Ove Karlsson

Utforska författaren

Ove Karlsson, f. 1944, har som journalist och olympiahistoriker en gedigen bakgrund. Han började sin bana redan 1964 på anrika Idrottsbladet. Sedan 1970-talet kan han med fog betraktas som en av Sveriges ledande statistiker inom idrott i allmänhet och olympisk idrott i synnerhet. Han har därvidlag bidragit till att popularisera en icke oväsentlig del av idrottens historia.

Bland mycket annat har Ove Karlsson sedan 1976 tillhört redaktionen för Olympiaboken med särskilt ansvar för statistik och resultat. Samma år anställdes han på redaktionen för Idrottsboken. Han är sedan 1993 även knuten till Blå Boken, årsbok för Sveriges Centralförening för Idrottens Främjande, med bland annat redovisning av omröstningar och utmärkelser på sin lott. Sedan 1999 ingår han i redaktionskommittén för nämnda bok, där han även var huvudredaktör 1999-2000.

Förutom att ha medverkat i mängder av idrottsböcker som författare och expert inom statistikområdet är Ove Karlsson en av grundarna av Sveriges Olympiahistorikers Förening, där han var sekreterare de två första åren, och av International Society of Olympic Historians (olympiahistorikernas internationella sammanslutning), där han tillhör styrelsen sedan 2004. 

Senast har han tillsammans med Sune Sylvén publicerat boken OS - Historia & statistik (Norstedts förlag, 2008). Han har då, inte oväntat, ansvarat för statistikdelen, som upptar ca hälften av bokens 407 sidor. Vad som gör Ove Karlsson speciell i detta sammanhang är att han kryddar sin del med otaliga små notiser av, inte alltid nödvändig, men vederhäftig och intressant fakta. För att citera recensionen i idrottsforum.org; "Ove Karlsson kan, Ove Karlsson vet - Statistikdelen är magnifik"! (Frank Östergren, 6 juni 2008).

Ove Karlsson tilldelades SVIF-priset 2009 med motiveringen: "för att i decennier ha varit ledande inom historisk idrottsstatistik kännetecknad av höga krav på precision och fullständighet samt som oöverträffad kännare av olympisk historia."

Utgivning

Om boken

Sju guld tog Sverige i vinter-OS i Turin 2006, och 12 till 28 februari 2010 är det dags igen - i Vancouver, Kanada. Sune Sylvén och Ove Karlsson dyker ned i spelens historia och berättar om hjältar och blåbär, skandaler och storpolitik, simpel snuva och rent och skärt fusk.

När Niklas Lidström slog in pucken bakom den finländske målvakten Niitymäki var succén ett faktum - Sverige hade tagit sitt sjunde guld och sin fjortonde medalj i Turinspelen 2006, mer än i något annat vinter-OS. Och vinterspelens historia är full av klassiska svenska idrottsbragder: Gillis Grafströms tre raka konståkningsguld 1920-28, Toini Gustafssons dubbla guld 1968 och Tre Kronors kämpasegrar 1994 och 2006.

Men vinter-OS är mycket mer än en svensk framgångssaga. Bland alla skridskokungar och slalomdrottningar, sekundstrider och straffläggningar, har Sune Sylvén och Ove Karlsson grävt fram storpolitiskt känsliga hockeyfinaler och tysk-spanska skidlöpardopare, bakochframvända bobåkare och en brittisk backhopparörn. På samma engagerade och initierade sätt som de häromåret gav prov på i den uppskattade OS - historia & statistik berättar de nu här om vintersporternas största händelse, och ett av de mest folkkära idrottsevenemangen i vår del av världen.

Boken innehåller också en utförlig statistikdel. Här finns samtliga medaljörer och svenska deltagares placeringar genom tiderna, och ytterligare en mängd berättelser om mer eller mindre framgångsrika vinterolympiers öden och äventyr.

Läs mer

Vinter-OS

Sune Sylvén, Ove Karlsson

Vinter-OS

Om boken

Från Aten 1896 till Aten 2004. Och 2008 är det dags för Peking. Olympiska spelen är idrottsvärldens största evenemang. Dess framgångsrika historia består inte bara av spännande tävlingar med segrare och heroiska förlorare, utan också av politisk inblandning och hisnande skandaler - Hitlers propaganda-OS i Berlin 1936, black power-demonstrationerna 1968, stormaktsblockens bojkotter 1980 och 1984 samt den hejdlösa kommersialiseringen under 90-talet. I OS - Historia & statistik finns också en fyllig statistik med alla medaljörer samt alla svenska deltagare. Faktadelen innehåller dessutom en hel del intressant kuriosa och märkliga anekdoter, här berättas om stora och små OS-profiler.

Läs mer

OS

Sune Sylvén, Ove Karlsson

OS