Henrik Arnstad

Foto: Hanna K. Neikter

Utforska författaren

Henrik Arnstad, född 1967, är historiker och vetenskapsjournalist. Han slog igenom 2006 med Spelaren Christian Günther, en biografi om Sveriges utrikesminister under andra världskriget och en modern framställning om den svenska utrikespolitiken 1939–1945.

År 2009 kom Skyldig till skuld, en jämförande redogörelse angående hur Europas före detta axelmakter har hanterat sin problematiska historia.

Parallellt är Henrik Arnstad historievetenskaplig kulturjournalist och syns regelbundet på kultursidorna, framför allt i Dagens Nyheter. Arnstads kunskap om fascismen har fått stort genomslag i media, utifrån hans förklaring av Anders Behring Breivik som fascistisk aktivist.

Utgivning

Om boken

Idag kallar sig alla demokrater. Men den som frågar vad begreppet demokrati egentligen betyder får osäkra svar. Vi har glömt vad demokrati är - därmed är demokratin sårbar.

Demokratins bultande hjärta är en samhällssyn vars grund är inkludering och dialog.

Denna bok går bortom de vanliga ytliga beskrivningarna av demokrati. Den utgår från modern internationell demokratiforskning och beskriver demokratins anatomi: den demokratiska ideologin.

Enligt demokratisk ideologi är människor jämlika. Alla är välkomna att delta i det offentliga samtalet och samhällets beslutsprocesser. Oavsett hudfärg, kön, religion, social status, religion, etnicitet, etc.

Demokrati är ett mycket gammalt fenomen, kanske lika gammalt som mänskligheten? Boken innehåller en svindlande resa genom demokratins - och antidemokratins - historia från forntid till i dag.

Boken är en storslagen skildring av demokratins ideologi och historia, resultatet av sex års arbete. Verket ger läsaren en demokratisk bildning, som blivit livsviktig i nutidens politiska mörker.

Läs mer

Henrik Arnstad

Hatade demokrati

Om boken

För första gången någonsin på svenska, en modern redogörelse för 1900-talets viktigaste och mest inflytelserika ideologiska innovation: fascismen.

Från mellankrigstidens italienska svartskjortor under Mussolini, via Adolf Hitlers nazister, ungerska pilkorsare och andra brunskjortade organisationer till dagens Sverigedemokrater och Anders Behring Breiviks terrorism.

Efter 1945 devalverades ideologin på innehåll. Fascism blev enbart ett tomt politiskt skällsord, som användes av både öst och väst under kalla kriget. Men efter murens fall vitaliserades den internationella forskningen och har kommit fram till nya och avgörande resultat. Men dessa har inte nått Sverige förrän nu. Det är i sista minuten, eftersom ideologin återigen har nått inflytande i de europeiska parlamenten.

Historikern och författaren Henrik Arnstad har skrivit ett blivande standardverk med potential att i grunden förändra det svenska politiska landskapet.

Boken är uppdelad i tio tematiska delar som behandlar fascismens tillkomst, väg till makten, förhållandet till traditionell högerpolitik, rasismen och Förintelsen, kvinnliga fascister och ideologins genusperspektiv, dagens fascistiska rörelser och så vidare.

Läs mer

Älskade fascism

Henrik Arnstad

Älskade fascism

Om boken

Följ med på en resa i ett axelmakternas Europa som än idag ligger i slagskugga från Nazitysklands glansdagar. Ett Europa som - med undantag av Tyskland självt - inte har lyckats göra upp med sin historia. Ett Europa där myter och selektiv glömska styr hur det kollektiva minnet tillåts hantera det förflutna.

"Adolf Hitler var en demokratiskt vald ledare i en västerländsk demokrati. Däri ligger hela problemet."

Efter andra världskriget låg Europa i ruiner - dels konkret, men också moraliskt. Allra svårast var situationen för de länder som valt att göra gemensam sak med Nazityskland. De så kallade axelmakterna. Idag uppfattar vi det aggressiva och rasistiska Nazityskland framför allt som ett hot, men under kriget kunde Tyskland och nazismen även vara ett löfte. Relativt små nationer kunde - om de marscherade med tyskarna - se fram emot en lysande framtid i det nya Europa, där framtidens Stortyska rike skulle regera i tusen år framöver.
Vi reser till den enda demokratin som frivilligt slogs för Hitler, Finland. Till offermyternas Italien och Österrike. Vi gör nedslag i Sovjetunionen, Japan - och även det neutrala Sverige. Självklart besöker vi Tyskland, den europeiska skuldens hjärta.
Efter sin hyllade bok om Sveriges utrikespolitik under andra världskriget - och om mannen som utformade den - Spelaren Christian Günther, ger sig författaren Henrik Arnstad ut i ett västerland som genomsyras av frågor kring historisk skuld. Boken Skyldig till skuld använder sig av de allra senaste internationella forskningsrönen för att ge en problematiserad, men samtidigt lättläst, bild av hur en plågad kontinent försöker hantera det djupaste av mänskligt mörker. Moral, historia och minne - bortom de klichéartade framställningarna angående nazismen och andra världskriget.

Läs mer

Skyldig till skuld

Henrik Arnstad

Skyldig till skuld

Nyheter

Foto: Hanna K. Neikter

30 augusti 2018

”I dag är det antidemokratin som drar hårdast i repet”

Nyheter