Carolina Neurath

Foto: Jimmy Hansen

Utforska författaren

Carolina Neurath, född 1985, är ekonomijournalist på Svenska Dagbladet. Hon har tidigare jobbat som reporter på Dagens Industri och som redaktör på Placera.nu.

Hon tilldelades Guldspaden 2010, tillsammans med SvD-kollegan Jacob Bursell, för deras granskning av revisionsbranschen. 2012 fick hon, tillsammans med Olle Zachrison, Jan Almgren, Mark Malmström, Peter Grensund och Ola Henriksson, Stora Journalistpriset i kategorin Årets Förnyare 2012 för Räntekartan.

I september 2014 utsågs Carolina Neurath, som ensam svensk, till en av världens bästa grävande reportrar av internationella affärs- och livsstilsmagasinet Monocle. I november samma år fick hon ta emot Per Wendels pris till årets nyhetsjournalist. 

 

Priser och utmärkelser:

Guldspaden 2010
Nominerad till Guldspaden 2011 (Den stora bankhärvan)
Sveriges bästa ekonomijournalist 2012 (av PR-byrån Hallvarsson & Halvarsson)
Stora Journalistpriset 2012 *
Utsedd till en av världens bästa grävande reportrar av internationella affärs- och livsstilsmagasinet Monocle (2014)
Mottagare av Per Wendels pris till årets nyhetsjournalist (2014) **
Sveriges näst bråkigaste kvinna. Utsedd av affärsmagasinet Passion for business, 2014.


* Juryns motivering: "Med tiotusentals läsares hjälp har de utvecklat konsumentjournalistiken. Rapporteringen har blottat orättvisor och gett läsarna nya möjligheter att påverka."

** Juryns motivering: "Med en orädd och osentimental journalistik har hon på ett elegant sätt avslöjat missförhållanden och slagit hål på osanningar i finansbranschen. Därtill har hon utnyttjat olika kanaler för att få ut sina nyheter. Carolina Neurath är årets självklara mottagare av Pelle Wendel-priset!"

Utgivning

Om boken

De är mäktiga, rika och hemlighetsfulla. På kort tid har de fyra riskkapitaljättarna EQT, IK, Altor och Nordic Capital förändrat den svenska samhällsbilden dramatiskt: de har skaffat sig mer makt än många politiker. Och bolagens delägare tjänar mer pengar än de flesta börsdirektörer kan drömma om.

Det svenska riskkapitalets hemligaste makthavare hittas på Jersey och Guernsey, kända skatteparadis i Europa. Från ett styrelserum på öarna i Engelska kanalen tas beslut som kan få konsekvenser för svenska skolbarn, gamla och de över 100 000 anställda i olika bolag i Sverige.

Trots inträdet i den svenska välfärden har riskkapitalisterna länge varit hemlighetsfulla, likt ett manligt ordenssällskap. I boken De svenska riskkapitalisterna öppnas dörrarna till denna slutna värld. De prisbelönta journalisterna Carolina Neurath och Jan Almgren har intervjuat de nya makthavarna. Men de har också mött människorna som drabbas av riskkapitalets eviga vinstjakt: de anställda som förlorat jobbet, gymnasisterna som fick se sin skola gå i konkurs och hotellstäderskan som måste hinna städa varje rum på fem minuter.

Läs mer

Carolina Neurath, Jan Almgren

De svenska riskkapitalisterna

Om boken

Finansmännen Mats Qviberg och Sven Hagströmer befann sig på Karolinska Institutets tvåhundraårsjubileum i Stadshuset fredagen den 27 augusti 2010, när de fick varsitt identiskt sms från HQ Banks nye ordförande: "Kom till kontoret omedelbart. Katastrof."

En dryg vecka senare fanns inte HQ Bank - det bolag de tillsammans byggt upp och ofta kallade ett av sina barn. Bara några månader tidigare hade Sven Hagströmer och Mats Qviberg skålat för tjugo års lyckat samarbete. På finansmarknaderna undrade alla hur det kunde gå så snett för Sveriges mest välansedda finanspar.

Historien om HQ Banks långa uppgång och tvära fall präglas av färgstarka karaktärer. Förutom de två förmögna mediekära grundarna Hagströmer och Qviberg med den höga svansföringen, figurerar också den fartblinde tradingchefen som sades räkna snabbare än datorer. Den tafatte vd:n som var rädd för Mats Qviberg. Och den kloka kvinnan som snabbt insåg problematiken, men som möttes av hån när hon lämnade den sargade bankens styrelse efter att den inte följt hennes råd.

Men hur många hade försökt stoppa utförslöpan, långt innan krisen briserade? När uppkom för första gången problemen i den ödesdigra riskabla tradingverksamheten? Och vilka var egentligen personerna Sven Hagströmer och Mats Qviberg?

I Den stora bankhärvan, en personlig men dramatisk bok, ges svaren och en ny bild av hur det egentligen gick till när HQ Bank gick i graven.

Läs mer

Den stora bankhärvan

Carolina Neurath

Den stora bankhärvan