Viveca Lärn
Utforska författaren
Viveca Lärn är född 1944 i Göteborg. Hennes pappa var journalist och tecknare på stadens båda största dagstidningar. Redan i tioårsåldern hade Viveca bestämt sig för att hon ville ägna sig åt att skriva, och hon började tidigt praktisera och sommarjobba som journalist.
Som författare debuterade hon 1975 med barnboken Stoppa pressarna! som utspelar sig i tidningsmiljö. Sedan dess har Viveca skaffat sig en stor publik både genom sina många uppskattade barnböcker, men även genom sina romaner med motiv från Göteborg och Västkusten.
Berättelserna om människorna på Saltön fick en miljonpublik när de blev TV-serie. Hon medverkar också regelbundet med krönikor i GP. Det är framför allt humorn och den pricksäkra realismen som gjort henne så älskad, men också hennes psykologiskt skarpsynta blick och allvaret som låter de humoristiska inslagen framträda i en ännu tydligare relief.
Utgivning
Om boken
Med smittande berättarglädje läser Viveca Lärn själv den tredje fristående delen i serien om livet på Saltön.
Läs mer
Viveca Lärn
En fröjdefull jul
Om boken
Julgranarna samlas på hög inför det stundande påskbålet, snödropparna glimmar i gräset och båtägarna har lyft av presenningarna och börjat slipa och dona.
Med Sol och vår avslutar Viveca Lärn sin framgångsrika romansvit om det lilla bohusländska samhället Saltön och dess färgstarka invånare.
Läs mer
Viveca Lärn
Sol och vår
Om boken
Hon har kommit fram till att hon måste träffa en riktig man. Hon skall fylla fyrtio i april och har aldrig lyckats behålla ett jobb mer än ett halvår och inte någon man heller. Hennes vän, konservatorn och butiksinnehavaren Dennis, är rätt trött på att höra om Judits jakt på Mr. Right. De brukar diskutera livet, kärleken och döden på stamkrogen Kometen där de aldrig blir störda. Aldrig störda fram till det ögonblicket när den nyskilde civilingenjören Love B Edison kliver in på restaurangen och in i Judits liv. Det här kommer nog att gå bra, om Judit tar bort sina tatueringar med laser och Love slänger sina manschettknappar med monogram. Det är vad personalen på Kometen tror. Dennis däremot önskar inte paret lycka till och det gör inte Maud heller.
Läs mer
Viveca Lärn
Vi ses vid röda sten
Om boken
Här presenteras ett urval av hennes bästa krönikor, tidigare publicerade i Göteborgs-Posten, varvat med nyskrivna texter.
Och allt är Nästan sant!
Läs mer
Viveca Lärn
Nästan sant
Om boken
Den unga änkan Sara har flyttat in hos sin pensionerade passion McFie. Föhållandet är inte helt problemfritt och inte blir det bättre när en rival plötsligt dyker upp. Och hur blir det med den traditionsenliga hummerfesten när festlokalen det gamla hamnmagasinet hyrts ut?
Hummerfesten är en fristående fortsättning till den hyllade Midsommarvals.
Tillsammans ligger de till grund för tv -serien Saltön, med manus och regi av Carin Mannheimer.
Läs mer
Viveca Lärn
Hummerfesten
Om boken
Det är en myllrande, hejdlös sommarsaga, full av härliga karaktärer och drastiska förvecklingar.
Viveca Lärn har en fantastisk förmåga att fånga vardagens komik, samtidigt som hon med värme och medkänsla skildrar också de mörkaste stråken i tillvaron.
Boken ligger tillsammans med Hummerfesten till grund för tv -serien Saltön, med manus och regi av Carin Mannheimer.
Läs mer
Viveca Lärn
Midsommarvals
Om boken
hinner upp henne. Och varför vägrar dansken från New York att släppa taget?
Viveca Lärns nya roman handlar om kvinnor och kärlek. Cecilia Ek är i femtioårsåldern, hon är ensamstående och bor i en gammal, lite förfallen villa i Örgryte, Göteborg. Hon har liksom inte behövt
anstränga sig i livet för en lottovinst som hennes nu döda far vann i hennes namn har stått för
grundförsörjningen, men nu är det slut med det. Hon måste rycka upp sig, börja försörja sig och har
fått jobb som försäljare av nåt så löjligt som automatiska öronrensare.
Utbildningen i denna ädla konst sker i New York, på den märkliga kursen dyker det upp en märklig dansk som raggar på henne genom att säga att ödet har bestämt dem för varandra.
Det sätter igång denna tragikomiska berättelse. Cecilia varvar minnena från en skyddad barndom
med sina minnen av män. Många män, men av princip aldrig två med samma yrke. Allt berättat med ett väldigt gott humör, trots att det inte alltid varit så roligt. Hon har alltid trott att hon varit enda barnet, men i samband med att hon säljer villan får hon reda på att hon skulle haft en bror som försvann på mystiskt vis direkt efter födseln.
Dansken följer efter henne hem till Sverige och så småningom visar det sig HUR ödet länkat dem
samman.
Kvinnan som var en fyr är en berättelse om en kvinna på gränsen till sammanbrott. Full av humor,
och med ett allt starkare drag av svärta. Kan denna kvinna överhuvudtaget älska? Och varför vill dansken inte kyssas på riktigt?
Läs mer
Viveca Lärn
Kvinnan som var en fyr
Om boken
Under ett flertal år var Viveca Lärn en mycket omtyckt krönikör i Göteborgs-Posten. I denna nya samling texter från de senaste tre åren, som också innehåller en del nyskrivet, berättar hon om sina hemmaresor och bortaresor, om sin kärlek till Victor Hugo, om Kapstaden - världens vackraste stad, om resor med spårvagnen hemmavid, om afrikanska tusenfotingar, övergångsställen för sköldpaddor och iskallt rooibos-te. Kort sagt: en bok som väcker både hemlängtan och reslust på samma gång.
"Vi åker på bröllopsresa i en fyrtio år gammal LandRover i Kalahari-öknen i Sydafrika. Jag ser ett berg som liknar granit höja sig över träden. Berget rör sig och kommer ut på vägen rakt mot oss. En jättelik elefanttjur. Vad gör vi? frågar jag min man. Ingenting, svarar han. Men jag stänger fönstret."
Läs mer
Viveca Lärn
Från Kattegatt till Kapstaden