Lennart Hagerfors

Foto: Ulla Montan

Utforska författaren

Lennart Hagerfors, född 1946, tillbringade en stor del av sin uppväxttid i Kongo där hans föräldrar verkade som missionärer. Detta har han också beskrivit i  romanen Bortom Mukambo (1983), och de självbiografiska Längta hem (2003) och Komma bort (2009).

När Lennart Hagerfors lade fram sin avhandling i litteraturvetenskap 1979 passade han också på att debutera som skönlitterär författare med både en diktsamling, Grus och vitt linne, samt en roman, Hjärnbalken tur och retur. En typisk debut för en författare vars hela produktion präglas av en vilja att ständigt pröva olika genrer: dikter, barn- och ungdomsböcker och sinsemellan mycket olika romaner. Lennart Hagerfors betraktar sig som en författare som alltid är på väg, som vill pröva nya uttryckssätt. Detta att han tidigt fick lära sig att livet ser olika ut beroende på vilken position man utgår ifrån, har varit en viktig förutsättning för författarskapet.
Med Valarna i Tanganyikasjön (1985) fick han sitt stora genombrott. Boken skildrar Stanleys expedition för att finna Livingstone i Afrikas inre. Romanen översattes också till flera språk. För romanen Livet är det som pågår medan vi sysslar med annat (1990) belönades han med Eyvind Johnson-priset för att den ”med sin kvickhet och skärpa uppenbarar vardagens hemligheter och det banalas djupdimensioner”.

Lennart Hagerfors har också skrivit litteraturkritik i Aftonbladet och Expressen, och var redaktör för BLM 1982-19988. Han har även varit programledare i TV för livsåskådningsprogrammet "Samtiden” och är verksam som skrivarkurslärare.

Lennart Hagerfors bor i Stockholm och på Fårö.

Utgivning

Om boken

1960 landar 14-årige Lennart i Sverige för gott. Tiden som missionärsbarn i Kongo är slut och "hemma" blir Drott, ett hem för missionärsbarn som ligger på Lidingö.
En fristående fortsättning till Längta hem som tillsammans med denna uppföljare är en fängslande självbiografisk berättelse om att aldrig riktigt höra hemma någonstans.

Komma bort är en direkt fortsättning på den självbiografiska boken Längta hem som kom ut 2003 och som handlade om Lennart Hagerfors barndom i Kongo där hans föräldrar var verksamma som missionärer.
Nu är det 60-tal, Lennart har just fyllt 14 och kommit hem till Sverige för gott. Liksom sina äldre syskon placeras han på Drott, Svenska missionsförbundets hem för missionärsbarn, som ligger på Lidingö. Han börjar i svensk realskola. Det är dags att lämna barndomen och bli en riktig svensk tonåring. Målet är att äntligen bli precis som alla andra.
Han försöker anpassa sig så gott han kan, ändrar sitt utseende, sitt sätt att tala och vara. Anstormningen av intryck blir så stor att det nästan blir kortslutning. Överlevnadsstrategin blir att göra sig okänslig.
Att vara "drottare" på överklassens Lidingö medför större svårigheter än den unge Lennart kunnat förutse.
Dessutom smyger sig puberteten på, mer komplicerad än väntat.
Om livet i Kongo till stor del präglades av att alltid känna sig och se ut som en främmande, så är det ännu svårare i hemlandet Sverige där han ständigt känner främlingskap till både människor och vardag. Och Kongo, med barndomens magiska ting och heliga platser går samtidigt förlorat. Det blir sex år av darrig skolgång och anpassning.
Inte förrän efter värnplikten och inträdet på universitet öppnar sig världen. Det är också då han upptäcker litteraturen och sin vilja att bli författare.

Läs mer

Lennart Hagerfors

Komma bort

Om boken

I sin nya bok ser Lennart Hagerfors med självironisk blick på författarrollen och skrivandets villkor. Det är både roande och insiktsfullt.

I.S. har fått skrivkramp. Ett stort projekt han arbetat länge på har havererat. Det handlade om människor som av ett eller annat skäl inte passar in i den svenska verkligheten. I väntan på att skrivkrampen ska släppa har han lovat hålla en kurs i Visby, en skrivarkurs.
Så fort han stiger in i salen på Folkuniversitet får han syn på fem av sina särlingar: en gammal baron som befinner sig i fel århundrade, en maoriprinsessa som hamnat på småländska höglandet, en värmländsk bonde som samlar på gamla klockor, en nunna med heta men undertryckta känslor och en mc-man som exploderar när som helst.
Dessutom en till synes alldeles vanlig gotländsk tant.
Det blir tre intressanta och omtumlande dagar som får oanade konsekvenser för både I.S. och kursdeltagarna.

"Ett författarliv är dagdrömmar och förströddhet. Ett ensamt liv i stillhet. Men inför utgivningsdagen förvandlas man till idrottsman, springer maraton mot recensioner, försäljningssiffror, priser, stipendier och möten med läsare. Kampen är tämligen rättvis: nästan alla förlorar. I.S. brukade komma näst sist och på avstånd få betrakta vinnaren som odlade sin bitterhet eftersom vinsten inte på långa vägar var tillräckligt stor."

Läs mer

Skrivarkurs för särlingar

Lennart Hagerfors

Skrivarkurs för särlingar

Om boken

Adam är Arons ende son, men de har aldrig haft en nära relation. Det finns ingen mamma och Adam började redan tidigt gå sina egna vägar. Far och son är väldigt olika. Adam är en sökare som intresserar sig mer för människor än för ting, och som tror på människans inneboende krafter. Han har tillsammans med sin flickvän Sara blivit en centralgestalt bland en grupp ungdomar som hänger sig åt alternativ tro och magi. Aron är en cynisk man som rastlöst ägnat sig åt att utveckla och förädla den affärsverksamhet han ärvt av sin far. Han har haft framgångar men nu är han en trött och mycket ensam medelålders man. Han har dragit sig undan den stora världen till ett ensligt hus på Fårö. En dag får Aron syn på en sak som väcker minnen från Adams barndom. Han vill kontakta Adam, men han är försvunnen. Aron överger sin eremitiska tillvaro för att söka efter sin son och färden går från Fårö till Stockholm, över Norrlands inland och ner till Mizenga i Kongo. I spåren efter Adam möter Aron människor som vittnar om sonens märkliga kraft och Aron tvingas ompröva sina fördomar om magi och mirakler. Aron vågar öppna sig för världen, men också möta sig själv, sina egna rädslor och mörker. Med stor berättarglädje skildrar Lennart Hagerfors en komplicerad far-och-son-relation, och en resa som blir till ett äventyr. Dessutom diskuterar han aktuella strömningar i vår samtid, som nyandlighet och människors alternativa sökande. Han undersöker gränsen för det möjliga. Den gräns där vi kan välja att tro på det vi ser eller att inte se det alls.

Läs mer

Arons knä

Lennart Hagerfors

Arons knä

Om boken

I hela sitt författarliv har Lennart Hagerfors återvänt till Afrika. Allt från genombrottet med Valarna i Tanganyikasjön över Kongolesen som skrattade till Drömmen om Ngong. Nu berättar han varför: om sin uppväxt som missionärsbarn i 50-talets Kongo.

Lennarts första barndomsår tillbringas på missionsstationen i Ngouedi. Det är också de första åren som är de mest harmoniska. Ju längre tiden går ju svårare är det att uthärda alla avsked och skilsmässor. De flyttar mellan olika missionsstationer och familjen blir allt mindre när det ena barnet efter det andra skickas till internatskolor.
Pappan kom från en torparsläkt, var trygg och stark, hade talets gåva och längtade till vildmarken och äventyret. Mamman var en ängsligare sort och inte lika fysiskt stark som maken. Hon trivdes aldrig riktigt i det vilda Afrika och det varma klimatet, hon oroade sig för barnen men vek ändå aldrig från sin övertygelse.
Det här är en fantastisk skildring av märkliga missionärer, udda figurer som vigde sitt liv åt "kallelsen", och av 50-talets exotiska Afrika. Men det handlar också om att alltid vara främmande i svarta Kongo, och minst lika främmande i hemlandet Sverige. Det finns ingen plats som man kan kalla "hemma" och ändå präglas hela barndomen av en stor längtan "hem".

"Det jag visste om Gud var att han inte bara styrde över världen utan i synnerhet över mitt liv i minsta detalj. Att vi bodde i Kongo och att mamma och pappa var missionärer berodde på honom. Hela missionen var ett verktyg i hans hand. Allt tillhörde Gud och allt vi gjorde var ett uttryck för Guds vilja. Men när min bror retade mig och påstod att mina leksaker inte var mina egna utan tillhörde missionen, blev jag för en gångs skull ursinnig. Min leksaksbil var min och inte Guds!"

Läs mer

Längta hem

Lennart Hagerfors

Längta hem

Om boken

Lennart Hagerfors har denna gång skrivit ett modernt kammarspel, ett psykologiskt drama som utspelar sig under ett dygn i Stockholm. En vanlig vårsöndag får vi följa tre personer timme för timme, Maria som är präst, hennes man Per som är journalist och Josip som har ett förflutet hos den jugoslaviska maffian. Det blir ett laddat möte där de står ansikte mot ansikte med sina rädslor, drömmar och ambitioner.

Läs mer

07.30-05.30

Lennart Hagerfors

07.30-05.30