Forskarna som ska bli författare i unikt projekt hos Norstedts och Södertörns högskola
Datum
2 September 2019
I våras annonserade Norstedts och Södertörns högskola ett samarbete där ett antal forskare skulle väljas ut för att skriva populärvetenskapliga böcker baserade på deras forskning. Det står nu klart vilka fyra författare som valts ut att delta.
Samarbetet mellan Norstedts förlag och Södertörns högskola går ut på att anordna en författarskola för akademiker som ska leda till att flera böcker baserade på forskarnas projekt ska ges ut på förlaget. Under våren fick högskolans forskare skicka in sina bokförslag till förlaget som nu har valt ut fyra stycken bland ett 30-tal sökande.
– Jag tror att det de här forskarna har gemensamt att de har en ambition att göra något annat är att bara redovisa sin forskning. Att man vill sätta den i en kontext, i samtiden eller i historien. De hade också ambitionen att vilja delta i ett speciellt sammanhang. Det här är ju något vi har uppfunnit, säger Lars Molin som är redaktör på Norstedts förlag och en av projektets initiativtagare.
Kursen ska ledas av författaren och historikern Henrik Berggren och kommer att innehålla både öppna föreläsningar av verksamma, framstående sakprosaförfattare och workshops för de utvalda forskarna.
De utvalda forskarna är:
Maria Josephson, Fil dr i idéhistoria, som ska skriva en bok om den småländska veterinären Elis Sandberg som på 1950-talet tog fram extraktet THX gjort på kalvbräss som han påstod kunde bota cancer.
– Jag stötte på den här historien om Elis Sandberg under tiden som jag skrev min avhandling i medicinhistoria, berättar Maria Josephson för sh.se. Det var en stor kontrovers när det begav sig, kanske den största vi haft i Sverige i termer av bredd, och jag tror det kan vara en intressant läsning för många.
Anders Burman, professor i idéhistoria, som ska skriva en biografi om den svenska författaren Viktor Rydberg.
– Under sin livstid var Viktor Rydberg en av de stora författarna. Han är av de stora klassikerna bredvid Strindberg, även om han kom senare. Sen har det gått ganska mycket utför, inte många ungdomar i dag som har koll på honom. Som idéhistoriker tycker jag om att använda författare eller filosofer och med hjälp av dem teckna en bredare bild av den tiden de levde i.
Ann-Cathrine Jungar, docent och lektor i statsvetenskap, som ska skriva en bok om unga nationalister i Europa och vilka drivkrafter som gör att de engagerat sig i nationalistiska partier.
– Jag kom in på detta området när jag var forskningsledare på Centre for Baltic and East European Studies (CBEES) år 2005. Jag såg vad som hände i Östeuropa med framväxten av nya partier, och jag sökte pengar för ett forskningsprojekt om populistiska partier. Jag har alltid varit intresserad av vad som händer nu, och vad som är på väg att hända.
Lena Roos, professor i religionsvetenskap, som ska skriva en bok om trädgård och odling i religionernas värld.
– Jag är själv en fanatisk kolonilottsodlare. Folk säger att det är ett udda ämne, men alla religioner förhåller sig till trädgård och odling. Det är grundläggande för den mänskliga existensen. Tanken är att ge en förståelse för odlingens plats i mänsklighetens historia men också av religion som fenomen genom att förklara att odling och trädgårdar kan vara helt centrala företeelser i en religiös tradition.
Läs mer hos Södertörns högskola!