Karin Berglund
Utforska författaren
Jag är journalist och har arbetat 26 år på Dagens Nyheter. Jag började på ekonomiredaktionen med internationell ekonomi som specialitet och blev sedan allmänreporter med särskilt intresse för sociala frågor, intervjuer och kultur i vid mening. Av en slump började jag göra korta reportage om trädgård och odling. Det var i början av 80-talet och då var det inte vanligt att dagstidningar hade den sortens material. Själv tyckte jag att det var ett jätteroligt jobb - spännande människor, för mig okänd kunskap och många infallsvinklar. Kort sagt intressant journalistik.
Under tiden växte trädgårdsintresset i samhället med expressfart och till slut kunde jag ägna all min tid åt trädgårdsreportage. På köpet har jag lärt mig att fotografera och bilderna tar nu minst lika stor del av min tid som texterna. I botten har jag en fil kand med bland annat konst- och litteraturvetenskap. Jag har arbetat som reporter på Göteborgstidningen, TT, Handelstidningen och Dagens Nyheter.
------------
Journalisten, författaren och fotografen Karin Berglund är sedan många år känd för sina trädgårdsskildringar och en av de främsta inom sitt område. Hon har givit ut ett flertal böcker som sålts i stora upplagor.
Utgivning
Om boken
Vem vill inte ha en trädgård som Pippi Långstrumps?
Idén att intervjua och skriva om konstnärer, landskapsarkitekter, musiker, författare och andra med skapande yrken och deras trädgårdar, föddes efter framgången med Lust och fägring. Den kom ut i början av 1990-talet och sedan dess har sålt i över 50 000 exemplar. Här presenteras nu ett trettiotal kulturpersonligheter och deras syn på trädgården som idé och hur det blev i verkligheten.
Det är en bok att läsa, men den skickliga fotografen Karin Berglund har också på sitt omisskännliga sätt fångat växterna, trädgårdarna och deras skapare på bild. "Människan är ju ändå det intressantaste i en trädgård och alla är olika."
Bland de medverkande finns författaren Göran Greider, konstnären Thèrèse Reuterswärd, kulturhistorikern Ronny Ambjörnsson och många fler.
Genom samtalen hamnar fokus på vitt skilda saker i de olika trädgårdarna: allmängiltiga och nyttiga, speciella och tankeväckande - allt efter person och yrke. Konstnärernas syn på färg, form och struktur; författarna som känner av och registrerar; Nobelfestens blomsterarrangör som älskar det ömtåliga och förgängliga i det växande och landskapsarkitekten som vill överraska och bryta mot asketiska regler för god smak.
Karin Berglund kan det mesta om blommorna, växterna och träden. Hon är en nyfiken och lyhörd samtalspartner och inte minst en skicklig berättare. De olika avsnitten har sitt eget tema - allt från en mörk hemlig trädgårdslund till en solig blåklocksblommande äng i Dalarna.
Läs mer
Karin Berglund
Samtal i trädgården
Om boken
"Här ser skräpigt ut", sa två damer som objudna kikade in i Karin Berglunds trädgård i Mölndal. "Inte alls som i dina böcker!"
"Men om de kommit nu i januari i stället, tänkte jag. När Snödrottningen slagit ut på verandan och fyller hela huset med sin söta vaniljdoft och då rimfrosten svept in buxbomen i ett besjälat mönster. Varje okrattat löv har fått en vit spetskant. Murgrönan slingrar frisk och grön ut över stenläggningen. Hasselörtens blanka blad ligger som stora broscher strax över marken...", skriver författaren i förordet.
Det var så hon kom på idéen till boken som rymmer många blomporträtt, spännande växt- och kulturhistoria, personliga möten och upplevelser. Här får vanliga och ovanliga växter ett ansikte och en historia t ex mistel, blåregn, kanadensisk blodrot, tolvgudablomma, storrams och myskmadra. Snödroppar, liljor, rosor och violer.
Blombok tar sin början i december, med trädgårdstomten som vill ha skära pioner och blommande purjolök vid sina fötter fast det är mitt i vintern, och följer året ända fram till nästa vintersolstånd.
Jessika Berglunds sirliga tuschteckningar tillsammans med Karin Berglunds överdådiga färgfotografier ger bokens uppslag en extra dimension.
Läs mer
Karin Berglund, Jessika Berglund
Blombok