Vad är sirtmat?

Datum

27 Februari 2017

De senaste åren har det blivit oerhört trendigt att banta genom att följa olika dieter där man fastar – och det av goda skäl. Studier visar att man genom att fasta – oavsett om det gäller måttlig kalorirestriktion varje dag eller sträng men mindre vanligt förekommande periodisk fasta – kan förvänta sig att gå ner sex kilo på sex månader och avsevärt minska risken för att drabbas av olika sjukdomar.

När vi fastar aktiverar minskningen av kroppens energireserver det som kallas ”smalgenen” och med detta följer en rad positiva förändringar. Fettinlagringen stängs av, kroppen stoppar sina normala tillväxtprocesser och går in i ett ”överlevnadsläge”.

Fettförbränningen stimuleras och de hushållande generna som är inblandade i reparation och föryngring av våra celler börjar arbeta. Resultatet blir viktnedgång och förbättrad motståndskraft mot sjukdomar.

Men allt det här har ett pris. Det minskade energiintaget framkallar hunger, retlighet, trötthet och minskad muskelmassa. Och det är faktiskt det som är problemet som få talar högt om när det gäller dieter där fasta ingår: när man följer dem på rätt sätt fungerar de, men de får många att må dåligt och då avbryter man helt enkelt dieten. Det föranleder den viktiga frågan: Är det möjligt att få alla fördelar utan att minska drastiskt på kalorierna och slippa alla nackdelar?

Här kommer en nyupptäckt livsmedelsgrupp – sirtlivsmedel – in i bilden. Sirtlivsmedel är livsmedel som innehåller en särskilt hög halt näringsämnen som kan aktivera smalgenerna i kroppen på samma sätt som fasta. De här generna kallas sirtuiner.

De uppdagades först i en banbrytande studie 2003 när forskarna upptäckte att resveratrol, ett ämne som finns i skalet på röda vindruvor och i rödvin, avsevärt ökade livslängden för jäst. Det var samma resultat som kalorirestriktion gav, men nu behövdes det ingen minskning av energiintaget. Sedan dess har forskarna sett att andra ämnen i rödvinet ger en liknande effekt som nu tros kunna förklara hälsovinsterna med rödvinsförtäring och kanske även varför folk som dricker rödvin inte lika lätt går upp i vikt.

Upptäckten ledde till ett enormt intresse för att ta reda på vilka andra livsmedel som kunde innehålla ovanligt höga mängder av de särskilda näringsämnen som kan utlösa så djupgående hälsoeffekter i kroppen. Steg för steg har nu forskarna upptäckt en rad av dessa kraftpaket till livsmedel. Vissa av dem kanske inte är så välkända, som exempelvis den gamla kulturväxten libbsticka som har fallit i glömska i vår moderna matlagning. Större delen av dem är dock välkända och mycket populära: kallpressad olivolja, rödlök, persilja, chili, grönkål, jordgubbar, valnötter, kapris, tofu, kakao, grönt te och till och med kaffe.


Läs mer i Sirtmat – Ät bättre och lev längre av Aidan Goggins och Glen Matten. 

Relaterat

Om boken

Vad har kosten gemensamt på de platser på jorden där människor blir riktigt gamla, och dessutom mår bättre vid hög ålder? Forskarna har äntligen hittat svaret: den aktiverar sirtuinerna. Det är ett slags enzymer som är inblandade i en mängd olika livsviktiga processer i kroppen. De sägs bl.a. påverka åldrandet och motverka många livsstilssjukdomar.

De sirtuinaktiverande råvarorna är alla växtbaserade och många av dem oemotståndligt goda, t.ex. mörk choklad, rödvin, persilja, gurkmeja, jordgubbar, grönkål, bovete, kaffe och extra virgin olivolja.

I den här boken får man reda på allt om dem och många andra råvaror, men också mycket annat om hur kroppen fungerar och vad sirtmat gör med oss. Författarna berättar på ett populärvetenskapligt och underhållande sätt om hur vi kan påverka vår hälsa genom att addera sirtmat till vår kost. Här finns också ett 30-tal recept, för frukost, lunch och middag, för köttätare, vegetarianer och veganer, och med info om anpassning för våra vanligaste kostintoleranser och dieter. Dessutom med inspiration från hela världen och med stor variation.

Läs mer

Aidan Goggins, Glen Matten

Sirtmat - Ät bättre och lev längre