Philippe Plöninge
Utforska författaren
Philippe Plöninge är född 1955 och uppvuxen i Nantes i Frankrike. Han har utbildat sig till trädgårdsmästare i Kiel och kom till Sverige 1982. Han ansvarar sedan 1985 för köksträdgården på Bergianska Botaniska Trädgården och anlade 1996 en speciell avdelning för asiatiska grönsaker. 1999 odlade han 170 olika sorters chile och anordnade Europas största chilepepparutställning.Han är föreläsare och trädgårdsskribent och kämpar aktivt i fröodlarföreningen SESAM för att rädda äldre grönsakssorter.
Utgivning
Om boken
Philippe Plöninge, trädgårdsmästare på Bergianska trädgården, ger här svar på alla upptänkliga frågor om trädgårdens jord. I text och bild ger han råd om hur man lär känna sin jord, om jordbearbetning, gödsling och jordförbättring, och om hur man kan hålla jorden frisk och bördig så att den ger rikliga skördar.
"Vägen till en lyckad odling börjar en mörk och kulen höstdag. Det är då grunden läggs till den stora skördefesten som varje odlare ser fram emot. Då handlar det om det viktigaste en odlare har att bemästra, nämligen att göra sin jord levande och fruktbar så att den även i fortsättningen kan skänka grönsaker, frukt och blommor i överflöd." Så skriver Philippe Plöninge i inledningen till boken. ¨
Philippe Plöninge är uppvuxen i Nantes i Frankrike, utbildade sig till trädgårdsmästare i Kiel och kom till Sverige 1982. Han ansvarar sedan 1985 för köksträdgården på Bergianska Botaniska Trädgården, där han 1996 anlade en speciell avdelning för asiatiska grönsaker. Han är föreläsare och trädgårdsskribent och kämpar aktivt för att rädda äldre grönsakssorter i fröodlarföreningen SESAM. 2001 publicerade han boken Het trädgård tillsammans med kocken Jonas Borssén.
"Det är den bästa bok om grönsaksodling som jag har läst på många år, inte minst på grund av alla 'mästerliga' odlingsråd." skrev Lisa Wennerlid i Året Runt.
Läs mer
Philippe Plöninge
Den goda jorden
Om boken
Chilepeppar, strandkämpe eller kinesisk slanggurka? Följ trädgårdsmästarens råd och odla egna grönsaker. Använd dem nyskördade i något av bokens 60 färgstarka recept.
Massor av människor som tålmodigt väntar för att få se Europas största chilepepparutställning. Ett helt växthus fyllt med chilepeppar i olika färg och form. Dofter från köket av kryddstark mat. Så såg det ut vid Bergianska trädgården för något år sedan när trädgårdsmästaren Philippe Plöninge och kocken Jonas Borssén visade chilepepparns mångfald när det gäller odling och gastronomi. I boken Het trädgård har de vidgat horisonten till en mängd olika spännande grönsaker, både välkända klassiker som morot och rödbeta och några riktiga outsiders som det är värt att stifta bekantskap med.
Läs mer
Jonas Borssén, Philippe Plöninge
Het trädgård - odling och recept