Allan Gut

Foto: Ulla Montan

Utforska författaren

Allan Gut är professor i matematisk statistik (1988, emeritus 2010) vid Matematiska institutionen vid Uppsala Universitet.

Utgivning

Om boken

Vad har sudoku med konstgödsel att göra? Kan man säga vad som helst med statistik? Vilket är det högsta talet? Allt detta och lite till får man sig till livs efter ett par timmar i Allan Guts knepigt kluriga sällskap. En bok man blir smartare av.

Siffror och tal, staplar, kvadrater och cirklar - överallt finns de där och påverkar våra liv. Men vad betyder de egentligen, alla siffror? Och varifrån kommer de? Varför är vi så många som har så stor respekt för dem? Men nu är det slut med det. Med hjälp av Allan Gut får vi en möjlighet att titta lite närmare på alla tal och staplar och se vad de egentligen betyder. För det är inte självklart alla gånger. Men vansinnigt lärorikt och roligt. Och inte fullt så svårt visar det sig. Allan Gut har tidigare uppenbarat sannolikhetsteoriernas mysterier för oss, nu avslöjar han fifflet och trickset och sanningen bakom siffrorna i statistikens och matematikens sköna värld. Läs om likheterna mellan sudoku och gödselforskning, varför extremt väder är så extremt vanligt eller varför statistiken aldrig ljuger.

Läs mer

Allan Gut

Konsten att räkna

Om boken

Sannolikhetsteorin börjar sin historia på 1600-talet när franska adeln spelade bort sanslösa summor på spel och dobbel. Teorin har i dag en enorm betydelse för vårt samhälle i allt från brobyggen och utbildningsplanering till V75. Sannolikhet är för många bara en krånglig och tråkig matematisk term som på sin höjd kan användas för att klura ut hur nästa lottorad kommer att se ut, och det är ju lättare sagt än gjort. Men i själva verket är det inte särskilt krångligt, i sina grunder i alla fall, och absolut inte opraktiskt. Faktum är att vi har mer nytta av sannolikhetsteori än vi tror: försäkringspremier, syltburkens vikt och chansen att få ihop alla samlarbilder på idolerna från fotbolls-VM har alla beräknats med matematisk sannolikhetsteori. Dess historia började med att matematikerna Pascal och Fermat hjälpte en kollega att räkna ut hur han skulle vinna pengar på tärningsspel. Och vem minns inte Tage Danielssons klassiska monolog om kärnkraften? Med klar och ledig stil visar matematikprofessorn Allan Gut från Uppsala hur fascinerande, användbart och rent av roligt det kan vara med sannolikhetskalkyler. Exemplen handlar om en massa saker vi kommer i kontakt med så gott som dagligen, som varuhuskassor, körsång och matsedlar såväl som opinionsundersökningar, trafikolyckor och hasardspel. Allan Gut debatterar både mot vanligt folks överdrivna rädsla för matematik och mot onödig snobbism hos fackmän som inte vill förklara sitt ämne för oinvigda, och visar själv exempel på gott populärvetenskapligt författande.

Läs mer

Sant eller sannolikt

Allan Gut

Sant eller sannolikt