Det börjar lida mot försommar och alla tillställningar som hör årstiden till: studentmottagningar, barndop, cocktailpartyn och picknick i parken. Därför bjuder vi under tre fredagar på recept från boken Plockmat – perfekta bufférätter när många magar ska ha sitt.
Idag minipizzor med taleggio!
Alla våra fredagsrecept hittar du här!
***
Till 20 pizzor
6 torkade aprikoser
50 g skalade pistaschnötter
1 rulle färdig pizzadeg (400 g)
1 liten rödlök
1 msk olivolja
250 g taleggioost
1 kruka oregano
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader. Strimla aprikoserna. Hacka nötterna.
2. Rulla ut pizzadegen på en skärbräda och stansa ut 20 rundlar, ca 6 cm i diameter. Lägg rundlarna på en plåt med bakplåtspapper.
3. Skala och skiva löken tunt och blanda med oljan. Fördela aprikoser, nötter och lök på pizzarundlarna. Skär bort skalet på osten och tärna den. Fördela osten på pizzorna.
4. Grädda pizzorna mitt i ugnen 8-10 minuter, tills de fått fin färg. Ta ut och strö över oregano. Servera direkt.
Relaterat
Om boken
I Allt om mats Plockmat presenteras mängder av recept för stora och små tillfällen. Det kan handla om enkelt plock till inflyttningsfesten där man varken behöver bestick eller tallrikar som är svåra att hitta i flyttstöket, eller after work-hänget där maten fort måste snos ihop när man själv kommer hem samtidigt som gästerna. Men plockmat fungerar också utmärkt till nyårsminglet där man kanske hellre dansar än fastnar i en lång sittning. Vad sägs till exempel om oxfilétartar, ankleverkanapéer och ostron på fem olika sätt?
Cashewnötssnurror, miniburgare på högrev och kantarellkanapéer, grönkålspizzor och pinchos med kallrökt lax här finns mat för alla tillfällen: hemmakvällar med de närmaste, öppet hus med trädgårdsbuffé och större fester med många gäster. Recepten kompletteras med välbehövliga praktiska råd och tips: Vad kan förberedas? Hur mycket mat går åt? Hur lång tid tar maten att laga? Vad passar ihop och vad kan vara bra komplement?
Läs mer
Allt om Mat
Plockmat