Kerstin Engstrand

Utforska författaren

Kerstin Engstrand är journalist, fotograf och författare till 13 trädgårdsböcker. Hon är utbildad ekonom. Bor i parhus i Täby (odlingszon 3) med en 1100 kvm stor trädgård.
Bästa nybörjartomat: Körsbärstomaten ”Tiny Tim” ger minst 50 stycken tomater på en enda planta.
Kan inte leva utan: Kronärtskockor, färskpotatis, mynta, rucola, basilika, vitlök och solmogna tomater.

Mest känd är Kerstin för böckerna Latmansträdgården och Trädgårdsdesign för alla, för vilken hon 2006 tilldelades Svenska Publishingpriset.

Utgivning

Om boken

Tänk att få plocka solmogna persikor, citroner och vindruvor från egna odlingar. Njuta av doften av rosmarin, timjan och mynta och sitta under mullbärsträdet en varm sommardag. Men hur förverkligar du drömmen om en trädgård i medelhavsstil i ett svenskt klimat?

Enkelt, medryckande, sinnligt, jordnära och konkret beskriver författaren i text och bild hur du skapar en medelhavsträdgård på din egen tomt. Vilka växter tål det svenska klimatet och hur gör man med de växter som inte tål frost? Beroende på olika växtzoner måste du kanske byta ut vissa växter mot svenska mera tåliga varianter.

Här får du också tips om hur du bygger upp olika rum med krukor, rabatter, häckar och skapar stämning med vatten och dammar. För att inspirera finns också ett urval av kända Medelhavsträdgårdar med i boken.

Läs mer

Kerstin Engstrand

Så skapar du stilen

Om boken

Nivåskillnader i trädgården upplevs ofta som ett problem, men de kan i själva verket tillföra många spännande moment i form av exempelvis trappor, stenpartier och murar men också vattenspeglar, pooler och vattenfall. Denna första bok i ämnet visar hur man går tillväga i en sluttande trädgård.

I de flesta trädgårdar finns det någon form av höjdskillnad. Vissa tomter är helt sluttande och många nya tomter branta eftersom man idag allt oftare bygger hus på överbliven mark.
Att ha flera nivåer i trädgården ger oanade möjligheter. Här finns chansen att göra ett stenparti, placera in en jordkällare eller kanske anlägga ett vattenfall. Trappor och stödmurar kan bli dekorativa inslag i trädgårdens helhet.
Kunskapen om hur man handskas med denna utmaning är gammal - under antiken placerade man gärna husen på branter - men behöver återupplivas då den åter blivit aktuell. Eftersom det inte finns någon tidigare bok i ämnet fyller Trädgårdens sluttningar ett tomrum i trädgårdslitteraturen.
Här återfinns goda exempel på hur man hanterar sluttningar både i den lilla täppan och i den stora trädgården. Även mindre lyckade exempel redovisas med bilder och förklaringar.
En inledande historik följs av praktiska lösningar vid olika nivåskillnader. Hur åstadkommer man trappsteg, stödmurar, rabatter och gräsmattor i slänter? Vilka växter är lämpliga för sluttande mark och för olika väderstreck? Hur handskas man med sten, utfyllnad och slipers? Framstående trädgårdsdesigners ger dessutom goda råd. Som avslutning återfinns en faktadel med uppgifter om bygglov m.m. Ett stort antal färgbilder ackompanjerar texten.

Läs mer

Trädgårdens sluttningar

Kerstin Engstrand

Trädgårdens sluttningar

Om boken

Plötsligt finns den bara där, och snart är den långt ifrån ensam! Mördarsnigeln har kommit för att stanna i våra trädgårdar. Som i alla krig måste man känna sin fiende för att kunna besegra den.

Mördarsnigeln finns i slottsparker och botaniska trädgårdar, i koloniområden och i våra privata trädgårdar. Den har en mördande aptit och av ett enda ägg kan det bli 400 nya sniglar!
Otaliga är de som underskattat de små söta sniglarna de sett på våren, för att i augusti träffa på ett hundratal, decimeterlånga, feta, äckliga och blöta sniglar i sina trädgårdar.
Dagligen kommer nya snigelnyheter. Gnesta kommun satsar på särskilda komposttunnor för döda sniglar där den stora mängden sniglar i soporna blivit ett arbetsmiljöproblem. En privatperson har donerat 100 000 kronor för snigelbekämpning på Sydkoster.
Huskurer för hur man blir av med mördarsniglar haglar, alla har goda råd att ge, men vilka fungerar?
Kerstin Engstrand har testat och ger i sin bok konkreta råd om hur denna nya orm i paradiset kan bekämpas. ABC om mördarsniglar är en bok för alla trädgårdsvänner - som present kommer den att uppskattas oändligt mycket mer än en flaska vin eller en blombukett.

Läs mer

ABC om mördarsniglar

Kerstin Engstrand

ABC om mördarsniglar

Om boken

Trädgårdsdesign för alla är den första svenska trädgårdsboken som konkret visar hur en plats kan förändras från en "kal fläck" till en färdig trädgård. Idéskisser, framtagna av välkända trädgårdsdesigners, kombineras med foton tagna från första spadtaget till förverkligad idé.

I de olika trädgårdarna ges lika stort utrymme för växtval som till smarta idéer och lösningar, som att skapa höjd, gångar, sittplatser, vindskydd eller dammar. Varje idéskiss utgör ett helhetstänkande som avspeglar trädgårdsdesignerns tanke om platsen, trädgårdens funktion och dess innehavare.
Boken är en ovärderlig inspirationskälla och ett praktiskt hjälpmedel med en mängd fakta både för den som vill förändra sin existerande trädgård och den som står i begrepp att köpa ett hus med en ouppodlad tomt. Här finns allt från de allra senaste trädgårdstrenderna till romantiska naturträdgårdar fyllda med konstnärlig idérikedom.

Läs mer

Trädgårdsdesign för alla

Kerstin Engstrand

Trädgårdsdesign för alla

Om boken

Trädgårdens vatten är en komplett handbok för den som vill förse sin trädgård med större eller mindre vattenarrangemang. Naturen står ofta själv som förebild för förslagen, eftersom vi svenskar är ett naturälskande folk. För den miljömedvetna finns exempel på dagvattenlösningar och hur man anlägger en våtmark. Här beskrivs både enkla projekt som kan bli färdiga på en eftermiddag, och större projekt som kräver mer tid och engagemang ? till exempel hur man anlägger en damm som kan bli till en liten insjö att bada i. Här finns också ?latmanslösningar?, det vill säga beskrivningar på anläggningar som kräver ringa skötsel. Steg-för-steg-anvisningar gör arbetsprocesserna lätta att följa, och faktarutor och skisser ger tekniska beskrivningar. Ur innehållet: ? Att välja anläggning och plats ? Fontäner ? Minidammar ? Bäckar, kanaler och vattenfall ? Dammar och vattenspeglar ? Våtmarker/kärr ? Barnsäkra lösningar ? Dagvattenlösningar ? Växtkraft runt dammen ? beskrivning av ett 90-tal växter ? Paddor, trollsländor och fiskar ? Tekniska fakta, materialval: pumpar, tätningsmattor, filter m.m.

Läs mer

Trädgårdens vatten

Kerstin Engstrand

Trädgårdens vatten

Om boken

Vilka växter passar för vilka väderstreck? Hur anpassar jag min balkong efter årstiderna? Vilket golvmaterial är bekvämast och mest lättskött? Hur gör jag med mina växter då jag är bortrest? Hur håller jag katten borta från planteringarna? Alla upptänkliga frågor får här sina svar. Det här är boken för dig som önskar odla i kruka, amplar eller i andra kärl, på balkongen, terrassen eller vid entrén. Oavsett om du har en avlång, smal balkong eller en jättelik markterrass får du både handfasta råd om hur du lyckas: - med tanke på läge, skugga, halvskugga eller gassande sol, inglasad eller öppen. - under alla årstider. - hur du inreder och får lä. - med klematis, syrener, pioner, rosor, en näckros eller en porlande fontän. - med över 150 sommarblommor, perenner, klätterväxter, träd och buskar, grönsaker, kryddor, frukt och bär. - det senaste i växtväg som prydnadsgräs och minigrönsaker. - med växter som Afrikas blå lilja och änglatrumpet. - hur du med teman kan göra om din balkong till ett sommarparadis. - vattning, jord, kärl, gödsling, sådd och ohyra. Än en gång har Kerstin Engstrand gjort en både användbar och praktisk bok. som också är oerhört inspirerande och vacker. Över 20 års erfarenhet att odla i kruka finns här samlad, dessutom bjuds vi in till ett besök på ett 10-tal balkonger och terrasser. Rikt illustrerad med vackra bilder tagna av författaren.

Läs mer

Sköna balkonger & terrasser

Kerstin Engstrand

Sköna balkonger & terrasser

Om boken

Pilflätning har nu slagit igenom även i Sverige, men har länge varit stort i Danmark, England och nu även i Frankrike. Varje svensk trädgårdsförening och plantbutik med självaktning har kursdagar i pil. Här kommer den första svenska boken i ämnet.
Pil är ett levande material som, beroende på om man använder färsk eller torkad pil, bjuder på helt olika effekter. Det färdiga pilarbetet behöver inget underhåll, bara lite ansning med sekatören. Pilflätning är ett äkta hantverk och samtidigt ytterst modernt. Lämpligt för bruksföremål som komposter och staket, men också spännande "konstverk". Pil är lättarbetat och billigt och kräver iinte heller finarbete som traditionell korgflätning. Passar på balkongen, kolonilotten och i trädgården samt inte minst som spännande material på förskolor och skolor. Numera går pil att lätt få tag i, oberoende av var man bor i landet. Energiskogsodlingar brukar sälja för självplock och man kan också beställa pil på postorder.

Läs mer

Pilflätning

Kerstin Engstrand

Pilflätning