Lilla Ego och The Flying Elk nominerade till Gulddraken

Foto: Beatrice Lundborg/DN.se

Datum

8 Februari 2017

Foto

Beatrice Lundborg/DN.se

Krogarna Lilla Ego och The Flying Elk är inte bara aktuella med varsin kokbok, de är också nominerade till Dagens Nyheters pris Gulddraken i kategorin Krog Mellan. Mellankategorin rymmer alltifrån enkla kvarterskrogar till ambitiösa krogkoncept som håller en hel kväll. Priset delas ut den 13 februari.

Lilla Ego gick från uppstickare till fullbokad toppkrog på nolltid. Årets kock-vinnarna Tom Sjöstedt och Daniel Räms har personligen lagt handen vid allt från inredning till de handskrivna menyerna. Idén att bjuda lyxmat till budgetpris blev en succé. Flera år efter öppnandet är kön till borden fortfarande lika lång som raden av hyllningsord från Matsverige. I höstas fick denna oklassiska krog sin första oklassiska kokbok.

I The Flying Elks hörnlokal i Gamla Stan serveras det mat som är både klassisk, stabil och fantasifull, ofta med en nordisk touch. Synbart enkla rätter tillreds med perfekt smakgehör och förhöjande accenter. Allt finns samlat i kokboken med rätterna och matfilosofin bakom restaurangen. Allt anpassat för hemmakocken. Vi får dessutom veta mer om den där mytomspunna flygande älgen.

Relaterat

Om boken

Gastropuben The Flying Elk är döpt efter en gammal skröna. I de jämtländska skogarna har människan ända sedan 1600-talet pratat om en älg med en mankhöjd vars like aldrig tidigare skådats och en krona prydd med oräkneliga taggar. Genom tiderna har jägare försökt fälla denna skogens sanna konung, men varje gång har älgen lyckats undkomma i sista sekund.

Den flygande älgen har inte bara landat, den har verkligen funnit sig till rätta i hörnlokalen i Gamla stan där maten har nått nya höjder. På The Flying Elk serveras det mat med som är både klassisk, stabil och fantasifull, ofta med en nordisk touch. Synbart enkla rätter tillreds med perfekt smakgehör och förhöjande accenter. Här kommer nu kokboken med rätterna och matfilosofin bakom restaurangen. Allt anpassat för hemmakocken. Vi får dessutom veta mer om den där mytomspunna flygande älgen.

Läs mer

Björn Frantzén

The Flying Elk

Om boken

Lilla Ego gick från uppstickare till fullbokad toppkrog på nolltid. Årets kock-vinnarna Tom Sjöstedt och
Daniel Räms har personligen lagt handen vid allt från inredning till de handskrivna menyerna. Idén att bjuda lyxmat till budgetpris blev en succé. Flera år efter öppnandet är kön till borden fortfarande lika lång som raden av hyllningsord från Matsverige. Denna oklassiska krog får nu sin första oklassiska kokbok.

Fläsktartar från Småland. Löjromsservering för två. Torsk med chorizosabayonne. Gruyèresemla. Brottarkorv. Vissa rätter lagar du utan svårighet i hemmaköket, andra kräver lite mer tid och utrustning. Ett stort fokus på att kombinera olika smaker, konsistenser och vackra uppläggningar gör att Lilla Egos mat går hem hos alla matälskare.

Möt Rafid och de andra färgstarka personligheterna bakom krogen. Daniels uppfinning majonnäsmaskinen får en egen presentation och vi får läsa om alla de dåliga idéerna som ratats längs vägen av experimenterande. Där hittar vi bland annat chokladtartaren, som inte liknade något annat när den kom ur köttkvarnen. Opretentiöst men ändå toppklass. Och framför allt de gudomligt goda recepten från hålet i väggen på Västmannagatan.

Läs mer

Lilla Ego

Tom Sjöstedt, Daniel Räms

Lilla Ego