Sara Begner
Utforska författaren
Sara Begner är Chef för Coop Provkök och tidningen Mer Smaks och Coop Provköks kreativa och inspirerande matkreatör. Sara Begner är också författare till flera kända kokböcker, bland annat klassikern Vår kokbok.
Utgivning
Om boken
Den egna ekonomin och miljön är vinnare när man tar vara på matresterna istället för att slänga dem, därför är det ett återkommande tema – massor av återvinningstips kommer att göra dig till en kreativ stjärna i köket. Det här är också modern hushållslära med handfasta råd om hur du kan tänka när du handlar mat, hur du kan förhålla dig till bäst före-datumet och hur du planerar en matsedel för veckans middagar.Olika symboler står vid recepten för att du lätt ska hitta rätt: till exempel vilka rätter som är snabblagade, är lätta att frysa eller passar extra bra i matlådan.Välkommen till Vår kokbok budget – för dig som vill äta billig, god och varierad mat!
Läs mer
Sara Begner
Vår kokbok budget
Om boken
Under pandemin när många av oss jobbade hemifrån startade matprofilen Sara Begner Coops lunchtips på Instagram med ambitionen att visa hur snabbt det kan gå att få till en lagad lunch. Det blev uppskattade inlägg som vi här bygger vidare på, nu när det blivit det nya normala att jobba hemifrån några dagar i veckan. Kanske vill du hinna med en lunchpromenad, eller varför inte ta med lunchlådan och sätta dig på en parkbänk en stund? Sara hjälper dig också att handla på ett mer ekonomiskt och klimatsmart sätt, och att verkligen ta vara på det du köper. Kanske ”upptäcker” du sådant som finns i ditt kök – ofta har vi redan ingredienser, konserver eller frysta rester som går att trolla med!Recepten är uppdelade i kapitlen Snabbt (de tar mellan 12 minuter och en kvart att tillaga), Snabbare (mellan 7 och 10 minuter) och Snabbast – här går det undan (rätterna tar faktiskt inte mer än drygt 4 minuter att tillaga, Sara har provlagat alla).Oavsett om du jobbar hemma ensam, vill bjuda över en kollega eller vän på lunch, eller har en ledig lördag med hungriga barn hemma, så har du här 50 snabba och lättlagade recept att välja bland.
Läs mer
Sara Begner
Laga lunch på typ 4 minuter
Om boken
Under de senaste åren har den gröna matlagningen definitivt landat i det allmänna medvetandet och är idag mycket mer integrerat i vårt tänkande kring mat. Det är numera självklart att en grönsak kan spela huvudrollen lika bra som kött eller fisk. Husmanskost och favoriter som tacos och våfflor blir minst lika goda i växtbaserade varianter och i matbutikerna finns ett stort utbud av vegetabiliska produkter.Vår kokbok vego innehåller runt 400 recept, varav 50 är nya, för alla tillfällen: enkla vardagsrätter, festmat, tillbehör, mellanmål och frukostar, sötsaker och bröd. Fyra symboler talar om vilka recept som är lakto-ovo-vegetariska, veganska, glutenfria och snabba att göra – för att du lätt ska hitta rätt. Näringslära och fakta om olika livsmedel finns förstås också, samt ett säsongshjul som ger dig bra koll på när olika grönsaker, frukter och bär är i säsong.Det är enkelt, inspirerande och gott att laga mat med Vår kokbok vego. Välkommen till vår sköna gröna värld!
Läs mer
Sara Begner
Vår kokbok vego
Om boken
Den här jubileumsutgåvan har inte bara ett glänsande yttre, utan också 150 nya recept och cirka 60 nya bilder. Det ekologiska och gröna säsongstänket poängteras ytterligare med ett säsongshjul, där du får inspiration och tips om vilka recept som passar bäst att göra just nu. Med över 1 000 recept är detta den enda kokboken du behöver.
Läs mer
Sara Begner, Kristin Lidström, Lotta Kühlhorn
Vår kokbok
Om boken
Vår kokbok student är din uppslagsbok i köket när du pluggar, har kompisar hemma på buffé, vill äta något gott på kvällen eller ha med dig mättande snacks till tentorna. Här hittar du de självklara klassikerna men också helt nya rätter med tydliga smaker till en bra budgetpeng. Rejäl mat som man blir mätt av!
Läs mer
Sara Begner
Vår Kokbok Student
Om boken
Läs mer
Sara Begner
Barnens kockskola VEGO
Om boken
Inköpslistor för olika matsedlar, 1 matkasse - 3 middagar, allt-i-en-gryta-recept, supersoppor och matiga sallader, budgetveckan i slutet på månaden, 2 för 1: middag och matlåda, och fantastiskt smarta menyer med tidsscheman som gör att du blir supereffektiv i köket och faktiskt vågar bjuda hem folk på fredagskvällen efter jobbet!
Alla recept är årstids- och säsongsbundna och boken är späckad med tids- och energisparande tips för både köket och mataffären. Här finns också knep för hur du tar vara på resterna och hur du lätt varierar de vanligaste vardagsrätterna så att du slipper tröttna på dem. Dessutom innehåller boken ett gediget råvaruregister så att du lätt kan slå upp den ingrediens du är sugen på och hitta massor med recept som innehåller just den.
Läs mer
Sara Begner
Veckans Vego
Om boken
I en tid då hälsorönen haglar över oss är det lätt att gå vilse bland olika trender. I Vår kokbok Hälsa utgår därför recepten från det som experterna i dag är överens om - mer grönsaker, bättre fettsyror, mindre vitt socker och färre snabba kolhydrater. Nyare maträtter och råvaror som chiapudding, råsaft och juicer, kokosolja, frön och nötter varvas med nyttiga varianter på klassiska recept. Vad sägs om pannkakor med bovete- eller mandelmjöl, köttfärssås med rivna rotsaker, pannbiff med bönor eller ugnsbakad lax med tzatziki på gurka och rättika?
Här finns den snabba vardagsmaten, den älskade husmanskosten och härliga festmenyer. Till och med recept på desserter - alla i hälsosam tappning. Mer än 200 recept kompletteras med texter som ger konkreta tips och handfasta råd för hur vi ska äta mer hälsosamt.
Läs mer
Sara Begner
Vår kokbok hälsa
Om boken
Inköpslistor för olika matsedlar, 1 matkasse - 3 middagar, allt-i-en-gryta-recept, supersoppor och matiga sallader, budgetveckan i slutet på månaden, 2 för 1: middag och matlåda, och fantastiskt smarta menyer med tidsscheman som gör att du blir supereffektiv i köket och faktiskt vågar bjuda hem folk på fredagskvällen efter jobbet!
Alla recept är årstids- och säsongsbundna och boken är späckad med tids- och energisparande tips för både köket och mataffären. Här finns också knep för hur du tar vara på resterna och hur du lätt varierar de vanligaste vardagsrätterna så att du slipper tröttna på dem. Dessutom innehåller boken ett gediget råvaruregister så att du lätt kan slå upp den ingrediens du är sugen på och hitta massor med recept som innehåller just den. Sluta stressa över vad ni ska äta till middag - allt hittar du här!
Läs mer
Sara Begner, Sara Gelfgren
Veckans favoriter
Om boken
Vår kokbok Vegan är din uppslagsbok i köket när du ska laga vardagsmiddagen, festmiddagen, ha släkten hemma på buffé eller helt enkelt vill äta något lätt på kvällen. Här hittar du de självklara klassikerna i vegansk form men också helt nya rätter med tydliga smaker. Rejäl mat som man blir mätt av - och som dessutom är klimatsmart.
Läs mer
Sara Begner
Vår Kokbok Vegan
Om boken
Här hittar du allt som får din vardag att bli lättare: veckomatsedlar, inköpslistor och konkreta tips på middagar som inte tar mer är max 30 minuter att laga. Att alla är bra sett ur näringssynpunkt kan du ta för givet!
Läs mer
Sara Begner
Stora Veckans vego
Om boken
Boken har delats in i olika avsnitt med allt från allt-i-ett-middagar som kräver minimalt med disk och smarta rätter för matlådan till busenkla recept med steg-för-steg bilder så att barnen kan laga mat själva och en hel del godsaker att prova till helgen. Har du svårt att få till veckohandlingen så har du här ett kapitel med tre middagar i en matkasse, det är lagom framförhållning hemma i köket!
Här hittar du dina nya favoriter som du känner att du kan lyckas med. Avancerade kokkonster i all ära, men mindre tid vid grytorna ger mer tid över åt umgänge och annat roligt!
Läs mer
Sara Begner
Stora Veckans favoriter
Om boken
Det svenska köket och dess råvaror är utgångspunkten för rätterna men det finns många influenser och ingredienser från alla delar av världen. Med tydliga symboler ser du också vilka rätter som är laktosfria, glutenfria och veganska.
Den gröna trenden är mer än en trend, den är början på en ny livsstil. Vill du också lära dig laga ännu mer och godare grön mat, som både din kropp och vår planet mår bra av? Det här är matlagningsbibeln du behöver!
Läs mer
Sara Begner
Vår gröna kokbok
Om boken
Vi är många som redan förlitar oss på Sara Begners gröna recept som räddare av vardagsmaten. Nu kommer uppföljaren till Veckans Vego med ännu fler vegetariska måltider som är enkla att sno ihop och rika på smaker. Det har aldrig varit enklare att handla och äta vegetariskt hela veckan!
Ur innehållet: Vilken smak vill du ha i kväll?, Middag med fem ingredienser, 3 middagar i 1 matkasse, Goda vanor, Allt i ett, Helghärligheter, Resträddaren, Soppor, sallader, smörgåsar.
Läs mer
Sara Begner
Mera Veckans Vego
Om boken
Läs mer
Sara Begner, Kristin Lidström
Vår kokbok
Om boken
Läs mer
Sara Begner
Barnens kockskola
Om boken
Nu är uppföljaren till succéboken Veckans favoriter här. Med rätt knep och lite planering går det lätt att laga god och variationsrik middag på under en halvtimme. I Mera veckans favoriter finns allt som gör vardagsmaten mer lättlagad: tydliga och temabaserade kapitel, tips på inköpslistor, smarta veckomatsedlar, allt i en form-recept, smarriga soppor, matiga sallader, middagar som blir matlåda nästa dag. Här finns också ett kapitel med enkla, barnanpassade recept som tillåter en stunds vila på soffan medan ungarna lagar middagen.
Boken är dessutom fullspäckad med små, geniala kocktips som höjer såväl lägstanivån som högstanivån på matlagningen!
Läs mer
Sara Begner
Mera Veckans Favoriter
Om boken
Köksprofilen Sara Begner har på sina resor världen över mött och samtalat med kvinnor om deras levnadsvillkor, men också kommit dem nära på allra bästa sätt. Hon har blivit inbjuden i deras kök och lagat mat tillsammans med dem, talat om livets vedermödor och glädjeämnen, och njutit av den fantastiskt goda maten. Det går att laga fantastiska rätter även under enkla omständigheter!
Boken innehåller unika och färgsprakande resereportagebilder och matbilder från fyra världsdelar. Recepten är anpassade för svenska förhållanden. Alla ingredienser går att införskaffa i välsorterade matbutiker och fungerar till såväl vardag som fest. Vad sägs om thailändska dumplings till middag och rispudding med citrongräsmarinerad frukt till efterrätt, eller en mustig kenyansk kaffekokt lammgryta, som rundas av med en mango- och kokossockerkaka?
Här finns massor med idéer för dig som behöver nya matfavoriter och vill kittla smaklökarna med underbara smakkombinationer, dessutom är rätterna enkla att laga.
Läs mer
Sara Begner
Glöd
Om boken
De bästa julmatsrecepten finns samlade i Vår julkokbok, Sveriges mest aktuella grundkokbok, fylld av inspiration, matlagningsglädje, recept och handfasta råd inför julen. I Vår julkokbok hittar du alla klassiker och en hel rad nya recept. Allt från sylta till sill, pepparkakshus, julskinka, knäck och annat gott. Dessutom fakta och information om tillagningsmetoder och råvaror. Ingrediensförteckningen i yttermarginalerna i fetstil gör recepten lättöverskådliga. 320 välfyllda sidor med en jul exakt på pricken som man vill att den ska smaka.
Med Vår julkokbok är det lätt att lyckas med julens alla härliga maträtter och kakor. En lättläst, ljus och öppen julkokbok fylld med inspiration och glädje över julens alla goda maträtter och godis! Den stora uppslagsboken för hela julens mat. Vår julkokbok, den enda kokbok du behöver i jul. God jul och lycka till med allt julgott!
Läs mer
Sara Begner
Vår julkokbok
Om boken
Mat är njutning och att samlas runt middagsbordet ska vara dagens höjdpunkt, inte tvärtom. Det krävs inga nya matlagningskunskaper, inga magiska trolleritrick eller konstiga ingredienser. Receptet är helt enkelt: Free your mind i köket och väck matlusten!
Det handlar om att tänka om och vända en aning på begreppen. Låt barnen var med och styra processen, släpp in dem och gör köket till hemmets roligaste rum. Ta rollen som mentor i stället för att vara den som bestämmer. Ge dig själv ett välbehövligt brejk i matstressen och inse att ibland är knäckemacka och mjölk också en middag och frukt är en grönsak. Nästan.
Välj tillsammans. Låt barnen vara med och påverka hur maten ska smaka. Knaprigt är gott? Okej, då panerar vi fisken med frön och nötter. Berätta vad maten gör för kroppen och hur det fungerar. Barn är vetgiriga.
Laga tillsammans. Det finns så mycket mer än heta kastruller och stekning. Låt barnen vispa, knäcka ägg och mäta upp ingredienser. Låt saxen bli kökets viktigaste redskap, det mesta går att klippa. Släpp kontrollen och gilla kladdet.
Smaka tillsammans. Barn är omogna i sina smaker och det krävs minst tio försök innan en ny smak är etablerad. Ge inte upp, ha tålamod. Välj smak på maten utifrån det som är bekant. Glöm fänkål och saffran. Fråga i stället om soppan ska smaka lakrits eller lussebulle.
Ett sjuttiotal lättlagade recept med smaker som hela familjen gillar, som får alla att längta till middagsbordet. Utöver recepten finns tips på alternativa smaksättningar, smarta genvägar, bra tillbehör med mera.
Läs mer
Sara Begner
Laga mat tillsammans
Recensioner
”Man måste kalla Vår kokbok för en riktig klassiker i sin genre. Den firar nu med sin 28:e upplaga 70 år som återkommande och uppdaterad kokbok för de svenska hemmen. Receptregistret är något omarbetat jämfört med förra upplagan, men sidantalet är oförändrat. Här finns det mesta från snabb vardagsmat till klassisk husmanskost, fakta om bevarande och konservering, hemmabakning, menyförslag m.m. Det pedagogiska tilltalet är föredömligt, utan att bli mästrande eller tråkigt. Helhetsbetyg: 5.”
BTJ