Från prova på till proffs: Skapa med betong!

Datum

15 Maj 2017

Betong är ett både billigt och opretentiöst material som passar så väl den oerfarne pysslaren som den redan betong-frälste. Att gjuta i betong och skapa sina egna betongföremål kräver inga förkunskaper och inga särskilda redskap.

Stora betongboken presenterar Malena Skote 100 projekt från prova på-nivå till en mer avancerade föremål. Betong ska alltid gjutas i en form och det är denna form som avgör hur föremålet ska se ut. När man väl vant sig vid tankesättet finns det inga begränsningar för vad du kan skapa med betong, och ju fler projekt du testar, desto mer fantasifull blir du i ditt skapande! 

Som Malena själv säger: Att blanda betong är faktiskt inte svårare än att baka sockerkaka på pulver, om än något tyngre för armarna. Och man behöver ingen ugn.

Nedan bjuder vi på ett första projekt att ta sig an för den nyfike, en kruka gjuten i en glassförpackning.

 

Oval kruka i glassförpackning

Det blir många tomma glassförpackningar i en barnfamilj. Bra till förvaring av till exempel matrester men också att gjuta krukor i. Det bör vara 1–2 cm mellanrum mellan förpackning­arna när du sätter en liten ask i en stor.

 

MATERIAL

• Finbetong

• Glassbyttor eller andra plastförpackningar i olika storlek

• Sand

• Vinkorkar

• Mosaik

• Dubbelhäftande tejp

 

VERKTYG

• Spade eller murslev

• Hink att blanda betongen i

• Sax

• Kniv

• Grovt sandpapper

GÖR SÅ HÄR

1. Insidan på den yttre formen och utsidan på den inre ska vara slät, så om det finns kanter eller stag som sticker ut, måste du skära bort dem med en vass kniv. 

2. Sätt mosaikbitarna upp och ner på dubbelhäftande tejp och klipp ut dem. Fäst dem noga på insidan av den yttre formen.

3. Ös upp ett par liter betongpulver i hinken. Tillsätt vatten lite i taget, och rör om med murslev eller spade till en tjock, trögflytande gröt. Häll i ett par cm i botten på den yttre formen. Skär en vinkork i två delar och tryck ner i betongen, korkarna bildar dräneringshål i den färdiga krukan.

4. Fyll den inre formen med sand och sätt den mitt i den yttre, ovanpå korkar och betongbotten. Fyll utrymmet mellan formarna med betong. Använd en plastsked om det är svårt att komma åt med mursleven. Fyll inte ända upp, det är bra med lite nypmån när man ska ta bort formen.

5. Håll i hela formen och knacka på utsidan, så att betongen skvalpar lite, då kommer luftbubblor upp till ytan. Vill den inre formen inte stanna i rätt läge kan du tejpa över båda formarna för att fixera dem. Ställ formen på ett plant bord, täck med plast och låt härda i två dygn.

6. Häll ut sanden och dra bort den inre formen. Töj i den yttre formen så att betongen släpper från plasten. Vänd upp och ner och skaka ut betongkrukan.

7. Dra bort tejp som sitter kvar över mosaiken och skrapa bort betong som eventuellt runnit över den. Slipa ovankanten med grovt sandpapper och tryck ut korkarna.


Malena Skote är utbildad arkitekt och arbetar som skribent, illustratör och fotograf. I sina bästsäljande betong-, DIY- och trädgårdsböcker med enkla steg-för-steg-projekt vill hon inspirera läsaren att släppa loss sin fantasi och att skapa med händerna.

Relaterat

Om boken

Malena Skotes tidigare böcker om betong var med och startade en trend i Sverige, där fler och fler människor började skapa med betong - föremål för såväl hem som trädgård. Nu är hon tillbaka med den första riktigt stora boken om betong.

Betong är ett både billigt och opretentiöst material som passar så väl den oerfarne pysslaren som den redan betong-frälste. Att gjuta i betong och skapa sina egna betongföremål kräver inga förkunskaper och inga särskilda redskap. Som Malena själv säger: "Att blanda betong är faktiskt inte svårare än att baka sockerkaka på pulver, om än något tyngre för armarna. Och man behöver ingen ugn."
Vid en första anblick tänker man sig kanske betong som grått, oflexibelt och skrovligt men sanningen är att betong är så mycket mer. Det är både uttrycksfullt och oerhört mångsidigt och kan se ut på massor av olika sätt beroende på hur man gjuter och om man väljer att ha pigment i. Oavsett så är betong ett enkelt material att ha att göra med när man väl bekantat sig med det.

I Stora betongboken presenterar Malena Skote 100 projekt - från prova på-nivå till en mer avancerade föremål. Betong ska alltid gjutas i en form och det är denna form som avgör hur föremålet ska se ut. När man väl vant sig vid tankesättet finns det inga begränsningar för vad du kan skapa med betong, och ju fler projekt du testar, desto mer fantasifull blir du i ditt skapande!

Stora betongboken innehåller 100 projekt med betong, varav merparten publicerats i Malena Skotes tidigare böcker.






Läs mer

Malena Skote

Stora betongboken