Peter Larsson

Foto: Patrik Olofsson

Utforska författaren

Peter Larsson är konstnär och författare med djur och natur som huvudintressen. Han är verksam i Skåne och på Öland och sedan 1993 naturkrönikör i Skånska Dagbladet.
Peter har 70-tal utställningar bakom sig, bland annat på Malmöhus läns landsting, Malmö Sjöfartsmuseum, Helsingborgs stadsmuseum, Skånes djurpark, Grafioteket samt Falsterbo konsthall.
2003 erhöll han Skånska Akademiens kulturdiplom.

Peter Larsson har tidigare givit ut böckerna Skånevandringar
(-95), Fyra väderstreck (-98) , Fåglar för alla (2001), Rödhaken, (2003), Min vilda trädgård (2004), och Skånska utflykter (2005), på Wahlström & Widstrands förlag, Naturens dagbok (Skånska Dagbladet 1998) samt Vanliga vinterfåglar (2007) på Prisma. Ett 30-tal illustrerade arter beskrivs i denna fälthandbok för köksfönstret eller promenaden.

Han har illustrerat Svensk ringmärkningsatlas på uppdrag av Sveriges ornitologiska förening och Naturhistoriska riksmuseet samt en barnbok, Strömmande vatten, för naturskyddsföreningen. Huvudillustratör av serien The Explorers Handbook och Jägarens fältkalender -98, -99, & 2000. Peter har även medverkat till filmen Öresund & Skälderviken samt gjort manus och research till filmen Fyledalen (SVT2).

Utgivning

Om boken

Det senaste tillskottet i fälthandboksserien Vår natur handlar om djurlivet i våra trädgårdar. I vackra, detaljrika akvareller och faktaspäckade texter får vi lära känna mer än hundra vanliga arter som lever i rabatter och potatisland.

En trädgård kan vara mycket rik på djurliv och många av oss tillbringar mer tid där än ute i skog och mark. Vad jag finner i trädgården är därför ett perfekt komplement till övriga titlar i fälthandboksserien Vår natur. Cirka hundra av de vanligaste arterna, alltifrån fåglar till ryggradslösa djur och däggdjur, beskrivs utförligt i text och bild.
Texterna är i huvudsak bestämningstexter men rymmer även spännande fakta och kuriosa. Vi får lära oss hur trädgårdsekologin fungerar och läsa om de vardagliga näringskedjor som finns runt stugknuten. Om nyckelpigors jakt på bladlöss eller småfåglarnas kalas på kålfjärilslarver. Att tvestjärten viker sina vingar fyrtio gånger eller att humlor ruvar sina ägg vid kall väderlek.
I ett inledande kapitel beskrivs hur man kan "trimma" en näringskedja för att få den trädgård man önskar och vilka metoder som kan ge ett rikare ekosystem - vilket ofta är den bästa garantin för att inte massförekomster av "skadedjur" ska uppstå!
Peter Larssons detaljrika akvareller visar förutom respektive art ofta också larvstadier, värdväxter, bon och ägg.

Läs mer

Peter Larsson, Peter Larsson

Vad jag finner i trädgården

Om boken

Vintern är en bra årstid att börja skåda fågel om man inte är så erfaren. Fåglarna syns bättre när grönskan är borta och de kommer oss närmare för att söka mat vid fågelborden. Vanliga vinterfåglar gör dig nära bekant med matgästerna vid fröautomaten.

I Vanliga vinterfåglar visar Peter Larsson fantastiska akvareller av trettio fågelarter som är vanliga i Sverige om vintern. Boken visar en art per uppslag med såväl honor som hannar och ungfåglar. En beskrivande text om fåglarnas beteenden gör att de blir lätta att känna igen.
Bokens texter är relativt omfattande och beskriver fåglarnas kännemärken, vad de vill äta på vintern, hur de häckar framåt våren och deras plats i vår kulturhistoria. Boken berättar också om de övervintrande fåglarnas liv, varför de väljer att stanna kvar i stället för att flytta till varmare trakter och hur de försöker finna möjligheter att överleva.
Ett bra sätt att hjälpa fåglarna på vintern är förstås att ge dem mat. Matningen ger oss dessutom möjligheten att se fåglarna på närmare håll. Med Vanliga vinterfåglar i köksfönstret blir du fågelexpert utan att behöva gå ut!

Läs mer

Vanliga vinterfåglar

Peter Larsson, Peter Larsson

Vanliga vinterfåglar