Dokumentet som skakade Mediesverige ges ut på nytt

Datum

25 September 2018

Den 8 maj 1978 lades ett kopierat häfte på varje skrivbord och i varje postfack på Aftonbladets redaktion. Dokumentet slog ned som en bomb på tidningen. En grupp tjejer hade bestämt sig för att dokumentera sina personliga erfarenheter av supande och tafsande män på arbetsplatsen. De hade träffats i olika grupper och diskuterat, skrivit texter och intervjuat varandra. Så samlade de ihop pengar för att kunn­a trycka upp 400 exemplar och dela ut till alla kollegor.

Dokumentet var början till en dialog med männen på jobbet, men det ledde också till en förändring av journalistiken och skapade möjligheter för kvinnor att göra karriär.

”#metoo är den mest effektiva kampanj jag har sett. Tydlig, global, konstruktiv. Och den spred sig under några veckor över världen. #metoo kom att betyda något historiskt synligt. Ett före och ett efter. Och i Sverige, där man kan konsten att organisera sig, blev uppslutningen inom olika yrkeskårer större än någon annanstans”, skriver Maria Schottenius i ett nyskrivet förord.

”För snart fyrtio år sedan gjorde kvinnorna på Aftonbladet något liknande, i mindre skala. Vi hade inte twitter, instagram eller facebook och vi var inte så många, men med de medel vi hade, skrivmaskiner och stencileringsapparater, fick vi överraskande stora saker att hända. Genom att vittna om sexuella trakasserier på vår arbetsplats lyckades vi vända en kultur som hade gått överstyr”, fortsätter hon.

Nu ges Dokumentet, som skrevs av Aftonbladets kvinnliga journalister, ut 40 år efter att det först publicerades. Royaltyintäkterna för boken går till Kvinna till Kvinna som arbetar för kvinnors rättigheter världen över.

Relaterat

Om boken

Den 8 maj 1978 lades ett kopierat häfte på varje skrivbord och i varje postfack på Aftonbladets redaktion. Dokumentet slog ned som en bomb på tidningen. En grupp tjejer hade bestämt sig för att dokumentera sina personliga erfarenheter av supande och tafsande män på arbetsplatsen. De hade träffats i olika grupper och diskuterat, skrivit texter och intervjuat varandra. Så samlade de ihop pengar för att kunna trycka upp 400 exemplar och dela ut till alla kollegor.

Dokumentet var början till en dialog med männen på jobbet, men det ledde också till en förändring av journalistiken och skapade möjligheter för kvinnor att göra karriär.

Nu ges Dokumentet, som skrevs av Aftonbladets kvinnliga journalister, ut 40 år efter att det först publicerades.

Läs mer

Inger Ramqvist, Annette Kullenberg, Karin Alfredsson

Dokumentet