Caroline Hofberg
Utforska författaren
Caroline Hofberg är en av Sveriges flitigaste och skickligaste matskribenter och har gett ut ett antal prisbelönta kokböcker.
För sin bok Inlagt och hemlagat - i glas och på burk tilldelades hon Gourmand World Cookbook Award 2001 i kategorin Speciallitteratur kring måltiden på svenska. År 2003 fick hon samma pris i kategorin Vegetariskt för Bönbok. Dessutom tilldelades hon ett journaliststipendium av Lilla sällskapet för sina "uppskattade insatser inom gastronomin". Mat på svenska vann kategorin "Geografiskt inriktad litteratur" i Årets svenska måltidslitteratur 2006 med motiveringen: "En vacker kokbok med både traditionell och ny svensk mat. Med utgångspunkt från ursprungliga råvaror och smaker skapas en personlig variant av det svenska köket. En kokbok i tiden."
Sedan dess har hennes författarskap fokuserat på maten runt Medelhavet. Hennes senaste bok är Matiga sallader (2012).
Utgivning
Om boken
Vi lever olika "matliv" på sommaren jämfört med hösten och vintern. Under den mörkare årstiden blir maträtterna tyngre, men det behöver inte vara långkok och varma soppor. Det är fullt möjligt att värma sig med en matig sallad som innehåller säsongens robusta råvaror. Nu vi ska passa på att njuta av rotfrukter, kål och svamp. Tillsammans med spännande gryn, pasta, linser och bönor är det enkelt att laga varma, mättande och rustika sallader.
Så småning om kommer ljuset och värmen tillbaka. Och sommaren bjuder verkligen på enkel vardagslyx. Massor av underbara råvaror som är perfekta i en härlig och enkel sommarsallad. Att tvingas välja en årstid framför en annan är helt omöjligt.
De är alla helt fantastiska och representerar alla på sitt sätt matglädje. Ta vara på säsongens härliga råvaror och laga läckra och underbart matiga sallader!
Läs mer
Caroline Hofberg
Matiga sallader
Om boken
I Värmande vintermat bjuder Caroline Hofberg på såväl smårätter, soppor, matbröd och varmrätter som bakat och desserter. Totalt 124 recept som kan bli dina nya vinterfavoriter - eller klassiker i ny tappning.
Läs mer
Caroline Hofberg
Värmande vintermat
Om boken
Här återvänder vi till resorna kring Medelhavet i Carolines Hofbergs tidigare böcker. Fokus blir på Italien, landet där maten smakar så mycket bättre, där solen värmer tomaterna, där citronerna är gyllengula och himmelns färg är blåare än havets blåa. Här hittar vi inte bara bra recept som alla kan laga, utan också mat för alla tillfällen och årstider. På ett lättfattligt och inspirerande sätt lotsar Caroline Hofberg oss genom medelhavsmatens oändliga smakvariation.
Flera hundra inspirerande recept lär oss hur vi äter enkel och lättlagad mat som vi samtidigt mår bra av. Vitaminrika grönsaker, fet fisk fylld av naturligt Omega 3, byt smöret mot olja från de skuggiga olivlundarna, njut av frukt, fetaost, oliver, vitlök och timjan! Surdegsbakat bröd, naturell yoghurt, baljväxter, nötter i en balanserad och god blandning med inspirerande bilder och en härlig känsla för matlagning när den är som bäst.
Läs mer
Caroline Hofberg
Älskade medelhavsmat
Om boken
Vem älskar inte farmors köttbullar, gubbröra till julen eller en lättlagad chokladsmulpaj? Allt detta finns med i Caroline Hofbergs nya kokbok med läcker, enkel, vacker och sinnlig mat.
Mat på svenska är tematiskt indelad i smårätter, fisk & skaldjur, kött & kyckling, pajer & desserter, bakat samt inläggningar.
Bland recepten märks omelettårta med rökt kött, äppelpannkaka med lingongrädde, potatissallad med sparris, kantarellrulle med västerbottenost, krämig lax- och pastasallad, pizza med lax och dillolja, enbärsburgare med lingoncoleslaw, lingoncheesecake och mycket, mycket mer.
"Godare än så här blir det inte!"
Läs mer
Caroline Hofberg
Mat på svenska
Om boken
Ofta förknippas medelhavsmat medItalien, Frankrike, Spanien och Grekland. Vi glömmer lätt att de nordafrikanska ländernas mat liksom maten i Mellanöstern också tillhör medelhavsköken. Men denna bok täcker alla köken runt Medelhavet och är uppdelad på fem kapitel: smårätter, sallader & grönsaksrätter, pasta, pizza & bröd, huvudrätter och desserter.
En av hemligheterna med medelhavsmaten är enkelheten. Och ofta är ju det enkla det goda. I Medelhavsmat till vardag & fest hittar man inte bara recept som alla kan laga, utan också mat för alla tillfällen och årstider. För Medelhavet betyder inte enbart sommarmat. Visst är det härligt att svalka sig med en vattenmelonsallad med fetaost en het sommardag, eller bjuda på smakrika smårätter under bar himmel en ljummen sommarkväll. Men det är också gott att värma sig med pasta Bolognese, helstekt kyckling från Provence eller fisksoppa med aioli under den mörka årstiden. Och något sött efteråt är alltid rätt. Bjud på en enkel och god aprikospaj, citronkräm med Marsala eller orientalisk Baklava till en kopp starkt kaffe.
På ett lättfattligt och inspirerande sätt lotsar Caroline Hofberg läsaren genom medelhavsmatens oändliga smakvariationer.
Läs mer
Caroline Hofberg
Medelhavsmat till vardag & fest
Om boken
Läs mer
Caroline Hofberg
Citrusköket