Birgitta Stenberg

Utforska författaren

Birgitta Stenberg (1932–2014) var författare, översättare och konstnär. Hon växte upp i Visby, tillbringade sitt sista gymnasieår i Paris för att sedan flytta till Sydeuropa och lära sig språk och få idéer till skrivande. Till Sverige återvände hon i mitten av femtiotalet, blev verksam som journalist på Arbetaren och satt som redaktör för tidskriften Kultur Kontakt.

Hon debuterade som författare med romanen Mikael och Poeten (1956) men det stora genombrottet kom med Chans (1961), en roman om en socialt urspårad flicka och en överklassynglings liv tillsammans, vilken även filmatiserades 1962. Centralt i författarskapet återfinns den populära men också kontroversiella självbiografiska sviten som innefattar Rapport (1969), Kärlek i Europa (1981), Apelsinmannen (1983), Spanska trappan (1987) Alla vilda (2004) samt Eldar och is (2010).

År 2005 mottog hon Selma Lagerlöfs litteraturpris 2005 med motiveringen: »För ett författarskap som i likhet med Selma Lagerlöfs vågar möta världen och se utan att döma.«

Birgitta Stenberg finns översatt till tyska, norska, danska, finska, nederländska turkiska, ungerska och spanska.

Utgivning

Om boken

Läs mer

Birgitta Stenberg

Chans

Om boken

Alla vilda är en länge väntad fortsättning på Birgitta Stenbergs uppmärksammade självbiografiska romansvit, som inleddes med Kärlek i Europa. Här skriver hon om den period på 50-talet då hon levde på Mallorca i en internationell krets av bohemer, konstnärer, författare, alkisar, bögar och flator. En av höjdpunkterna i berättelsen är skildringen av hovet kring Robert Graves i konstnärsbyn Deya.

Det speciella med Birgitta Stenbergs berättelser om sitt syndiga och slarviga liv är berättartonen, blandningen av självironi, koketteri och rättframhet, framförd på ett slags välbehärskad hemingwaysk lakonisk prosa.

Efter ett antal romaner på andra förlag återvänder Birgitta Stenberg nu till Norstedts där hon en gång debuterade.


Läs mer

Alla vilda

Birgitta Stenberg

Alla vilda

Om boken

När den italienska pressen skrev att poeten Paul Andersson "försökte begå självmord genom att kasta sig ut från ett fönster i första våningen", var det då hela sanningen? Och Robert, som hällde ut en dunk fotogen och tände på sängen där Paul låg och sov, tyckte han det straffet var rättvist för vad som hänt i Spanska trappan? Vad hade egentligen Gullan för sig, hon med den idealistiska tidningens skarpaste hjärna? Varför försökte hon få sin älskade i fängelse? Blev lilla Angelica förförd av en katolsk präst? Och Birgitta själv, visste hon om att hon var anställd och avlönad av CIA i ett par års tid? Eller var hon bara blåögd?

Läs mer

Spanska trappan

Birgitta Stenberg

Spanska trappan

Om boken

Apelsinmannen kallades i pressen den mystiske person som figurerade i en lång rad av 50-talets skandalomsusade rättsprocesser. Namnet fick han för att ha bjudit den riksbekante pastor Kejne på förgiftade apelsiner, som omsider ledde till dennes död.

Birgitta Stenberg kände Apelsinmannen och följde det egendomliga händelseförloppet ur hans synvinkel.

Om den här perioden har hon nu skrivit en roman. Det var en tid då det cirkulerade uppjagade rykten om en homosexuell konspiration bland makthavarna i Sverige, då Vilhelm Moberg förgäves offrade år av arbete på att försöka ge offentlighet åt vad som skedde, då tidningsskiverierna kring Haijby, Kejne och Quensel var som hetast och mest förvirrande. En tid då Berzelii-kravallerna skakade stockholmarna, då avantgardeteatrarna och källarklubbarna växte fram i Gamla Stans gränder. Birgitta Stenberg vandrade in i den miljön för att träffa litteratörer och poeter och skriva en roman om det surrealistiska persongalleri hon där fann. Men de poetiska drömmarna skar sig snart och hon fann sig stå inför en högst påtaglig verklighet, fylld av politisk sprängstoff.

Läs mer

Apelsinmannen

Birgitta Stenberg

Apelsinmannen

Om boken

Här skriver hon om 50-talets Mallorca i kretsen av bohemer, konstnärer, författare, alkisar, bögar och flator från hela världen. På en träffsäker, lakonisk prosa berättar Birgitta Stenberg osminkat och öppet om sitt syndiga och äventyrliga liv med en blandning av självironi och rättframhet. Birgitta Stenberg, f 1932, tillhörde Metamorfosgänget och kretsen kring Paul Andersson och har en rad romaner bakom sig. 1981 inledde hon sin svit självbiografiska romaner med Kärlek i Europa, följd av Apelsinmannen 1983 och Spanska trappan 1987.

Läs mer

Kärlek i Europa

Birgitta Stenberg

Kärlek i Europa

Om boken

Med romanen Eldar och is avslutade Birgitta Stenberg 2010 den svit självbiografiska böcker som även innefattar Kärlek i Europa, Apelsinmannen, Spanska trappan, Rapport och Alla vilda. Med dessa böcker har hon bjudit på sig själv, utmanat konventioner och på kuppen blivit en av Sveriges mest älskade författare.

I Skriver mig ut ur världen har hon samlat artiklar, noveller och dikter som hon låtit publicera i vitt skilda sammanhang eller som av olika skäl blivit liggande. De ämnen hon har valt är alltifrån den svenska synden, fiske och det älskade hemmet på ön Åstol. Eller med hennes egna ord: "Det blev ett tufft jobb att gå igenom allt, välja och vraka, men jag hade otroligt kul under tiden eftersom jag själv glömt en del av allt jag skrivit. Jag hoppas ni som läsare får en lika rolig stund."

Läs mer

Skriver mig ut ur världen

Birgitta Stenberg, Birgitta Stenberg

Skriver mig ut ur världen

Om boken

Lawrence Durrells romanepos Alexandriakvartetten, bestående av delarna Justine (1957), Balthazar (1958), Mountolive (1958) och Clea (1960), var tänkt att bedömas som ett enda verk. Platsen är det mångkulturella Alexandria strax före och under andra världskriget och det genomgående temat är den moderna kärlekens förvecklingar. Samma historia skildras i tre delar ur tre olika perspektiv medan historien i den fjärde delen pekar framåt och fortsätter för de inblandade.

I inledningen till Justine sitter en engelsman av irländsk härkomst på en grekisk ö och minns sin tid i Alexandria och de människor han där umgicks med. Mannen, senare känd som Darley, minns sin stora kärlek, den undersköna Justine, rik och undflyende, maka till den välbärgade kopten Nessim Hosnani, berättarens nära vän. Vidare minns han läkaren Balthazar, diplomaten Mountolive, konstnärinnan Clea och ett flertal andra spännande figurer som alla på omvägar hamnat i Alexandria.

I den sista delen råkar läkaren Balthazar med ångfartyg passera den grekiska ö där Darley bor. De båda slår följe till Alexandria för att söka upp sina gamla vänner. Darley stöter ihop med konstnärinnan Clea och de tar obesvärat upp sin gamla kärleksförbindelse, trots Justines och Melisssas närvaro i staden, och relationen till Clea framstår som en jämbördig relation mellan två vuxna människor om än mycket svalare och förnuftigare än den passionerade förälskelsen i Justine och den trösterika, bekräftande i Melissa.

Lawrence Durrell hävdade alltid att han hade vänt sig till naturvetenskapen för att försöka fullborda en roman i fyra dimensioner, i en form som var tänkt att grunda sig på relativitetsteorin. Han ville genomföra ett experiment för att se om han inte kunde upptäcka en form som man lämpligen skulle kunna klassisk för vår tid. Och klassisk blev den ju.

Nytt förord av Birgitta Stenberg.

Läs mer

Alexandriakvartetten

Birgitta Stenberg, Lawrence Durrell

Alexandriakvartetten

Om boken

Eldar och is är på många sätt den avslutande delen av Birgitta Stenbergs uppmärksammade och kritikerhyllade självbiografiska romansvit.

Som vuxen får Birgitta ett brev som ifrågasätter viktiga händelser i hennes familjs historia. I samma stund påbörjar hon en resa bakåt i tiden - en resa som inleds med Alma, hennes mormor. På sitt första arbete förälskar Alma sig i prästens hustru, vilket i sin tur leder till ett intrikat ménage à trois. När prästen sedan gör henne gravid är skandalen ett faktum. Alma avskedas och föräldrarna gifter bort henne med drängen på gården.

Som tonåring tar den utomäktenskapliga dottern Ingeborg chansen och flyttar till Stockholm. Hon är ung, vacker och ambitiös - och skräckslagen inför risken att förbli fattig. Snabbt griper hon de möjligheter som öppnar sig. Hennes dotter Birgitta gör tvärtom. Utan att ingripa låter hon saker hända sig som får svårlösta konsekvenser.

Eldar och is är en roman med flera outplånliga kvinnoporträtt. Inte minst Ingeborg, vars intensitet, nyckfullhet, frimodighet, fåfänga och kärlekslängtan löper som en röd tråd genom hela berättelsen. Men samtidigt ställer romanen en knivskarp fråga om vad som kan berättas när minnet blir ifrågasatt.

Läs mer

Eldar och is

Birgitta Stenberg

Eldar och is

Nyheter

19 februari 2018

Vinn våra pocketnyheter!

Nyheter