Lars Nylin

Foto: Magnus Liam Karlsson

Utforska författaren

Lars Nylin, född 1958, har arbetat i musikbranschen sedan 1980. Inledningsvis som musikjournalist på tidningar som Schlager, Slitz, Pop och Nöjesguiden. Från mitten av 1990-talet som artistansvarig på skivbolag som Warner Music respektive de egna bolagen Wire, atrium, National och Sheriff.

Sedan 2008 är Lars Nylin chefredaktör för webbtidningen Musikindustrin.se som bevakar just musikbranschen. Nylin har gett ut ett tiotal böcker, senast år 2010 en hyllad titel om skidtävlingen Vasaloppet. Som sportjournalist har Nylin bland annat medarbetat i Dagens Nyheter och Aftonbladet.

**********

"Du ska skriva den stora biografin om Vilhelm Moberg!" Så sade en respekterad förläggare till mig för snart två decennier sedan. Något praktverk om Moberg har det aldrig blivit. Det lär heller inte bli något, jag läste för en tid sedan om att det nu skrivs en sådan av en säkert mycket mer skickad skribent.

Men det entusiastiska uttalandet fastnade och har blivit en hörnsten när jag år efter år envist vägrat släppa tanken på att en gång leverera den stora biografin, eller den stora romanen, eller – rimligare – en kriminalserie baserad i någon av de få svensk miljöer som ännu inte besatts av en butter asocial kriminalare med faiblesse för Bach och Brandy.

I väntan på dessa "riktiga" böcker – det är jag som satt citationstecknen – har det istället blivit faktaböcker. Ett halvdussin sådana har handlat om idrott: mest stolt är jag över Vasaloppet – i fäders spår, som kröntes till årets sportbok i Dagens Nyheter (detta visserligen främst baserat i att den är gudomligt vackert formgiven, men i alla fall).

Det har också blivit några om musik, det fält där jag mest rört mig under 30 år som skribent, och någon har inneburit rent faktanörderi. I den sistnämnda subgenren är 1000 klassiker givetvis ett drömprojekt utan dess like. Att få gräva ned sig i material om gamla vinylalbum, älskade filmer och romaner, liksom härligt dammiga tv-serier var mer njutning än jobb. Tiotusentals nostalgiska fakta och citat passerade revy. Stundtals handlade det till och med om några favoritkriminalare. Den ende som saknades var nästan Vilhelm Moberg, man kan inte få allt.

Född: I juni 1958
Bor: Stockholm
Familj: hustru Petronella, barnen Andrea och Ivan, bonusbarnen Matilda och Danielle.
Jobb: skribent, musikkonsult.
Intressen: idrott, musik, kriminallitteratur, storstäder, hav, öde stränder, asiatisk mat.

 

Utgivning

Om boken

Sverige är en sporttokig nation. Fotbolls- och hockeylandslaget lockar mångmiljonpublik till tv-sofforna. Få ämnen - med undantag för vädret - är vanligare i en konversation än sport. Sportnördarna kan räknas i hundratusentals - ja, kanske miljontals.

Hittills har Sverige saknat ett praktverk om klassiska idrottshändelser där alla sporter samsas. Svenska sportklassiker har alla förutsättningar att ändra på det. Boken är lika mycket en nostalgitripp som modern idrottshistoria och skildrar tusen svenska sportklassiker i stort och smått, succéer och fiaskon, högt och lågt.

Staffan Tappers straff mot Polen 1974, Bernt Johanssons cykeltriumf, Jan Boklövs v-stil och Toini Gustafssons dubbla OS-guld, Annika Sörenstams golfdominans och Zlatan Ibrahimovics konstmål är självklara inslag. Mer oväntade texter handlar om Hans Alsérs pingisracket, det första bordshockeyspelet, serietidningen Buster och Bengt "Cidden" Anderssons diktsamling Hela bollen ska ligga still. Allt med koppling till den svenska sportens värld.

Svenska sportklassiker har OS 1912 i Stockholm som naturligt startskott. Tyngdpunkten i boken är dock händelser från 1960-talet och framåt, inte minst för att läsarna ska kunna känna igen sina egna sportupplevelser.

Läs mer

Lars Nylin, Björn Nordström

Svenska sportklassiker

Om boken

2009 kom Tusen svenska klassiker, en fantastisk symbios mellan modern kulturhistoria och nostalgifrosseri, med populärkulturella pärlor från 1956 till i dag. En snyggt formgiven tegelsten som hyllades av kritiker och slukades av läsarna.

Nu kommer uppföljaren, Tusen klassiker, som löper parallellt med den förra boken, men som handlar om alla de utländska böcker, filmer, skivor och tv-program som gjort avtryck i den svenska folksjälen under det senaste dryga halvseklet. Det rör sig om allt från Frank Sinatra till Las Ketchup, från Ung rebell till Borat, från Alf Prøysens bok om Teskedsgumman till Imre Kertész förintelseroman Mannen utan öde, från Kalle Ankas jul till Mad men.

Boken är rikt illustrerad med svenska originalomslag och filmscenerna man minns, men också full av underhållande anekdoter och överraskande fakta. Visste du till exempel att Jimi Hendrix spelade tre gånger i Mariebergsskogen i Karlstad?

För urvalet och texterna står Björn Nordström, Ulf Nordström, Lars Nylin och Marie Oskarsson. Alla fyra är erfarna journalister och kritiker som skrivit om musik, film, litteratur och tv sedan sjuttiotalet.

På Spotify hittar du låtlistan: "Tusen klassiker - Hundra låtar"




Läs mer

Tusen klassiker

Lars Nylin, Björn Nordström, Ulf Nordström

Tusen klassiker

Om boken

Två tusen klassiker är en nostalgitripp utan dess like. I en läcker box ryms både Tusen svenska klassiker, den tegelsten med populärkulturella pärlor som hyllades av kritiker och läsare när den kom 2009, och nyheten Tusen klassiker, med guldkorn från hela världen som påverkat Sverige under samma period från 1956 till i dag.

Så bakom boxens bild från tv-programmet Drop in 1963, där Lill-Babs från Järvsö och Beatles från Liverpool delade ett ögonblick i rampljuset, hittar man ett överflöd av skivor, filmer, tv-program och böcker från när och fjärran som på olika sätt präglat oss som vuxit upp i Sverige under det senaste dryga halvseklet. En tid då världen krympt och många gränser suddats ut. Böckerna är späckade med hårda fakta, osannolika anekdoter och fantastiska bilder. Här får vi möta allt och alla från Hep Stars till Britney Spears, från Ria Wägner till Oprah Winfrey, från Fanny och Alexander till Motorsågsmassakern, från Harry Martinson till Jackie Collins. Alla har de sin plats i den svenska folksjälen.

Följ med på en rikt illustrerad resa i vår populärkulturella historia, genom högt och lågt, som har mycket att berätta om varifrån vi kommit och vart vi är på väg.

Läs mer

Två tusen klassiker

Lars Nylin, Jan Gradvall, Björn Nordström, Ulf Nordström, Annina Rabe

Två tusen klassiker