Det fjärde av mina sju jobb är att jag är romanförfattare. Jag har skrivit tre romanmanus. Det första betraktar jag som preskriberat. Att skriva det var en oerhört viktig läroperiod för mig, men nu flera år efteråt kan jag se att slutprodukten inte håller.
Det andra manuset är en psykologisk thriller som jag länge har letat förlag till. En siffra som jag har hört är att ungefär två promille av alla manus som skickas in till ett förlag faktiskt blir utgivna. Det är alltså ett nålsöga som inte är så lätt att passera, och än har jag inte lyckats. Jag gissar att jag i stället kommer att ge ut manuset själv så småningom.
Mitt tredje manus är i en genre som jag kallar för katastrofroman. (Finns det katastroffilmer så måste det väl finnas katastrofromaner?) Det handlar om tsunamin som drabbade Sydostasien 2004, och jag behöver redigera och omarbeta manuset innan jag kan börja skicka det till förlag.
Jag gillar att skriva strukturerat och att arbeta med ett utförligt synopsis. Därför använder jag mig av The Snowflake Method, snöflingemetoden, som är framtagen av den amerikanska författaren Randy Ingermanson. Den går ut på att man bygger upp en roman i tio steg. Han beskriver metoden här, (låååång artikel på engelska, men väl värd att läsa om du vill lära dig att skriva detaljerade synopsis).
Snöflingemetoden går ut på att man bygger upp en roman i tio steg:
1: Sammanfatta romanen i en mening.
2. Bygg ut meningen till ett stycke.
3. Skriv en sida om var och en av huvudpersonerna.
4. Utveckla varje mening i sammanfattningen i punkt 2 till ett eget stycke.
5. Skriv historien ur varje persons perspektiv – en sida för varje huvudperson, en halv för bipersonerna.
6. Utveckla punkt 4 så att du får en fyra sidor lång sammanfattning.
7. Utveckla punkt 3 och skriv ner ALLT om huvudpersonerna.
8. Gör ett Excel-ark som innehåller bokens alla scener. Ha kolumner för perspektiv, handling etc. Den här listan kan lätt bli 100 rader lång.
9. Skriv en sammanfattning av varje scen.
10. Skriv ett första utkast av romanen.
Det här är förstås inget man gör på en eftermiddag. Jag börjar skriva romanen när jag har gjort punkt 8, och då har jag lagt ner flera månaders arbete (Jag brukar ägna en dag i veckan åt att skriva, så det är möjligt att det går att göra det på ett par veckor om du skriver på heltid.)
Om du gillar att skriva fritt och inte vill veta i förväg vad som ska hända i romanen låter det här antagligen som en mardröm. Men för dig som gillar att jobba strukturerat kan jag verkligen rekommendera snöflingemetoden.
Jenny Forsberg driver soloföretaget Klartext, där hon hjälper företag och myndigheter att skriva begripliga texter. Hon har skrivit fackböckerna Tydliga texter (Studentlitteratur AB) och Den snälla företagaren (TUK Förlag) och letar förlag till sina romaner. Jenny bloggar på Jennys författarblogg. Hon twittrar som @iklartext och @forfattarjenny och driver diskussionssidan Klartext på Facebook.
Jenny har minst sju jobb. Hon är skribent, fackboksförfattare, företagare, romanförfattare, språkgranskare, cv-storyteller och sociala medier-redaktör.
Den här artikeln publicerades första gången 2011.