Edward Blom
Utforska författaren
Edward Blom är i grunden arkivarie och har i 15 år arbetat på Centrum för Näringslivshistoria där han särskilt engagerat sig i matrelaterade företags historia samt varit chefredaktör för tidskriften "Företagsminnen". En stor del av sin tid ägnar han åt att hålla föredrag, gärna i kombination med provningar, t.ex. av historiska brännvinssorter, svenska ostar eller punsch.
Edward Blom skriver även regelbundet krönikor, artiklar och dryckesrekommendationer i tidningar, tidskrifter och på webbplatser samt leder ibland matlagning för företag och kompisgäng. Han är en folkkär person som ofta dyker upp i radio och tv: som expert, debattör eller bara sig själv.
Edward Blom är njutningslysten matideolog, berättare och matkreatör. Hans livsstilskokbok Allting gott och alldeles för mycket utsågs till vinnare i Årets Svenska Måltidslitteratur 2013 i kategorin "Årets överdådare". Boken tog silver i "kokboks-VM", World Gourmand Awards 2014, i Peking. Till sin hjälp i bokens tillblivelse har han haft sin hustru, Gunilla Kinn Blom. Eva Hildén-Smith har fotograferat och Pär Wickholm formgivit.
Edward Blom och Gunilla Kinn Blom tilldelades tredje pris (brons) för texterna i Kokkonst för livsnjutare på Gourmand World Cookbook Awards 2016 i kategorin "Food Writing". Boken innehåller – förutom texter och recept av Edward och Gunilla – fotografier av Eva Hildén-Smith. Boken är formgiven av Pär Wickholm.
Utgivning
Om boken
Kokkonst för livsnjutare är både en kokbok och en livsstilsbok, som man läser, inspireras, får idéer av och blir underhållen av. Här får vi följa med Edward Blom och hans hustru Gunilla Kinn Blom hem till deras eget matuniversum.
Edward och Gunilla delar med sig av sin syn på mat och matlagning, till exempel att man inte behöver ha dyra och komplicerade köksredskap - men däremot bra råvaror och ett fullständigt kompromisslöst förhållande till hur man lagar och smaksätter maten.
Några längre och mer kulturhistoriskt inriktade texter (exempelvis om vissa livsmedels och maträtters historia) får vi oss också till livs. Vi får etikettråd, som är ett av Edwards favoritområden. Det blir fortsatt fokus på såväl mathistoriska ikoner (som till exempel Auguste Escoffier och Tore Wretman) som nutid (till exempel aktuella styckningsdetaljer på kött), likväl texter om olika matrelaterade fenomen ("fattiggourmeter" eller "delikatessernas rättigheter"). Boken innehålla också texter om Edward, av anhöriga skribenter - t ex hans syster, författaren Anna Dunér. Ett matkulturellt historieberättande i kokboksform!
Edward Blom och Gunilla Kinn Blom tilldelades tredje pris (brons) för texterna i Kokkonst för livsnjutare på Gourmand World Cookbook Awards 2016 i kategorin "Food Writing".
Läs mer
Edward Blom, Gunilla Kinn Blom
Kokkonst för livsnjutare
Om boken
Genom tv-serier som Mellan skål och vägg och Edward Bloms gästabud har Edward Blom blivit känd som en passionerad köksprofil med enorma kulturhistoriska kunskaper om det vi äter och dricker. Allting gott och alldeles för mycket är hans inspirerande livsstilskokbok, både för gourmeter och gourmander.
Recepten är Edwards favoriter och de är skrivna på ett personligt sätt, med den must och märg han gjort sig känd för. Rustika, gammeldags rätter från olika länder, som grytor, långsjudna stekar och soppor, spelar en stor roll i hans kokkonst. Klassikern Sjötunga Walewska, en örtdoftande coq au vin och pepparstekta skaldjur finns bland recepten.
Edward berättar personligt om minnen kring maträtten, vad han gillar med den eller någon historisk anekdot i anslutning till receptet. Alla rätter finns där av en anledning, och presenteras av en gudabenådad historieberättare.
Läs mer
Edward Blom
Allting gott och alldeles för mycket