Deborah Levy

Foto: Sheila Burnett

Utforska författaren

Deborah Levy är författare och dramatiker. Hon debuterade 1989 med romanen Beautiful Mutants och skrev senare pjäser för Royal Shakespeare Company. Hennes romaner Simma hem och Varm mjölk var båda finalister till Bookerpriset. Hennes senaste roman Mannen som visste allt kom på svenska i januari 2020 och fick ett fint mottagande. Deborah Levy bor i London med två döttrar.

Utgivning

Om boken

Kolossal frihet är en unik svensk samlingsutgåva av Deborah Levys tre självbiografiska titlar Things I don't want to know, Cost of living och Real Estate som utgör hennes litterära och feministiska manifest A living autobiography.

Den inledande delen i Kolossal frihet bygger på Deborah Levys svar på George Orwells omtalade essä Why I write där hon redogör för drivkrafterna bakom sitt eget skrivande. Här berättar hon om barndomen i Sydafrika under apartheid-tiden och flytten till England samt om de första stegen på författarbanan.

I den andra delen försöker Levy besvara frågan om vad det innebär att vara fri, som konstnär, kvinna, mor eller dotter. Och vilket priset för denna frihet är. Hon använder sitt eget liv i femtioårsåldern som exempel för att besvara dessa frågor. Hennes äktenskap håller på att ta slut samtidigt som döttrarna är på väg ut i livet medan Deborah själv söker en plats att skriva på och finner den i en redskapsbod under ett äppelträd.

Den tredje och avslutande delen i Kolossal frihet behandlar den mogna kvinnans förhållande till ägande och ägodelar. Levy gör en inventering av sin egendom, verklig eller inbillad, och för ett resonemang utifrån hemkänslan, eller bristen på den, och de egna tillhörigheterna. Hon låter läsaren fundera över vad intellektuella värden är för något och vilken betydelse de har för privatlivet.

I Kolossal frihet utgår Levy från sin personliga historia och associerar fritt kring könskamp och politik, filosofi och litterär teori samt vänskap. Resultatet är en självlysande essä om skrivande, kärlek och förluster.

Läs mer

Deborah Levy

Kolossal frihet

Om boken

Det är 1988 och den unge historikern Saul Adler kliver ut på det berömda övergångsstället vid Abbey Road Studios i London för att hans flickvän Jennifer ska ta en bild av honom. Någon stund senare vaknar Saul till liv när en tysk bilförare står lutad över honom och frågar hur han mår. Saul reser sig upp, borstar av sig, ser att han har några skrubbsår men att han i övrigt är oskadd. Men plötsligt stämmer ingenting, verkligheten har fått slagsida. Jennifer gör genast slut med honom: Fuck off Saul, skriker hon i avsky och Saul ger sig lite stukad iväg på sin planerade forskningresa till DDR. Han blir blixtförälskad i sin östtyska guide, tolken och översättaren Walter, som samtidigt övervakar Sauls förehavanden. Ännu mer komplicerat blir det när Walters syster, Luna kallad, ett inbitet Beatlesfan, förför Saul.

När Saul sedan vaknar är det 2016 och vid hans sida sitter Jennifer, fast 28 år äldre. Vad var det som hände egentligen? När korsade Saul Abbey Road? Och hur kommer det sig att London och Berlin, under Sauls berättelse, burit på sådana likheter?

Läs mer

Mannen som visste allt

Deborah Levy

Mannen som visste allt

Om boken

"Varm mjölk är inget mindre än en storslagen roman ... det finns egentligen inte mycket jag kan skriva här för att föra den rättvisa".
Therese Eriksson, Svenska Dagbladet

Engelska Rose och hennes tjugofemåriga dotter Sofia har tagit sin tillflykt till en liten spansk by i den infernaliska sommarhettan. De söker specialisthjälp hos den okonventionelle doktor Gomez, för Rose som vissa dagar är förlamad, vissa dagar kan gå. Sida vid sida haltar Rose och Sofia fram genom tillvaron, ömsom i symbios ömsom i av-ståndstagande. Förförd av tyska Ingrid, sömmerskan med de silverfärgade gladiator-sandalerna, inser Sofia att hon måste söka upp sin far i Grekland för att förpassa uppväxtens spöken ur sitt liv.

Varm mjölk är en egensinnig och otämjd berättelse om en stark och kvävande mor-dotter-relation, om fysisk och mental förlamning, men också om svek, attraktion och självinsikt.

Läs mer

Varm mjölk

Deborah Levy

Varm mjölk

Recensioner

”(…)en poetisk, tragikomisk och fullständigt underbar roman som påminner om Virginia Woolf”

M Magasin

”Hon har ett alldeles makalöst språk där detaljer växer till märkliga bilder och får historien att fara iväg åt alla möjliga håll.”

Femina

Nyheter

11 mars 2020

Norstedts bokcirkel: Mannen som visste allt av Deborah Levy

Nyheter