Christina Wahldén
Utforska författaren
Christina Wahldén, född 1965, är författare och journalist. Hon har gett ut ett sextiotal barn- och ungdomsböcker, för vilka hon har fått flera priser. Hon har även skrivit flera böcker för vuxna läsare: fem deckare, två kritikerhyllade historiska romaner och en reportagebok om kvinnors utsatthet i väpnade konflikter.
Mitt käraste gyllene barn utkom våren 2021. Det är den första boken på svenska om Förintelsen för mellanstadiebarn. Boken bygger på en sann berättelse om Kaja Finkler som överlevde koncentrationslägret Bergen-Belsen på egen hand som tioåring. Hon räddades via Sverige till USA och blev med tiden professor i antropologi.
Hösten 2017 kom boken Tulpanpojken ut för barn. Den utspelar sig 1945 och bygger också på en sann berättelse om en holländsk pojke som kommer till Sverige. Tulpanpojken belönades med Barnens Romanpris i Karlstad och nominerades till Nils Holgersson-plaketten. Den fristående uppföljaren, Spionen i äppelträdet, utkom 2018.
Tillsammans utgör böckerna en trilogi om andra världskriget för barn mellan 9 och 12 år. Kriget skildras ur ett svenskt, europeiskt respektive amerikanskt perspektiv.
2018 kom Falafelflickorna, den första svenska boken för barn som handlar om hedersbrott. Boken vann priset Spårhunden för bästa barn- eller ungdomsdeckare och nominerades även till Crimetime Specsavers Award. Boken följdes av Tack för allt (2019). Del tre I god tro utkom hösten 2020.
Priser och utmärkelser:
Teskedsordens litteraturpris 2010
Fadimepriset 2013
Spårhunden 2018
Barnens Romanpris i Karlstad 2018
Läsfrämjarpriset 2019
Utgivning
Om boken
Christina Wahldéns kriminalroman Operation Ormens huvud är smärtsamt aktuell fortfarande rapporterar nyhetssändningar om barn och ungdomar som försvinner spårlöst från svenska flyktingförläggningar. Det här är i grunden inte fiktion utan en cynisk och grym verklighet i vår egen absoluta närhet som vi inte längre får blunda för.
Läs mer
Christina Wahldén
Operation Ormens huvud
Om boken
Constantias tillvaro som frillobarn till en kung och som drottningen av Tiveden faller samman mot livets slut. Snart återstår bara maskarnas gästabud.
Christina Wahldén skildrar i Drottningen av Tiveden och Henrik Engelskman ett fascinerande kvinnoöde i utkanten av de stora händelserna, men som kanske speglar sin tid bättre än någon av de mäktiga män som fyller historieböckerna.
Läs mer
Christina Wahldén
Drottningen av Tiveden och Henrik Engelskman
Om boken
Men är det bara därför han reser?
Är det kanske också på grund av en varm blick, röda kinder och bultande hjärtan?
De sågs aldrig igen och skrev inte till varandra direkt en enda gång. Ändå finns det mycket som tyder på att de längtade efter varandra ända tills de dog med bara några veckors mellanrum 1782.
Lisa Stina blev, förutom under några få år i ett olyckligt äktenskap, kvar hos sina föräldrar på Uppsalaslätten. Som kvinna fick hon inte studera men var botaniskt kunnig och skrev en vetenskaplig artikel. Daniel blev ledande botaniker i England, följde med på Cooks världsomsegling 1768-1771, då han utforskade det då okända Söderhavet, Nya Zeeland och Australien. Han kom hem som en världskänd vetenskapsman, den kanske främste av Linnés lärjungar.
Utifrån deras parallella öden har Christina Wahldén skrivit en roman om längtan och en kärlek som aldrig fick blomma ut och om tidens konventioner om manligt och kvinnligt.
Läs mer
Christina Wahldén
Den som jag trodde skulle göra mig lycklig
Om boken
Läs mer
Christina Wahldén
Gå på vatten
Om boken
Läs mer
Christina Wahldén
Till salu
Recensioner
”UNT Kultur har pratat med Christina Wahldén som är aktuell med inte mindre än tre böcker.”