

Recensioner

”Johannes Anyurus författarskap är ett av de finaste i den svenska samtidslitteraturen.”

”en  existentiell, Anyurusk sorgesång, en fråga om det är möjligt att ta sig ur ett system riggat för att somliga ska gå under”

Dagens Nyheter

”Jag blir ofta högtidlig i mötet med Anyurus böcker. Dels för att han som få andra skriver fram klassamhället med ett övertygande patos, skyddslöst och sammansatt. Dels för hans poetiska stil: tung av bilder och aforismer. Rik på fåglar, himlar och sentenser.

Men man får inte glömma att detta också är en väldigt rolig författare. I Ixelles mer än någonsin, tror jag. Iakttagelserna av de elitmiljöer som Ruth rör sig i, och genomlysningarna av hur manipulationerna är tänkta att verka, avtäcker absurditeter, människostackarnas dumhet, släpper in knäppsmarta fniss i sorgesången. Humorn är väl så intelligent och litterär som någon gång de vackra formuleringarna med politisk udd.

Med en märkligt varm känsla slår jag ihop en ödslig roman om brustna drömmar och illusionslösa livsval, full av dovt mättad poesi.”

”så kapitulerar jag fullständigt för denna roman så märkt av kärlek och sorg.”

”Kanske är det bara så enkelt att Johannes Anyuru skrivit den bästa roman jag läst i år.”

”Det här är en bok som kan läsas på många plan.”

”En nödvändig samling texter.”

”Det är ett stycke nutidshistoria”

”Intrycken av språklig skönhet och smärta blir överväldigande när jag läser Johannes Anyurus essäbok…”

Landskrona Posten

”En bok att både hålla hårt i och stångas med. En bok som ställer svåra och viktiga frågor som vi gemensamt måste finna svar på om vi ska kunna bibehålla vårt öppna, demokratiska samhälle.”

”Att läsa ‘Strömavbrottets barn’ är som att äntligen få vända sitt ansikte mot solen efter en alldeles för lång vinter, som klara andetag under stjärnhimlen.”

”Förmågan att ta de riktigt stora greppen om sina ämnen är helt klart Anyurus styrka som författare.”

Nyheter

Foto: Maja Kristin Nylander

29 maj 2023

Johannes Anyuru hedersdoktor i Lund

Nyheter