Gisela Eronn
Utforska författaren
Gisela Eronn är frilansjournalist och har i tre mycket framgångsrika böcker skildrat svenska formgivare.
Till den första boken hade hon under lång tid arbetat med att kartlägga Stig Lindbergs liv och verk genom böcker, tidskrifter, samtida skildringar och intervjuer med hans barn, kollegor och vänner. Hon samlade det stora materialet, inte minst med hjälp av arkivet på Gustavsbergs museum, till en lättläst och mycket intressant skildring av en enastående tusenkonstnär. Boken, Tusenkonstnären Stig Lindberg, utkom första gången 2003. Den rosades av en enig kritikerkår och har sedan tryckts till flera gånger.
År 2005 utkom hon med boken om en av landets mest folkkära keramiker, Lisa Larson. När boken utkom var det dessutom 50 år sedan Lisa Larson kom till Gustavsbergs porslinsfabrik, handplockad av fabrikens konstnärlige ledare, Stig Lindberg.
År 2006 utkom hennes bok om Wilhelm Kåge - målaren och grafikern som 1917 anställdes vid Gustavsbergs porslinsfabrik och blev dess konstnärliga ledare i över trettio år.
Tidlösa mönster – textilkonst från 1950-talet (2009) är en nostalgiväckande mönsterkollektion och presentation av de tolv designers som skapade mönster för utställningen "Signerad textil" på NK:s textilkammare 1954.
Boken innehåller även andra utvalda 1950-talsmönster av Astrid Sampe, Viola Gråsten, Stig Lindberg, Sven Markelius m.fl.
Utgivning
Om boken
Läs mer
Gisela Eronn
Lisa Larson
Om boken
Läs mer
Gisela Eronn
Wilhelm Kåge
Om boken
På KF startade man kampanjen Rikare vardag där bl.a. KF:s Provkök och Gustavsberg deltog. Något som var helt i linje med Stig Lindbergs uppdrag som konstnärlig ledare: "att skapa föremål som är funktionella samtidigt som de skapar glädje med sin skönhet". Detta gjorde han tillsammans med framstående kollegor vid fabriken bl.a. Wilhelm Kåge, Lisa Larsson och den då unga Karin Björquist. Gustavsberg blev en kultur- och designinstitution, som också fick en hög internationell status.
Stig Lindberg blev folkkär och representerar för många det glada och lekfulla 50-talet, en period som nu väcker stort intresse även hos en ung publik. I många svenska hem finns säkert föremål som han skapat: vardagsporslin, ugnssäkra formar, vaser, skålar etc., vilka idag betingar höga värden på antikmässor och auktioner. I boken finns bl.a. en lista över servisdekorer samt Bukowskis värdering av Stig Lindberg.
Läs mer
Gisela Eronn
Stig Lindberg