Fira mors dag med en bra bok!

Foto: Alisa Anton

Datum

23 Maj 2017

Foto

Alisa Anton

Söndagen den 28 maj är det mors dag. Varför inte fira mamma med en bra bok! Här tipsar vi om en rad starka romaner. 

Agneta Pleijel – Doften av en man

Agneta Pleijels nya roman, en fortsättning på Spådomen, bygger på minnen av den unga kvinna som från 60-talet och framåt var hon. En omodern etta i Haga i Göteborg och ämnet litteraturhistoria är startpunkten och studierna går bra. Men hur kommer man åt livets honung? Ryms livet verkligen i litteraturen?

Agnes Lidbeck – Finna sig

Annas självuppfattning förändras dramatiskt när hon blir mamma. Trots konflikterna med maken blir hon kvar med honom, men med tiden söker hon bekräftelse i en relation med en äldre man, Ivan. När han drabbas av en sjukdom faller det på Anna att vårda honom fram till hans död. Agnes Lidbecks hyllade debut är en resonerande undersökning av ständigt omdebatterade kvinnoroller.

Helena Thorfinn – Den som går på tigerstigar

Helena Thorfinn slog igenom stort med sin debutroman Innan floden tar oss för fem år sedan. Berättelsen om Sofia och Janne som packar ihop livet i Sverige för att börja ett nytt i Dhaka, Bangladesh huvudstad, blev en stor framgång och nådde över 140 000 läsare. I den nya boken, Den som går på tigerstigar, återvänder Sofia och Janne till Dhaka efter en semester i Sverige. Under sommaren har ett terrorattentat inträffat på ett av de ställen familjen brukar besöka och de kommer tillbaka till en förändrad och chockad stad.

Liz Fenwick – Flytten till Cornwall

38-åriga konstnären Maddie Hollis blir änka samtidigt som hon ärver ett hus i Cornwall efter en kvinna hon inte känner. I alla fall tror Maddie inte det. Hon beslutar sig för att ta vara på arvet och bryter upp från London i förhoppning om att flytten till Cornwall ska ge henne och hennes tonåriga styvdotter Hannah en ny start i livet.

Kate Eberlen – Som om du inte fanns

Tess och Doll ber en okänd kille ta en bild av dem tillsammans på Ponte Vecchio i Florens under en tågluff. Killen heter Gus och han är i Florens tillsammans med sina föräldrar för att komma över brodern Ross död i en skidolycka. Vad Tess och Gus inte vet är att deras vägar ska korsas ett flertal gånger under de närmaste sexton åren utan att de någonsin lär känna varandra. Inte förrän många år senare, när de möts i Florens igen, förstår de vad som hänt. Som om du inte fanns är en finurligt konstruerad och annorlunda kärleksroman om den inre resa vi måste göra för att vi verkligen ska kunna möta vår själsfrände.

Anna Jansson – Det du inte vet

Sensommarvärmen dröjer sig kvar på Gotland. Maria Wern är på fest hos sina nya grannar i Åminne när en explosionsartad brand utbryter i ett hus i närheten. Dådet sätts i samband med en serie inbrott i sommarstugeområdet. "Ett verkligt stycke Sverige i form av en deckare, och bland det bästa Jansson har skrivit" skriver Femina.

Elena Ferrante – Neapelkvartetten

Elena Ferrantes fyra böcker om väninnorna Elena och Lila är en av senare års största litterära succéer, älskade av miljontals människor världen över. De tre första delarna – Min fantastiska väninna, Hennes nya namn och Den som stannar, den som går – finns ute nu. Den 12 juni kommer den sista delen, Det förlorade barnet.

Erika Scott – Vi ses i Disneyland

Erika Scott, journalist på Aftonbladet, debuterar med en helgjuten tidsbild av medelklassens jargong och preferenser. Vad händer med människor när livet ställer ultimatum? Kan ett äktenskap, som fyllts av hemligheter, räddas? Vi ses i Disneyland handlar om döden och livet. Om att älska, svika och vilja kontrollera sig själv och andra. En djärv roman som landar mitt i samtiden.

Ulla-Maria Andersson – Du sjöng mig hem

Katta väljer gång på gång drogerna och Larry framför Maria. Men till sist kommer vändpunkten då hon lyckas bryta de destruktiva mönstren och ta kommandot över sitt liv. Och med det följer modet att bestämma sig för att ta ansvar för att vara mamma till Maria. Men hur ska hon kunna berätta? Och hur ska Maria kunna förlåta? Och framför allt hur ska man som mamma kunna förlåta sig själv? Du sjöng mig hem ger hopp, den visar att det går att göra upp med sitt förflutna och komma fram till ett värdigt liv.

Elisabeth Hjorth – Nattens regn och dagens möda 

I Sigtuna på 1930-talet träffas svenska författare och intellektuella för att diskutera dikten och moralen. Där träffar Karin Boye Sigtunastiftelsens grundares hustru Ruth Kjellén-Björkquist. En brevväxling inleds, där Boye tillåter sig vara frispråkig och avslöjande. Elisabeth Hjorth har med Nattens regn och dagens möda skrivit en djupt engagerande roman, inspirerad av verkliga personer och händelser vid en tid då Europas undergång stod för dörren, som har kallats ett ”uppriktigt porträtt av Boye”.

Anita Salomonsson – Ängeln i posthuset

I flera uppskattade romaner har Anita Salomonsson skildrat till synes obetydliga men verkliga livsöden fån Västerbotten i skönlitterär form. I Ängeln i posthuset har turen kommit till hennes moster, Elin Wiktoria Karlsson. Berättelsen följer Elin från barndomen, via en olycklig kärlekshistoria, tills hon som vuxen och ogift efterträdde sin far som postmästare. Med en blandning av sakligt realistiska och sirliga vändningar befriar Anita Salomonsson återigen en människa ur historien så att det allmänna försvinner och det särskilda träder fram.