Jostein Gaarder

Foto: Morten Krogvold

Utforska författaren

Jostein Gaarder är född 1952 i Oslo och har i många år undervisat i filosofi och religion på Fana folkhögskola utanför Bergen, men är numera författare på heltid.Vem är jag? Var kommer världen ifrån? Hur kommer det sig att många människor blir så vana vid världen att de en vacker dag slutar att förundra sig? Jostein Gaarder slutar inte att förundra sig. Denna förundran går som en röd tråd genom hela hans författarskap och han drivs av ett starkt behov av att skriva om de stora livsfrågorna och sätta in dem i ett sammanhang. "Den som inte kan redogöra för de senaste 3000 åren lever bara ur hand i mun." Detta Goethecitat inleder Jostein Gaarders genombrottsroman Sofies värld från 1991. Men han har även skrivit fackböcker om bland annat religion, livsåskådning och kristendom, en lång rad ungdomsböcker och romaner.

SOFIES VÄRLD 

Jostein Gaarder upptäckte att det inte fanns några böcker om filosofi för ungdomar. Därför beslöt han sig för att skriva en själv. Det blev Sofies värld, en bok som tar ett helt nytt grepp på ämnet och lär ut och förklarar tankarna utan pekpinnar och krångliga spetsfundigheter. Sofies värld är vad man kan kalla en "tvärbok", inte bara en roman och inte enbart en fackbok. Den vänder sig både till ungdomar och till vuxna och undervisar och underhåller på en gång. "När jag hade lämnat in manuskriptet till Sofies värld till förlaget tänkte jag att den här boken kommer nog att ramla mellan alla stolar och ingen kommer att vilja köpa den", berättar Jostein Gaarder. "Men", fortsätter han, "i stället visade det sig att den hamnade på alla stolarna." Vad är då hemligheten bakom succén? Boken börjar ganska stillsamt med att berätta om Sofie, snart 15 år, som kommer hem från skolan och för ovanlighetens skull hittar ett brev till sig själv i brevlådan. Det finns varken frimärke eller avsändare på brevet, men inuti ligger en liten lapp där det står: Vem är du? Inget mer. Det väcker förstås Sofies nyfikenhet och brevet följs snart av fler, och de breven innehåller en hel korrespondenskurs i filosofi, en genomgång av de viktigaste europeiska filosoferna ända från de gamla grekerna fram till Sartre. Ibland ligger där också mystiska vykort adresserade till någon som heter Hilde Møller Knag, c/o Sofie. Vem är hon då? Det visar sig så småningom att hon är bokens egentliga huvudperson och att ingenting är som vi tror... När man som läsare inser detta, svindlar tanken och innehållet i Sofies filosofikurs får plötsligt en ny innebörd och idéerna börjar leva. På ett rasande skickligt sätt lyckas Jostein Gaarder väva samman den spännande historien om Sofies vardagsliv med de filosofiska idéernas historia och göra dessa idéer begripliga och sätta in dem i ett sammanhang.

För Sofies värld tilldelades Jostein Gaarder Sonja Hagemanns Barnebokpris 1991, Luchs - ett tyskt litteraturpris utdelat av tidningen Die Zeit, Deutscher Jugendliteraturpreis 1994, Bancarella-priset 1995, Flaiano-priset 1995 och La Vanguardia 1995.

Utgivning

Om boken

Petter lever på att sälja romanämnen till författare med idétorka. Nu anar han en konspiration av dem som vill hindra att detta blir känt. Som ett slags livförsäkring skriver han därför sina memoarer. Jostein Gaarders nya roman är i klass med världssuccén Sofies värld. Fredlös och på flykt sitter Petter i ett hotellrum i Amalfi, i det rum där Ibsen avslutade Ett dockhem. Han skriver sina memoarer. När memoarerna är färdiga ska det bli lite svårare att döda honom. I ett bankfack förvarar han ett tiotal ljudband med upptagningar av hundratalet människor som tillstått att de har motiv att mörda honom. Petter har nämligen förmågan att kunna hitta på vilken finurlig historia som helst, att skapa intriger och utkast till vilken roman som helst eller vilket TV- eller filmsynopsis som helst. Men han vill inte bli författare. I stället har han mot betalning förmedlat sina historier till andra som redan är författare, eller väldigt gärna vill bli det, men som saknar intriger och ämnen. I själva verket är det hans outsinliga fantasi som försett de flesta av dagens stora berättare med deras historier, och ingen av dem skulle vilja att detta blev känt. Många skulle tvärtom göra allt för att hindra denna kunskap att sprida sig.

Läs mer

Jostein Gaarder

Cirkusdirektörens dotter

Om boken

»Det tar några miljarder år att skapa en människa, men bara några sekunder att dö.« Som ingen annan ger sig Jostein Gaarder i kast med de stora, existensiella frågorna. I sin nya roman Maya diskuterar han vad som är meningen med livet, om det finns en underliggande plan för utvecklingen och ett liv efter detta. Men han gör det med en sprudlande berättarglädje. I sällskap med talande geckoödlor och dvärgar som rör sig obehindrat i tiden får vi följa med på en svindlande färd genom fyra miljarder års evolutionshistoria. Maya kliver ur Goyas målningar och kommer oss till mötes. Innan resan är slut har vi besökt ön Taveuni i Stilla havet, den plats som först gick in i det nya milleniet, och fått oss en inträngande lektion i flamencodansens mysterier. Boken slutar i ett märkligt manifest av poetiska och naturfilosofiska livsbetraktelser som stakar ut en ny väg mellan traditionell religion och vetenskap. Jostein Gaarder är författare till bl.a. Sofies värld, som sålt i ca 20 miljoner ex på 44 språk (varav 200 000 på svenska). 1995 var den världens mest sålda skönlitterära bok.

Läs mer

Maya

Jostein Gaarder

Maya