Norstedts topplista

Foto: Henric Lindsten

Datum

15 Maj 2017

Foto

Henric Lindsten

Varje måndag uppdaterar vi listan över våra hetaste, nyutkomna böcker. Den här veckan är Mats Strandbergs Hemmet ny på listan – den tar sig direkt in på förstaplatsen, dessutom! Se hela listan nedan.

1. Mats Strandberg – Hemmet

Mats Strandbergs nya skräckroman Hemmet utspelar sig på ett demensboende. Berättelsen handlar om Joel som är tillbaka i småstaden där han växte upp. Han har tvingats bli förälder till sin mamma Monika, som nu ska flytta in på demensboendet Tallskuggan. Snart efter att Monika flyttat in blir hon sämre. Hennes utbrott blir alltmer våldsamma och hon tycks veta saker som hon inte borde känna till. Det är som om något okänt tagit över henne.

Se kortfilmen baserad på boken här!


2. Malena Skote – Stora betongboken

Stora betongboken presenterar Malena Skote 100 projekt från prova på-nivå till mer avancerade föremål. Betong ska alltid gjutas i en form och det är denna form som avgör hur föremålet ska se ut. När man väl vant sig vid tankesättet finns det inga begränsningar för vad du kan skapa med betong, och ju fler projekt du testar, desto mer fantasifull blir du i ditt skapande! 


3. Helena Thorfinn – Den som går på tigerstigar

Precis som den framgångsrika debutromanen Innan floden tar oss är Helena Thorfinns uppföljare Den som går på tigerstigar en tät väv där privatmoral och globala åtaganden inte alltid går hand i hand. ”Känslan av autenticitet är så stark att man gång på gång tror sig läsa en dokumentär”, skriver Norrköpings Tidningar.


4. Johannes Anyuru – De kommer att drunkna i sina mödrars tårar

Johannes Anyurus nya roman handlar om hopp och hopplöshet i dagens Europa, om vänskap och svek, och om terrorns och fascismens teater. ”Anyurus förtrollningsförmåga överträffar George Orwells”, skriver Expressen Kulturs Per Wirtén.


5. Agneta Pleijel – Doften av en man

Agneta Pleijels nya roman, en fortsättning på Spådomen, bygger på minnen av den unga kvinna som från 60-talet och framåt var hon. ”Det är som att följa en modig upptäcktsresande som äntligen vecklar ut hela kartan över okända länder. Omöjligt att inte bli trollbunden”, skriver Ulrika Milles i DN.

Relaterat

Om boken

Välkommen till Hemmet. En kuslig berättelse om kärlek, vänskap och den största skräcken av alla: att förlora kontrollen över dig själv.

Joel är tillbaka i småstaden där han växte upp. Han har tvingats bli förälder till sin mamma Monika, som nu ska flytta in på demensboendet Tallskuggan.

På hemmet jobbar Joels barndomsvän Nina. De har inte pratat med varandra sedan tonårens smärtsamma avsked.

Monika blir snabbt sämre när hon flyttat in på avdelning D. Hennes utbrott alltmer våldsamma. Och hon tycks veta saker som hon inte borde känna till. Det är nästan som om något okänt tagit över henne.

Nu förs Joel och Nina åter samman för att rädda Monika och sig själva.

Läs mer

Mats Strandberg

Hemmet

Om boken

Det har blivit dags för Sofia och Janne att återvända till Dhaka efter semestern i Sverige. Ett terrorattentat har under sommaren inträffat på ett av de ställen familjen brukar besöka och de kommer tillbaka till en förändrad och chockad stad.

Sofia hoppas ändå att hennes arbete för jämställdhet och mänskliga rättigheter ska få fart, och lämnar lättad barnen och vardagen till en allt mer uttråkad Janne. Inte förrän hon blir fast med en amerikansk kollega, Collin, i det tigertäta träsket Sunderbans inser hon att är i fara både politiskt och privat.

Mina har flyttat hem till byn och fått en baby, och i hennes rum på Janne och Sofias garagetak flyttar dansarna Dipita och Pinky in. Deras nattliga uppdrag på den närliggande militärförläggningen undgår helt svenskarna. När en container med tortyrutrustning dyker upp på fel plats är det dock Pinky som vet vilka val Sofia måste göra.

Precis som den framgångsrika debutromanen Innan floden tar oss är Helena Thorfinns uppföljare Den som går på tigerstigar en tät väv där privatmoral och globala åtaganden inte alltid går hand i hand.

Läs mer

Den som går på tigerstigar

Helena Thorfinn

Den som går på tigerstigar

Om boken

Malena Skotes tidigare böcker om betong var med och startade en trend i Sverige, där fler och fler människor började skapa med betong - föremål för såväl hem som trädgård. Nu är hon tillbaka med den första riktigt stora boken om betong.

Betong är ett både billigt och opretentiöst material som passar så väl den oerfarne pysslaren som den redan betong-frälste. Att gjuta i betong och skapa sina egna betongföremål kräver inga förkunskaper och inga särskilda redskap. Som Malena själv säger: "Att blanda betong är faktiskt inte svårare än att baka sockerkaka på pulver, om än något tyngre för armarna. Och man behöver ingen ugn."
Vid en första anblick tänker man sig kanske betong som grått, oflexibelt och skrovligt men sanningen är att betong är så mycket mer. Det är både uttrycksfullt och oerhört mångsidigt och kan se ut på massor av olika sätt beroende på hur man gjuter och om man väljer att ha pigment i. Oavsett så är betong ett enkelt material att ha att göra med när man väl bekantat sig med det.

I Stora betongboken presenterar Malena Skote 100 projekt - från prova på-nivå till en mer avancerade föremål. Betong ska alltid gjutas i en form och det är denna form som avgör hur föremålet ska se ut. När man väl vant sig vid tankesättet finns det inga begränsningar för vad du kan skapa med betong, och ju fler projekt du testar, desto mer fantasifull blir du i ditt skapande!

Stora betongboken innehåller 100 projekt med betong, varav merparten publicerats i Malena Skotes tidigare böcker.






Läs mer

Stora betongboken

Malena Skote

Stora betongboken