Monika Björns bästa tips för att komma igång med 2017

Foto: Meddi Kabirzadeh

Datum

28 December 2016

Foto

Meddi Kabirzadeh

Monika Björn, aktuell med boken Yoga för dig som tränar, har arbetat med träning på heltid i över 20 år, både i Sverige och internationellt. Hon vet hur man bäst når sina mål inör det nya året.

- Genom att börja smått och öka upp efterhand. Avsätt några minuter om dagen för din nya vana - det kan röra sig om så lite som 10 minuter till att börja med. Ta en snabb promenad på lunchen, ställ bilen längre bort från jobbet eller hoppa av en busshållsplats tidigare. Du kan till och med dela upp tiden till fem minuter på morgonen och fem minuter på kvällen. Gör något aktivt varje dag oavsett hur litet. Jag har sett tillräckligt många personer bestämma sig för att åka till gymmet 3 dagar i veckan i början på det nya året och sedan omedelbart kasta in handduken/ge upp första veckan de inte får ihop ett gymbesök. Jag tror på mindre, dagliga förändringar istället. Samma sak gäller för kosten. Gör ett smart val per dag som du kanske annars inte hade gjort. Det kan vara att förbereda en högkvalitativ lunchlåda, köpa fantastiska råvaror till middagen, eller skippa godis mitt i veckan. 

- Om du kan bibehålla den nya vanan i 30 dagar, då kan du börja öka på tiden som du aktiverar dig/tränar tre-fyra gånger i veckan, samtidigt som du fortsätter den dagliga aktiviteten de andra veckodagarna och göra ännu fler genomtänkta kostval i vardagen.

Berätta om din bok Yoga för dig som tränar!

- Min bok vänder sig framförallt till dem som redan är igång med en idrott/sport som de gillar. De som lägger många timmar i veckan på sin utvalda aktivitet, men i stort sett ingen tid alls på rörlighetsträning. 

Monikas tips till dig som vill komplettera din träning med yoga:

1. Börja med att göra yogan i anslutning till din andra träning. Lägg till några minuter direkt efter din vanliga träning.

2. Bestäm dig för att utföra 15 minuter av specifikt utvalda yogaövningar för din träningsaktivitet tre gånger i veckan under fyra veckor i anslutning till din vanliga träning. Utöka sedan till att även få till ett 45 minuters fristående yogapass varje vecka.

3. Om du upplever både ett fysiskt och mentalt motstånd till att börja med, så är du helt normal. Känslan direkt efteråt och över tid kommer dock vara mer än värd det!

Relaterat

Om boken

Den här boken vänder sig till atleter och vanliga motionärer som vill öka sin smidighet, stabilitet, målmedvetenhet och förbättra sina träningsresultat. Och samtidigt må bättre på flera plan. Vardagsatleter behöver yoga för att utvecklas i sin träning och för att minska risken för skador. Hur är det möjligt att förbättra löpsteget om musklerna kring höfterna är permanent stela? Hur mycket bättre skulle cyklisten må med ökad bålstabilitet? Det handlar om att stretcha ut, öppna upp och balansera kroppen, samtidigt som man stärker sina svaga länkar. En förbättrad rörlighet kan hjälpa dig att springa snabbare, lyfta tyngre och hålla dig skadefri längre!

I Yoga för dig som tränar hittar man övningar och specifika flöden anpassade för olika typer av individuella idrotter: löpning, simning, cykling, längdåkning och funktionell träning/styrketräning. Det är grundsporter som lockar många motionärer, och som också ligger i fokus för de lopp som lockar en växande grupp av triatleter och träningsentusiaster.

Läs mer

Monika Björn

Yoga för dig som tränar

Relaterade artiklar

Foto: Meddi Kabirzadeh

18 oktober 2018

Gå stark genom klimakteriet