Anette Nyman

Foto: Ulrika Åling

Utforska författaren

Jag gick ut journalisthögskolan 1988 och har sedan dess arbetat på ett flertal tidningar, bland annat DN, Vestmanlands Läns tidning och Borlänge tidning. Jag har också arbetat som featureredaktör på nyhetsbyrå, skrivit för kundtidningar och veckopress.

Jag skriver alltid lättläst och jag har alltid brunnit för det sociala reportaget. Därför har jag också ”wallraffat” bland annat på Kronobergshäktet och på Beckomberga sjukhus. Under 90-talet kom jag i kontakt med den djupa orättvisa som drabbade en muslimsk familj. De terroriststämplades av svenska Säpo och vägrades en offentlig rättegång. Efter 1,5 års grävande publicerades flera av dessa artiklar i Aftonbladet Dokument.

Jag har även arbetat som lärare i journalistik på Rudbecks gymnasieskola i Stockholm. I dag handleder jag fem ungdomar från Globala gymnasiet i journalistik. Vi gör en sajt i LL-förlagets regi som heter miljöspanarna.

Utgivning

Om boken

Med en tumör på livmodern och en man som hon älskar, men ständigt bedrar, bestämmer hon sig för att en gång för alla gå i terapi. Hon letar upp en läkare som känner till det mesta inom alternativ hälsovård och även jobbar som terapeut ...
När hon får veta att han har en egen kursgård i Sverige - Hälsotorpet - slår hon till. Han inger förtroende och verkar ju kort och gott ha tillgång till allt hon behöver för att få ordning på sitt liv! Behandlingen inleds, och i en kraftfull övning - iscensatt för att bearbeta hennes gamla trauma - bestämmer hon sig för att bli kvar på Hälsotorpet. Hon säger upp sig från sitt jobb som nyhetsreporter, gör slut med pojkvännen, överger Stockholm och sina vänner. Snart är hon upp över öronen indragen i en terapeutisk sekt, byggd på lögner, maktkamp och svarta pengar. Ju mer hon får veta, desto svårare får hon att lämna kursgården. Och ännu är ingen av terapeuterna redo att avslöja vad som egentligen pågår på Hälsotorpet. Många människor i Sverige lider av dålig självkänsla, nedstämdhet, allmän oro, ångest etc. Icke minst alternativterapeuterna lovar snabb bättring. Anette Nyman är journalist och hennes berättelse är baserad på egna erfarenheter i denna värld. Boken landar mitt i debatten om hur mycket staten ska blanda sig i alternativterapin. Ska vem som helst tillåtas gräva i en människas psyke? Hur vet man om en terapeut är kompetent? Borde Socialstyrelsen integrera alternativterapin i sitt regelverk för att på så sätt få bättre kontroll? Dagsaktuella och viktiga frågor som i längden är omöjliga att lämna obesvarade.

Läs mer

Anette Nyman

Terapeuten