Fästingar - vad är de bra för?

Datum

17 Juni 2019

Vad är fästingar bra för?

Kort svar: de är helt enkelt väldigt bra på att vara just fästingar!

Ett lite längre svar: fästingar är till för sin egen skull, liksom alla andra arter, och framgång i det här sammanhanget handlar mycket om förmågan att överleva och föröka sig. Och detta lyckas fästingarna mycket bra med. Ur människans perspektiv kanske lite för bra, men det bryr sig fästingarna inte om. De har hittat en egen ekologisk nisch, där de är ytterst framgångsrika. Dessutom har de flera andra funktioner:

  • Fästingar är föda för många djur, exempelvis fåglar, grodor, paddor, ödlor, spindlar och jordlöpare.
  • Fästingar överför bakterier, virus och mikroorganismer från ett värddjur till ett annat. Fästingar har sannolikt betydelse för regleringen av värddjurspopulationerna.
  • Fästingar fungerar som värd för flera parasitstekelarter som angriper släktet Ixodes. Ixodiphagus (Hunterellus) hookeri, i parasitstekelfamiljen Encyrtidae, är den mest bekanta av dem.

Lars-Åke Janzon är fil. dr i zoologi, och arbetade i 40 år på Naturhistoriska riksmuseet, varav det sista decenniet som jourhavande biolog. Därutöver har han medverkat i ett stort antal vetenskapliga och populärvetenskapliga publikationer och bland annat skrivit böckerna Hur mycket blåst klarar en fluga?Varför kan inte potatisar gå?, Om fåglar i Sverige och Sommarplågor.

Relaterat

Om boken

Vi kliar oss, viftar och svär åt insekterna och vi för en ojämn kamp mot oönskade växter och kryp på våra tomter.
Men bortom löpsedlarna om fästingsommar och mördargetingar finns en hel värld att upptäcka.

Möt några av de mest kända och okända djuren och växterna som stör sommarfriden. Med glimten i ögat, en enorm kunskap och stor respekt för djur och natur beskriver Lars-Åke Janzon hur de olika arterna lever och brer ut sig. Hur vi undviker huggormar på tomten och varför fästingen är vårt farligaste djur, men också hur vi skyddar oss på bästa sätt, och när det är dags att ringa giftcentralen eller åka till akuten.

Perfekt sommarpresent och ett måste i varje sommarstuga!

Vackra illustrationer av naturskildraren Matsåke Bergström hjälper oss att skilja det farliga från det ofarliga.

Läs mer

Lars-Åke Janzon, Matsåke Bergström

Sommarplågor

Om boken

Om fåglar i Sverige handlar om våra vanligaste fågelarter. I text och bild får vi möta de fåglar som finns i våra trädgårdar, parker, städer eller i vår närmaste lantliga omgivning.

De flesta av de 100 arterna som presenteras finns i södra Sverige, men några är vanliga i Norrland. Urvalet har gjorts med omsorg. Fåglarna här är med för att de är vanliga, vackra, säregna, eller har en intressant historia.

Med sann berättarglädje och stor kunskap beskriver Lars-Åke Janzon fåglarnas biologi, utbredning och historik. Han skriver också om namnens ursprung och lokala variationer, och om vad som berättas om fåglarna i gammal folktro. Boken är rikligt illustrerad med fågelakvareller i världsklass gjorda av Staffan Ullström.

Läs mer

Om fåglar i Sverige

Lars-Åke Janzon, Staffan Ullström, Staffan Ullström

Om fåglar i Sverige

Relaterade artiklar

17 juni 2019

Fästingar – vad är de bra för?