Kjell Westö

Foto: Ulla Montan

Utforska författaren

Kjell Westö, född 1961, är idag en av de främsta och mest uppmärksammade finlandssvenska författarna. Kjell Westö har tidigare varit verksam som journalist, bland annat på Hufvudstadsbladet. Han debuterade 1986 med den uppmärksammade diktsamlingen Tango Orange. Därefter har han bland annat givit ut tre diktsamlingar, två novellvolymer samt genombrottsromanen Drakarna över Helsingfors som utkom 1997, denna bok blev även film år 2001. År 2001 utkom romanen Vådan av att vara Skrake som kom att nomineras till Nordiska Rådets litteraturpris samt till Finlandiapriset med följande motivering:

"Den breda epikens tid är inte förbi i vår litteratur. Kjell Westös nya roman är en stor roman, inte bara till formatet utan framför allt i kraft av de mustiga berättelserna som där ingår. Westö fogar skickligt samman Finlands närhistoria med större helheter, med sport, fiske, populärkultur, världstilldragelser; med sin benådade berättarförmåga fängslar han sina läsares odelade intresse."

Kjell Westös roman Lang (2003) nominerades också den till Nordiska Rådets litteraturpris och till Finlandiapriset. Kjell Westö har översatts till finska, norska, ryska, italienska, franska, holländska och estniska. Senast kom novellsamlingen Lugna favoriter.

Utmärkelser:

Svenska Litteratursällskapet i Finland, 1987, 1990, 1997 och 2001
Finska statens litteraturpris, 1990
Nuori Suomi (Unga Finland) -priset, 1996
Tack för boken-medaljen, 1997
De Nios Samfunds Vinterpris 2001
Helsingfors-medaljen för förtjänster som stadsskildrare 2002

Utgivning

Om boken

Detta är Kjell Westös största romansatsning hittills, och som vanligt skriver han både inträngande och måleriskt om sin hemstad Helsingfors och människorna där. Om han tidigare rört sig från efterkrigstiden
och framåt är det nu dags att gestalta första delen av 1900-talet.

I Vådan av att vara Skrake, Drakarna över Helsingfors och Lang var det framväxten av det moderna Finland och våra tiders Helsingfors som sysselsatte Kjell Westö. Den här gången länkar han bakåt, ända till den tid då Finland hörde till Ryssland och fram till andra världskriget och en framväxande fascism.
Det är en stad i oro, och med ständig växtvärk som Kjell Westö tecknar. I fokus står en grupp människor vars livstrådar växer i och ifrån varandra i intrikata mönster. De flesta är från den finlandssvenska
medelklassen, men några har enklare bakgrund och andra är bra mycket rikare. Något som kommer att prägla dem för alltid är naturligtvis det finska inbördeskriget, och de strider, övergrepp och upprensingsaktioner som Kjell Westö beskriver här är sant upprörande läsning: man kan tycka sig förflyttad till Balkan och nittiotalet. När så kriget är över tar det lång tid för romanpersonerna att hitta tillbaka till jämvikt och lugn igen. Några gör det aldrig.
Arkitektur och fotografi , politik och jazz, krigsförbrytelser och reklamkampanjer, tennis och jordenruntresor:
alla aspekter av det unga 1900-talet finns med i romanen, som är en kollektivroman i ordets verkliga bemärkelse. Inget öde växer sig större än det andra, och denna teknik att berätta parallellt och korsklippa ett tiotal olika liv ger verkligen känslan av att det på något sätt är staden själv som talar.
Det är en roman som med allra största säkerhet kommer att bli omdebatterad i Finland inte minst
med tanke på krigsskildringarna, men säkert också här. Där vi en gång gått ges samtidigt ut i tre olika utgåvor: på svenska i Finland (Söderströms) och här, samt i finsk översättning.

Läs mer

Kjell Westö

Där vi en gång gått

Om boken

Kjell Westö har gjort sig känd som den främste Helsingforsskildraren i sin generation med romanerna Drakarna över Helsingfors, Vådan av att vara Skrake och Lang. Men han är stor också i det lilla formatet.

Kjell Westö debuterade som prosaist redan 1989 med samlingen Utslag som han följde upp några år senare med Fallet Bruus. Redan här kunde man se hans djupa fascination över sin hemstad Helsingfors och människorna där, språken, klasskiktningen och den turbulenta nittonhundratalshistorien. I samlingen Lugna favoriter har Kjell Westö samlat ihop de bästa novellerna från de tidiga författaråren och kompletterad med ett par nyskrivna stycken samt ett förord. Vare sig han skriver självbiografiskt präglade uppväxtberättelser eller dramer om misslyckade fiskafängen, vare sig han skildrar komiskt dysfunktionella familjer eller gamla kompisar som tappat greppet så sker det med samma säkra blick för mänskliga skavanker och livets gång. Var och en av dessa noveller rymmer stoff till en hel roman.

Läs mer

Lugna favoriter

Kjell Westö

Lugna favoriter

Om boken

Lang är författare, tillika programledare för en kritikerrosad pratshow på tv, där landets främsta och mest kända människor nött soffan. En gång var han en av Finlands mest uppburna kulturpersonligheter, men nu är hans stjärna i dalande. Just när livet ser som tristast ut träffar han en kvinna på en pizzeria, en frän och vacker ensamstående mor som han inleder ett passionerat kärleksförhållande med. Men hennes kriminellt belastade exman, barnets far, gör sig allt oftare påmind. Langs frustration växer och en våldsam urladdning är ofrånkomlig? Lang är både en underhållande satir över en glamorös kändisvärld och en tät thriller om erotisk besatthet.

Läs mer

Lang

Kjell Westö

Lang

Om boken

Wiktor Skrakes far Werner blev berömd i hela Finland när han olympiaåret 1952 körde av vägen med landets första Coca Cola-bil. Wiktor skulle hela sitt liv påminnas om händelsen som gjort han namn känt överallt. Berättelsen om släkten Skrake sträcker sig både framåt och bakåt i tiden. Från inbördeskrigets Österbotten till de sista kapitlen där vi får följa Wiktors väg från förort till centrum i nutidens Helsingfors.

Läs mer

Vådan av att vara Skrake

Kjell Westö

Vådan av att vara Skrake