Björn Frantzén

Foto: Tobias Björkgren

Utforska författaren

Björn Frantzén började sin karriär som kock på Edsbacka krog för att sedan gå vidare till annat Chez Nico s at 90 Park Lane (Nico Ladenis, UK, 3 Michelinstjärnor), Restaurant Lettonie (Martin Blunos, UK, 2 Michelinstjärnor), Restaurant Pied a Terre (Tom Aikens, UK, 2 Michelinstjärnor), Restaurant L Arpege (Paris, Alain Passard, 3 Michelinstjärnor). År 2008 startade Frantzén Restaurang Frantzén som tilldelades sin första Michelinstjärna år 2009. 2013 driver Frantzén, förutom Restaurant Frantzén, även The Flying Elk, Catering Frantzén, Salle de Banquet och Gaston vin.

Björn Frantzén är bland annat även skapare av projektet "Exceptionell råvara" som strävar efter att lyfta svenska råvaror till världsklass och drivs i samarbete med VisitSweden, LRF, Martin & Servera, Svenskt Kött med stöd av Sverige det nya matlandet via Jordbruksverket. Frantzén gav även ut en egen kokbok "Frantzén/Lindeberg" på Norstedts förlag år 2012. Under våren 2014 syntes Frantzén på TV3 där han hjälpte desperata hemmakockar i programmet Frantzén styr upp". 2015 syntes Björn Frantzén och Daniel Lindeberg i tv-produktionen Hunger som följde duons strävan efter tre michelinstjärnor från våren 2012.

Idag ingår ytterligare restauranger i koncernen: Trestjärniga Restaurang Frantzén, NK-restaurangen Bobergs Matsal, cocktailbaren Corner Club, salladsbaren Botanique, cateringverksamheten Av Frantzén, vinbaren Gaston, lunchrestaurangen Nordiska Kantinen och Hong Kong-krogarna Frantzéns Kitchen och The Flying Elk. Tillkommer snart gör Astoria och Singapore.

Utgivning

Om boken

En helt världsunik restaurang, i Stockholm, har lyckats omdefinera modern hedonistisk gastronomi. Restaurant Frantzén är en sensation inom global fine-dining, och nu delar teamet bakom denna succé med sig av recept, inspiration, tankar och detaljer runt skapandet av denna gastronomiska destination och institution. Obs! Boken är på engelska.

Att skapa och driva en restaurang i den här dimensionen kräver inte enbart perfekta ingredienser och den senaste tekniken; allt handlar i varje steg om den mänskliga faktorn. Ohämmad kreativitet och hantverksmässig perfektion. Restaurant Frantzén är ingen krogfabrik, det är en konstnärlig ateljé. Rätternas skapande är centralt på Frantzén, gästernas resa i detta universum är både visuell och taktil, alla medverkande spelar sina outbytbara roller. Handgjort och skräddarsytt, emotionellt och överraskande, oförglömligt och personligt. Den enda restaurangen i Sverige att tilldelas Michelinguidens högsta utmärkelse, tre stjärnor, och med otaliga extrema utmärkelser i internationella guider och branschrankings, så är en måltid på Frantzén en global destination som ingen matintresserad vill missa.

Boken går i detalj igenom de mest ikoniska rätterna, steg för steg, skapade av teamet på Frantzén. Illustrerat av Martin Botvidssons och Stefan Gissbergs fotografier, texter av Mattias Kroon, inramat av design och layout signerat Stefan Gissberg.

Björn Frantzén har skapat en unik vision för nordisk mat, som kombinerar sublima ingredienser med häpnadsväckande kulinariska tekniker. Björn Frantzéns gastronomiska uttryck är verkligen värt resan och är en gastronomisk upplevelse som ingen annan.

Läs mer

Björn Frantzén

Frantzén

Om boken

Min dotter fick diabetes när hon var tre år, 2013. Hela vårt familjeliv kastades omkull. Vi fick omvärdera allt. Inte minst maten. Nu har det gått några år. Det tar tid att vänja sig, om man gör det någonsin? Barndiabetes är en allvarlig sjukdom som obehandlad leder till döden.

Idag finns hjälpmedel, men inget botemedel. Forskning pågår. Sjukdomen kan balanseras med rätt mat. Vår situation hemma har gjort mig kostmedveten. Plötsligt har jag insett vad det är som vi äter av gammal vana, av tradition eller bara för att vi är sugna, mat som fördärvar och bryter ner. Det är ett chockerande uppvaknande. Jag har aldrig tidigare tänk om mat som hälsa, eller som nytta. Jag har tänkt att mat ska vara gott, eller som jag brukar säga; mat ska smälla i käften av smaker. Hemma har vi anpassat kosten efter vår diabetessjuka dotter. Upptäckte att den maten, den nyttiga maten, var god och att vi alla mår bättre av den. Visst, jag är en kock som äger en rad framgångsrika restauranger och jag har blivit belönad med stjärnor i Guide Michelin för mat som är svingod och som smäller i käften. Man kan ju tycka att det här med att laga anpassad vardagsmat skulle vara enkelt för mig. Ändå kände jag mig handfallen när min dotter blev sjuk.

Läs mer

Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk

Björn Frantzén

Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk

Om boken

Gastropuben The Flying Elk är döpt efter en gammal skröna. I de jämtländska skogarna har människan ända sedan 1600-talet pratat om en älg med en mankhöjd vars like aldrig tidigare skådats och en krona prydd med oräkneliga taggar. Genom tiderna har jägare försökt fälla denna skogens sanna konung, men varje gång har älgen lyckats undkomma i sista sekund.

Den flygande älgen har inte bara landat, den har verkligen funnit sig till rätta i hörnlokalen i Gamla stan där maten har nått nya höjder. På The Flying Elk serveras det mat med som är både klassisk, stabil och fantasifull, ofta med en nordisk touch. Synbart enkla rätter tillreds med perfekt smakgehör och förhöjande accenter. Här kommer nu kokboken med rätterna och matfilosofin bakom restaurangen. Allt anpassat för hemmakocken. Vi får dessutom veta mer om den där mytomspunna flygande älgen.

Läs mer

The Flying Elk

Björn Frantzén

The Flying Elk

Om boken

Ingen annan svensk krog har gjort en så snabb resa från start till stjärnregn som Frantzén/Lindeberg. Två år efter att den första måltiden serverades i lokalen med 24 platser i Gamla Stan i Stockholm tilldelades krögarparet två stjärnor i Guide Michelin. Men då ska man veta att de hade planerat restaurangen i tio års tid.

För hos Frantzén/Lindeberg sker ingenting av slumpen, det finns en tanke med allt och man sticker inte under stol med att man eftersträvar perfektion. Att de är något speciellt på spåren visar såväl den fullbokade restaurangen som att utmärkelserna har fortsatt regna över krögarna och deras filosofi.

Björn Frantzén och Daniel Lindeberg menar själva att det handlar om omtanken om detaljerna, från råvara till bestick, via lokal och bemötande, och i allra högsta grad om helhetsupplevelsen. De skriver: "Så är hela tanken bakom Frantzén/Lindeberg - att det tillagade, råvarorna, rytmen, rummet, tiden, hastigheten, rörelsen och smakerna hänger ihop."

Deras bok är ett bevis på detta. Här förklarar de sin filosofi kring mat och ätande, berättar historien som tog dem dit, ger insidertipsen och vidgar kokboksbegreppet. Allt förpackat som en Frantzén/Lindebergsk totalupplevelse.







Läs mer

Frantzén/Lindeberg

Björn Frantzén, Daniel Lindeberg, Martin Bergström

Frantzén/Lindeberg

Nyheter

Foto: Sveriges Radio

13 juni 2019

En rad Norstedtsförfattare bland årets sommarvärdar!

Nyheter