Thella Johnson
Utforska författaren
Utgivning
Om boken
Dagens NyheterEtt familjeepos från Kalevala till flyktingkris
Under några dramatiska dygn sitter Elina Kansa instängd i en närbutik i Kemi, tillsammans med sin styvfar och en främling. Fred är berättelsen om Elinas familj, i tre generationer och två nationer, på bägge sidor om Östersjön, innanhavet med det bräckta vattnet. Här finns morfar Tapani, vars öde avgjordes av en mört i en sko och ett par små röda stövlar, här finns mamma Marjatta, som i jakten på lyckan flyttade till andra sidan Östersjön och tillbaka, och här finns dotterdottern Elina, som likt en Lapplands Sheherazade trollbinder sina nära med sin berättelse, alltmedan 2010-talets politiska kravaller utspelar sig utanför dörren och till slut drar dem alla med sig.
Fred är ett ömsint familjeporträtt och en skildring av efterkrigstidens människor i Sverige och Finland – två länder som sagts stå varandra nära, som syskon. Det är också en berättelse om vad kriget gör med oss. Om vad freden gör med oss.
Läs mer
Thella Johnson
Fred
Om boken
Till följd av usla arbetsmiljöer är Kina på väg att bygga upp en skrämmande statistik över arbetsskador. Förlorade armar och ben, kemikalieförgiftning och cancer är några exempel på skador och sjukdomar som är alltför vanliga i den kinesiska exportindustrin.
Kina står för hälften av världens samlade fall av den dödliga industrisjukdomen silikos, stendammslunga. Enligt uppgifter från kinesiska myndigheter kan uppemot fyra miljoner kineser vara drabbade.
I Sverige och Europa är silikosen så gott som utrotad. Alltsedan Carl von Linné uppmärksammade sjukdomen som lämnade så många änkor i sina spår har vi utvecklat de mest sofistikerade metoder för att skydda arbetare från stendamm. Ett enda dödsfall under början av 2000-talet ledde närmast till panik på svenska myndigheter. Vilket inte är så konstigt. Stendammslunga är en allvarlig och obotlig sjukdom som i värsta fall leder till döden på grund av syrebrist. Det är inte något svensk industriverksamhet vill förknippas med. Så de håller den på bekvämt avstånd.
Från Hong Kongs flotta inköpskontor wallraffade sig tre svenska journalister rakt in i södra Kinas kaotiska exportindustri. Förklädda till det svenska importföretaget WJH tog de sig in i fabrikerna och mötte arbetarna som slipar glas och glitter till billiga modesmycken och hugger sten till prestigefyllda svenska byggprojekt som Hammarby Sjöstad, Turning Torso och Raoul Wallenbergs torg.
Reportagen belönades med Röda Korsets journalistpris 2007. Reportaget om den svenska sten- och smyckeimporten från Kina sändes i radioprogrammet Kaliber och nominerades till Stora Journalistpriset 2006.
Läs mer
Thella Johnson, Ola Wong, Jörgen Huitfeldt
Sjukt billigt
Recensioner
”Något utöver det vanliga”
”Thella Johnson signalerar på debutromanens första tjugo sidor en läsart som man vanligen brukar reservera inte för svenska debutanter, utan för den stora världens betydande författare. Hon får sin läsare att stå på tårna där hon halsbrytande blandar globala perspektiv, existentiella bryderier och vardagliga anekdoter. Man kan lätt associera till en Salman Rushdie, en Dubravka Ugresic, Antonio Lobo Antunes eller varför inte Monika Fagerholm. Och Johnson hanterar växelspaken på detta finska efterkrigshistoriska ekipage med utmärkt säkerhet.”
”En halsbrytande historia där komik och allvar löper om varandra”
”Jag imponeras allra mest av Thella Johnsons språk. Med självklarhet svänger det sig mellan poesi och skröna på ett sätt som ibland för tankarna till Monika Fagerholm. Men Johnson har en alldeles egen röst, precis som det där envisa grannlandet som är den här romanens egentliga huvudperson.”