Jan Hedh
Utforska författaren
Jan Hedh är hela Sveriges älskade kontitor- och bagarmästare. Ständigt på resande fot som konsult och inspiratör är han ambassadör för våra allra godaste smaker. Internationellt erkänd inom branschen gästspelar han på restauranger, kryssningsfartyg och konditorier över hela världen. Dessutom är han en av grundarna till Olof Viktors som 2013 utsågs till Årets Bästa Café av White Guide.
Hans 45 år i branschen har givit honom många fina utmärkelser, till exempel Werner Vögelis diplom, Gyllene gaffeln (Allt om Mat), Kakaopriset för insatser för svensk chokladkultur, Sveriges konditorers guldmedalj. Dessutom har han både tävlat för Sverige och varit domare i världsmästerskapen inom konditoribranschen. Jan Hedh har utkommit med en lång rad bästsäljande inspirationsböcker.
Bröd vann Årets Svenska Måltidslitteratur 2004 i klassen "bröd och andra bakverk" med motiveringen:
”Ett sinnligt praktverk om bakning som utan tvekan kommer att bli klassiskt. Bagerimästaren Hedh förmedlar sina kunskaper med en unik kombination av bredd och djup.”
Dessutom nominerades samma bok till Gourmand World Cookbook Awards.
År 2010 belönades Jan Hedh med Special Awards of the jury i Gourmand Awards i Paris. Samma år belönades han av Svenska Måltidsakademien för sin bok 277 sorters kakor i klassen "Årets kulturgärning" med motiveringen:
"Detta unika referensverk för bagare, yrkesfolk och kakälskare är en kulturgärning av en legendarisk mästare som för hantverk, innovation och tradition vidare."
Tårtor utsågs till vinnare i Årets Svenska Måltidslitteratur 2011 i klassen "Söta bakverk" med motiveringen:
"Med den sanne mästerkonditorns ofattbara grundlighet utreds tårtbottnens fundamentala drag, syltens och krämens bärande roller, samt ett universum av läckra överdrag."
I november 2012 mottog Jan Hedh RS Hederspris för sina insatser genom åren för att främja restaurangbranschen.
"När jag var sju år skulle vi skriva uppsats om vad vi skulle göra om vi fick hundra kronor, en gigantisk summa på 50-talet. Då skrev jag att jag skulle köpa en korvkiosk och sedan äta upp alla korvarna, och blev det några pengar över skulle jag köpa en bandyklubba. Mitt intresse för korvätning (och bandy) är inte fullt lika stort i dag, men passionen för gastronomi finns kvar."
Utgivning
Om boken
Mästerkonditorn Jan Hedh och Olof Viktors Café (som 2013 utsågs till Årets Bästa Café av White Guide) står för recepten. Miljön är också avgörande för en bra fikaupplevelse och bilderna i boken är tagna på plats hos Olof Viktors ute på idylliska Österlen, dit tusentals besökare beger sig varje år för en riktigt härlig fikastund.
Eftersom fikastunden även har en så viktig funktion på jobbet får läsaren lite fikafakta att svänga sig med till förmiddagskaffet, skrivet av Lina Sturfelt, doktor i historia vid Lunds universitet.
Boken innehåller 75 recept, bland annat klassiska sju sorters kakor, småbröd som mazariner, vaniljhjärtan och kokostoppar, variationer av vete- och kanelbullar eller kransar, wienerbröd, sockerkakor, rulltårtor, bakelser, gräddtårtor samt klassiska julkakor.
För den som inte vill eller kan äta sötsaker till sin fikastund finns också flera brödrecept med tips på tillbehör. Jan Hedh behöver ingen presentation för den som är intresserad av bakning och hans expertis är vida känd, men i den här boken har Jan förenklat sina recept för att passa vardagspusslet och delar frikostigt med sig av tips och knep. Även Olof Viktors får många förfrågningar efter sina recept - deras morotskaka, chokladtrianglar och festivalbakelser är prisbelönta - och här får alla Olof Viktors fans sitt lystmäte.
Det här är en perfekt presentbok till den som älskar att fika - och vem gör inte det?
Läs mer
Jan Hedh
Gofika
Om boken
Nästan 200 recept på bröd, det bästa ur sin tidigare produktion: grundrecept på levainbröd och lantbröd, grova bröd, egna smaksatta favoriter som bröd med rödbetor, äpple, kummin och sesamfrön och jordärtskocksbröd, samt svenska klassiker som vörtbröd och tekakor.
Även söta bröd har fått ett kapitel, där man frestas att baka vetebröd i alla tänkbara former: wienerbröd, munkar och karlsbader. Många bröd kräver varken mycket tid eller vana, medan en del ska förberedas med surdeg, levain eller poolish. Om detta finns ett teoretiskt avsnitt där Jan Hedh pedagogiskt avslöjar kemin bakom surdegens bubblande mysterier och utlovar förhöjda smaker, ökad hållbarhet och den där fina elasticiteten på brödet åt den som lär sig konsten.
Läs mer
Jan Hedh
Jan Hedhs stora bok om bröd
Om boken
Sveriges älskade konditor- och bagarmästare Jan Hedh bjuder in oss till sin jul och delar med sig av sina bästa hemlagade recept.
Här finns pepparkakor av alla slag, saffransbröd till adventskaffet, eleganta praliner som du kan göra själv, julaftons alla godsaker och småkakor, det fulländade gottebordet och eleganta efterrätter till årets nyårsfinal. Allt i en underbart fin form och med vackra bilder!
Läs mer
Jan Hedh
Julens söta
Om boken
"Det ska vara sött att leva", säger Jan Hedh.
Jan Hedh är Sveriges främste konditor- och bagarmästare. Leif Mannerström är kockarnas kock. I Mästarnas menyer samarbetar de två för första gången i bokform!
Recepten presenteras i menyform. Varje meny är ett kapitel där det berättas om menyns ursprung, till exempel matsalen på Svenska Amerikalinjens fartyg Stockholm, restaurang Johanna i Göteborg, Sjömagasinet, husmanskostpuben Två Krögare i Malmö, restaurang Sturehof, konditori Vetekatten och Olof Viktors på Österlen. Personligt berättad med skrönor och historier. Hur mästerkockarna började sin karriär, deras misslyckanden och annat roligt och dråpligt.
Efter berättelsen om menyn och miljön kommer recepten: förrätt, bröd, huvudrätt, mellanrätt, efterrätt, ofta dessutom drinktips.
Eftermiddagskaffe med tårtor och kakor finns med, precis som kockens tröst i köket - en god mörk chokladpralin och ett glas rött.
Läs mer
Leif Mannerström, Jan Hedh
Mästarnas menyer
Om boken
Läs mer
Jan Hedh
Jan Hedhs sommarfrestelser
Om boken
Som en av pionjärerna bakom de senaste årens surdegsrevolution delar han med sig av sina kunskaper och går igenom allt som är värt att veta om surdegsbakning. Vi får lära oss hur man startar och bakar med surdegar, om mjölsorter och degberedning, om proffsens sätt att baka med skållningar, fördegar, liggtider, uppslagning och bortgörning samt om hur man efterliknar stenugnsbakning hemma i sin vanliga ugn.
I boken bjuder Jan också på över 120 av sina favoritrecept med surdeg. Här finns svenska klassiker från hans tid som lärling, favoriter från kontinenten och spännande bröd och bakverk inspirerade av hans många resor världen över. I anekdotform får vi veta sådant som hur en tryffelmarknad i Alba bjöd på hans livs godaste durumbröd, och hur tufft livet på degposten kunde vara på ett av Schweiz mest anrika konditorier.
De vackra bilderna är tagna av fotografen Charlotte Gawell.
Läs mer
Jan Hedh
Sura degar, söta bröd
Om boken
Den svenska matrevolutionen rullar vidare. I Sverige äter vi bättre än någonsin. Svenska kockar uppmärksammas allt oftare internationellt och tar hem prestigefulla priser. Vi har valt ut några av våra bästsäljande kockar och kokboksförfattare för en fin liten reprintserie med ett sextiotal recept i varje volym. Ett utmärkt tillfälle för alla kokboksälskare att hitta nya bekantskaper, eller när du vill ge bort din favoritkock i present!
Jan Hedh är en av våra främsta konditormästare och bagarmästare, verksam som utbildare och konsult åt restauranger och livsmedelsföretag runt om i världen. Han har under sin nästan fyrtioåriga karriär fått en lång rad gastronomiska utmärkelser.
För Jan Hedh handlar det om kvalitet hela vägen. Allt görs från grunden med bra råvaror och skapas med kunskap och konstnärlig touch. Med sina böcker ger han oss chansen att lära mer om bakningens ädla konst. Och vad känns lyxigare än ett doftande hembakat levainbröd eller egenhändigt gjorda biskvier?
Recepten är tagna från Bröd, Bröd och kaffebröd och 277 sorters kakor.
Läs mer
Jan Hedh
Jan Hedhs bästa
Om boken
Grundmassor, bottnar, sylter, krämer, mousser och tårtöverdrag - här finns recept på alla byggstenar som går att kombinera till ljuvliga tårtor. Jan Hedh ger oss inte bara recepten, utan delar som vanligt även med sig av sin enorma kunskap: Vad händer om man ökar sockermängden i anslaget? Hur fungerar gelatin? Vad gör en botten mindre smulig?
Steg för steg, mycket pedagogiskt, visar han hur du bakar våningstårtor till bröllop, klassiska svenska tårtor (som prinsesstårta, gräddtårta och sans rival), klassiska utländska tårtor (sacher, cheesecake och champagnekrämtårta med flera). Dessutom ett helt kapitel om tårtdekorationer: till bröllop och dop, rosor i karamell, duvor i kristyr och pikering.
Samtliga tårtor och många arbetsmoment är läckert fotograferade av Charlotte Gawell. Två konstnärer har skapat en bok som kan avnjutas som den är eller med en kopp gott kaffe!
Boken utsågs till vinnare i Årets Svenska Måltidslitteratur 2011 i kategorin Söta bakverk med motiveringen: Med den sanne mästerkonditorns ofattbara grundlighet utreds tårtbottnens fundamentala drag, syltens och krämens bärande roller, samt ett universum av läckra överdrag.
Läs mer
Jan Hedh
Tårtor
Om boken
I 45 år har Jan Hedh bakat kakor. Alltsedan sin lärlingstid hos den tidens legendariska mästare har han själv förädlat kakbakandets konst och är numera själv den mästare som för hantverk och tradition vidare. Här har han samlat 277 sorters kakor som alla har det gemensamt att de tillhör vår svenska kaktradition.
I och med en nyväckt känsla för kvalitet på det vi äter och som en motreaktion på usla fuskbakverk fyllda av transfetter och syntetiska smakämnen vill fler och fler baka själva. Det här är bibeln!
Ur innehållet:
- Mandelbakverk (till exempel mazariner, toscabakverk, polynéer, äppelbakverk och josefiner)
- Smördegsbakverk (till exempel dansbanor, kanapéer, pariservåfflor, kongresser, katalaner, kejsarkronor och vol au vent)
- Bakverk med nötter och kokos (till exempel kokosberg, kokossnitt, nötkakor och efemärkransar)
- Hippenbakverk (till exempel caprirullar, noisettestrutar och hyvelspån)
- Maränger (till exempel japaner, franska maränger, ristori, progresser och fragilitéer)
- Petit-chouxbakverk (till exempel mariakransar och berlinerkransar)
- Mjuka kakor (till exempel muffins, rulltårtor, sandkaka och mjuka pepparkakor)
- Julkakor (till exempel klenäter, struvor, mandelmusslor och pepparkakor)
- Småbröd (till exempel drömmar, finska pinnar, konjakskransar, spritskransar, schackrutor och brysselkex)
- Biskvier och makroner
- Flarn
- Petit-fours och tebröd
Läs mer
Jan Hedh
277 sorters kakor
Om boken
Idag finns det inte ett bageri i varje hörn som det gjorde förr, och i takt med att vi mer och mer börjar ifrågasätta vad stormarknadsbrödet och andra matvaror innehåller har brödbakandet hemma fått en renässans. Då är det läge för ännu en brödbok av Jan Hedh efter succén från 2004. Denna gång även med söta bröd.
Återigen har Jan Hedh samlat recept på klassiker och mer okända brödtyper, svenska och utländska, i ett praktverk som doftar nybakat; ett 80-tal bröd och knäckebröd, och nästan lika många kaffebröd.
Här förmedlar han sin kärlek till konsistenser, dofter och texturer; lika sinnligt som han beskriver hur härligt ett wienerbröd smälter i munnen, lika fördömande är han mot allt som inte är äkta vara och han skräder inte orden i sina omdömen om det industritillverkade och konstgjorda: "… den smörja som kallas för vaniljkräm på många ställen och är kallrörd med modifierad stärkelse och vanillin och en massa andra hokus pokus-ingredienser som inte har ett dugg att göra med riktigt kokt vaniljkräm."
Inspirerad av sin barndoms bakverk, resor och möten med berömda bagare strör han anekdoter omkring sig om bakverk han njutit genom livet. Här möter vi en Jan Hedh på gott humör och med en härlig humor: "Italienskt bigabröd passar till all mat utom till surströmming, där jag vill ha norrländskt tunnbröd och snaps och kall öl."
Läs mer
Jan Hedh
Bröd & kaffebröd
Om boken
Läs mer
Jan Hedh
Bröd
Om boken
Svenskarna är bland de största glassätarna i världen! Vi äter nästan femton liter glass per person och år, och då är det mestadels industriglass som vi konsumerar.
Hantverksglass är fortfarande mest tillgängligt i storstäder då det tyvärr bara är ett fåtal konditorier som tillverkar glass nuförtiden.
Mycket så kallad hantverksglass idag baseras dock på pulverprodukter och pastor från Italien som inte har något gemensamt med äkta glass tillverkad på naturliga råvaror och inte med E-nummer och fruktkärnmjöl och stabilisatorer och olika typer av konsistensgivare.
"Redan som ung konditor började jag prova alla möjliga och omöjliga glasskombinationer och på den resan har jag fortsatt. Jag har arbetat mycket med alla möjliga variationer på sorbeter, från klassiska drinksorbeter såsom Pina Colada, Strawberry Margarita och Gin Tonic. Grönsakssorbeter till förrätter och aptitretare såsom sellerisorbet till Roquefortsufflé, pepparrotssorbet till laxtartar, osv. I boken hittar ni fantastiskt goda glassar, efterrätter, krokaner och tårtor. Dessutom förrättsglassar med otraditionella ingredienser såsom anklever och hummer. Prova, det blir gott lovar jag!"
Förutom ett stort antal läckra glassrecept ger Jan Hedh också tips på vilka glassmaskiner som är bäst att använda. Eller hur man bäst går tillväga om man inte har tillgång till någon elektrisk glassmaskin.
Glasspassion vänder sig till både amatörer och proffs och liksom Jan Hedhs tidigare sex succéböcker är den överdådigt illustrerad av Klas Andersson.
Läs mer
Jan Hedh
Glasspassion
Om boken
Läs mer
Jan Hedh
Choklad
Om boken
Det är nu nästan tio år sedan Jan Hedh gav ut sin första bok, Desserter. Många har efterlyst en ny dessertbok, och nu är den äntligen här! I förordet skriver Jan:
"När jag bestämde mig för att göra en ny dessertbok sommaren 2006 så var målet att ta upp en del gammaldags smaker men presentera dem på ett nytt sätt - som t.ex. att göra en jordgubbskompott i glas och slå på en vaniljsås; baka en smörströssel för sig och dekorera glaset - och på så vis få en smulpaj uppochner och slippa en massa disk. Att servera desserter i glas är både elegant och tidsbesparande."
Passion för desserter innehåller grundrecept på sorbeter, glass, parfaiter, tårt- och rulltårtsbottnar, maränger, mördegar, briochedegar, strudel, petit-chouer, smördegar, pajdegar, krämer, såser, tarteletter och suffléer. Men framför allt utförliga recept på nyskapande efterrätter som fattiga riddare på brioche med karamelliserade fikon och nektariner samt mascarponeglass, flamberade persikor med hallonsås och pistageglass eller cointreausufflé med jordgubbsglass…
Dessutom innehåller boken goda råd och tips om praktiska saker som att kavla smördeg och baka tårtbottnar i förväg och frysa in eller vilken bakduk som är bäst.
Liksom i Desserter är recepten svårighetsgraderade från en prick till tre. Och liksom Jan Hedhs tidigare fem succéböcker är Passion för desserter illustrerad av Klas Andersson.
Läs mer
Jan Hedh
Passion för desserter
Om boken
Sylt och marmelad innehåller de klassiska sylterna, geléerna, marmeladerna och safterna, men också en mängd nyskapande recept och spännande blandningar.
Vi får lära oss hur sylter, geléer, marmelader och chutney kan smaksättas med örter och kryddor och kombineras med t.ex. choklad, mandlar och nötter; hur olika viner, spritsorter och likörer kan ge smak och arom.
Aprikossylt med vanilj och lavendel, fikonmarmelad med lagerbärsblad, nätmelonsylt med hallon, äppelsylt med kanel och calvados och syltade kastanjer i rom är några exempel ur boken. Dessutom finns recept på några läckra bakverk som smakar speciellt gott med sylt.
Vi lär oss tillverka eget pektin av äpple, krusbär eller vinbär, laga sylt på exotiska frukter som papaya, physalis och passionsfrukt, göra fruktpasta och skuren marmelad av olika frukter, liksom att sylta, kandera och glasera.
Många tekniker har Jan Hedh lärt sig i Schweiz och Frankrike, exempelvis att marinera bären, vilket gör att sylter och marmelader blir mer smak- och aromrika.
Sylt och marmelad vänder sig till både amatörer och proffs. Liksom Jan Hedhs tidigare succéböcker är den vackert illustrerad med Klas Anderssons bilder.
Läs mer
Jan Hedh
Sylt och marmelad
Om boken
Läs mer
Jan Hedh
Chokladpassion