Martin Widman

Foto: Göran Segeholm

Utforska författaren

Martin Widman är vetenskapsjournalist och dokumentärfilmare. Har arbetat på Sveriges Radios och Sveriges Televisions vetenskapsredaktioner under många år med särskild bevakning av historia, arkeologi och humaniora. Redaktör på Kunskapskanalen. Frilansskribent för tidningar som Café och Populär Historia. Idag dokumentärfilmare på produktionsbolaget Deep Sea Productions. Författare till boken Fossiljägarna (Norstedts 2011) tillsammans med Björn Hagberg samt medförfattare till boken Vrak i Östersjön.

Utgivning

Om boken

Reportageboken Att döda en människa är en resa rakt in i mörkrets hjärta, en jakt på det allra första kriget. Och det är en resa fylld av frågor, svar, tvivel och funderingar kring vårt innersta väsen. Är människan en natural born killer eller är krig en uppfinning?

Hur kommer det sig att under ett av världshistoriens blodigaste slag så valde 90 % att inte avfyra sina vapen eller att soldater är villiga att dö för sitt land men ofta har en motvilja att döda? Samtidigt har människan en förmåga att ständigt hamna i kollektiva våldsyttringar gentemot varandra. Frågan om krigets ursprung delar forskarvärlden i två hälfter och diskussionen om människans första krig är glödhet.

För att hitta det första kriget är utgångspunkten de arkeologiska fynden, men den här diskussionen spiller hela tiden över i andra banor. Det är en expedition i vårt blodiga förflutna, men också in i det som kallas vår ursprungliga natur. Och den bild som träder fram skapar antingen förståelse för krig eller att krig är någonting naturvidrigt.

Läs mer

Björn Hagberg, Martin Widman

Att döda en människa

Om boken

För 370 miljoner år sedan hände något märkligt på jorden. En öde planet var på väg att förändras för all framtid. Några besynnerliga varelser i vattenbrynet förberedde sig för att kolonisera den stora, obebodda landmassan. De som lyckades skulle bli alla landlevande djurs förfäder.

Hur det gick till när fisken klev upp på land har varit ett av de största vetenskapliga mysterierna, en klassisk gåta som många velat lösa. Här berättas det om hur det gick till när svenska fossiljägare kartlade en av de viktigaste förändringarna i livets historia. De hamnade i centrum för hela världens uppmärksamhet och deras upptäckter gav rubriker på löpsedlar och förstasidor. Upptäckterna skulle komma att forma den moderna människans syn på de stora och eviga frågorna om vårt ursprung.

Strax före första världskrigets utbrott skickas den blott tjugoettårige studenten Erik Stensiö ut på en äventyrlig expedition i Andrées fotspår på Spetsbergen. Under sin resa lyckas han hitta okända fossil som skulle kasta ljus över vår tidigaste historia. Jakten efter fossil förde Stensiö och och hans kollega Erik Jarvik ut på riskabla resor till okända områden. Deras resultat var emellanåt ifrågasatta, de blev misstänkliggjorda och uppfattades som kontroversiella. Men när seklet var slut ansågs deras insats som avgörande för forskningen om livets utveckling och som en vetenskaplig bragd.

Personliga tragedier, ovanliga levnadsöden, storpolitik och akademisk rivalitet är några av beståndsdelarna i berättelsen om de forskare som var beredda att offra allt för att hitta det avgörande beviset.
Förutom det historiskt vetenskapliga skeendet är boken också en flera hundra miljoner år gammal detektivhistoria om hur och varför livet tog det lilla, men avgörande, steget att lämna vattnet. Det är svårt att tänka sig en värld där ingenting rörde sig ovanför vattenytan. Men i världshaven kokade det av liv och det är där vår saga börjar.

Fossiljägarna är en dramatisk och spännande populärvetenskaplig skildring av utforskningen av vårt gemensamma förflutna, om sökandet efter vår anfader. Det är också en berättelse som på ett spännande och nytt sätt beskriver vad som hände när livet tog det avgörande klivet upp på land.

Läs mer

Fossiljägarna

Björn Hagberg, Martin Widman

Fossiljägarna

Nyheter

Foto: Philip Håkanson

27 oktober 2016

Har krig alltid funnits?

Nyheter