Världens bästa kokboksförläggare är svenska Johanna Kullman

Foto: Sebastian Kirchsteiger. Johanna Kullman och Edouard Cointreau

Datum

30 Maj 2016

Foto

Sebastian Kirchsteiger. Johanna Kullman och Edouard Cointreau

Vid en stor gala i Yantai i Kina delades totalt 89 priser ut till 766 finalister. Norstedts vann, utöver bästa förläggare, ytterligare två priser: ett guld för bästa skandinaviska kokbok (Nya nordiska köket av Margareta Schildt Landgren) och ett brons för bästa matskribent (till Kokkonst för livsnjutare av Edward Blom och Gunilla Kinn Blom).

– Känslan när jag hörde mitt namn och fick gå upp på scenen kan jag bara försöka beskriva – jag letar efter orden här, euforisk, fantastiskt, skitkul, äntligen, jaaaa!! – inget ord funkar, säger Johanna Kullman.

Johanna Kullman har arbetat på Norstedts i tio år och varit förläggare för nästan 400 kokböcker, varav flera varit nominerade till Gourmand World Cookbook.

The Gourmand World Cookbook Awards grundades 1995 av Edouard Cointreau och delas årligen ut till världens bästa kokböcker inom mat och dryck. Syftet med priset är att belöna och uppmärksamma de bästa kokböckerna och att öka kunskapen och intresset kring olika matkulturer.