Nya böcker i januari 2020

Datum

6 Januari 2020

Romaner, feelgood och poesi. Monster i terapi och de bästa knepen för att äta gott trots att det är en vecka kvar till lön. Äntligen är bokvåren här och vi rivstartar januari med en rad spännande titlar. Utgivningsdatum hittar du på respektive boksida, med reservation för ändringar.

Romaner

Magic Love Pixie av Sofia Stenström: Sofia Stenströms första roman efter två hyllade diktsamlingar är en utforskning av intimitetens och kärlekens gränser. Magic Love Pixie är lika mycket en moderspassion som en sorgeberättelse. Det är en roman full av spiritism, kiosklitteratur, deepthroating och throatsinging.

Huldas hus av Anita Salomonsson: En bröllopsfotograf vid namn Hulda, som är tjusig och har sett världen flyttar en dag in på tomten mitt emot pigan Sara Sofia. Huldas liv och hennes sätt att vara kvinna kommer att påverka, inte bara Sara Sofia, utan även en viss sopåkares unga hustru flera decennier längre fram i tiden.

Vernon Subutex 3 av Virginie Despentes: Den tredje och avslutande delen i trilogin om Vernon Subutex och hans excentriska och eklektiska entourage. Kulten kring Subutex växer och motståndarna och fienderna är snart lika många som anhängarna.

Resenärerna av Regina Porter: Två amerikanska familjers levnadsöden från femtiotalet och fram till president Obamas första år vid makten. Skildringen böljar fram och tillbaka i nu- och dåtid och växer ut till att bli en lekfull rundmålning av alla de levnadsöden som ryms i det amerikanska samhället av idag.

Mannen som visste allt Deborah Levy: Ny roman från författaren till Varm mjölk! Det är 1988 och den unge historikern Saul Adler kliver ut på det berömda övergångsstället vid Abbey Road Studios i London för att hans flickvän Jennifer ska ta en bild av honom. Någon stund senare vaknar Saul till liv när en tysk bilförare står lutad över honom och frågar hur han mår. Men plötsligt stämmer ingenting, verkligheten har fått slagsida. När Saul sedan vaknar är det 2016 och vid hans sida sitter Jennifer, fast 28 år äldre. Vad var det som hände egentligen?

de av Helle Helle: Hon och hennes mamma bor på många olika ställen i den lilla staden. Det har alltid bara varit de två. I april upptäcker hennes mamma att det är något fel med hennes kropp. Oktober blir en lång månad i väntan på svar från sjukhuset. Helle Helle nominerades till Nordiska rådets litteraturpris 2019 för romanen de.

Den sista vargen av László Krasznahorkai: Han är författare och får i uppdrag att skriva en text om den sista vargen i Extremadura, ett högslättsområde som tidigare var utposten för de spanska erövrarna. Det är högst ovisst varför han, bosatt i Berlin, fått uppdraget. Av misstag? Har han tagits för någon annan? Ödet?

Feelgood

En avlägsen kust av Jenny Colgan: När den lokala läkaren på den lilla ön Mure ska gå i pension finns ingen som vill ta hans plats. Saif är en flykting, men han är också läkare och precis det Mure behöver. Saif anländer till Mure och välkomnas med öppna armar. Men kommer han att kunna gå vidare trots sina tunga minnen och svåra erfarenheter?

Lyrik

Himlen av Karl Daniel Törnkvist: Karl Daniel Törnkvist debuterar med en kompromisslös diktsamling. Rösterna i Himlen sjunger en sorgesång om arbete och omvårdnad; slitgöra som ärvts ner genom generationerna. Kören sjunger också om det som återstår. Livskraften som gång på gång sviks men förblir.

Nattmannen av Ingela Strandberg: Ny stark diktsamling av Ingela Strandberg. ”[…] I dikten utser jag Nattmannen till uselhetens mästare. Jag utser honom till det motstånd jag alltid känt och känner, motståndet mot det som från tid till tid med samma medel skiljer människa från människa.”

En sky av vittnen av Kjell Espmark: 19 februari 2020 fyller Espmark 90 år. Till födelsedagen ger vi ut denna nya diktsamling. I denna volym samlar vi tre diktsamlingar som alla innehåller rolldiktning som Kjell Espmark gjort till sin främsta lyriska gren.

Fakta och sakprosa

Stressbalansen av Rangan Chatterjee: Läkaren Rangan Chatterjee gjorde internationell succé med sin bok Hälsobalansen. Nu riktar han sin uppmärksamhet mot det som gör oss alltmer sjuka, nämligen stressen i våra liv. I den här boken presenteras enkla råd inom fyra områden i livet - syfte, relationer, kropp och sinne.

Lises planering av Lise Hellström: Lise Hellström har utarbetat ett system där du samlar allt som ska göras, idéer, tider att passa, kom-ihåg-listor och middagstips. En teknik som ger struktur åt vardagen men också inspiration till drömmar och en lugn stund för dig själv.

Ayurveda av Janesh Vaidya: Den huvudsakliga anledningen till att ayurveda har överlevt genom århundradena är dess holistiska sätt att betrakta hälsa. Det är naturlig hälsa för fysisk, mental och andlig utveckling genom alla åldrar och aspekter av livet. Den här boken förmedlar hela grunden till ayurveda.

Intill slutet vill jag vittna av Victor Klemperer: Klemperers dagböcker från Tyskland åren 1933-1945 återger författarens upplevelser vid nedskrivningsögonblicket och har aldrig bearbetats. De skildrar vardagslivet i Hitlers Tyskland med stor detaljrikedom och visar hur nazismen växer från att vara "ett övergående obehag" till att bli ett allomfattande förtryck.

Glöd och visdom av Lars H Gustafsson: Från januari 2020 gäller FN:s barnkonvention som svensk lag. En stark förespråkare för detta är en av våra mest kända barnrättskämpar, Lars H Gustafsson. Här tecknar han levande och personliga porträtt av tre av sina vägvisare. Vi möter de samtida feministerna Ellen Key, Anna Lindhagen och Elsa Laula Renberg.

Läsebok av Per Wästberg: Pregnant och personligt, humoristiskt och kärleksfullt, vemodigt och vackert skriver Per Wästberg om ordens innebörd, om outgrundliga böcker som blir närgångna, om resor genom främmande landskap.


Monster i terapi av Jenny Jägerfeld och Mats Strandberg: Mats Strandberg och Jenny Jägerfeld låter populärkultur möta psykologi i denna genreöverskridande och fascinerande bok. De ställer med lika delar humor och allvar de rätta frågorna och analyserar svaren för att kunna hjälpa klienterna och kanske även läsaren.

Anne Franks dagbok av Anne Frank, Ari Folman och David Polonsky: I den här boken möter vi Anne Franks texter på ett helt nytt sätt, i serieform. Bildberättelsen utgår från den oavkortade utgåvan och är sann mot originalet, samtidigt som bilderna tillför något helt nytt.

Herrarna satte oss hit av Elin Anna Labba: För hundra år sedan inleddes tvångsförflyttningarna av renskötande samer i Sverige. Myndigheterna kallar lösningen för en dislokation, men på samiska föds ett eget ord; Bággojohtin, tvångsförflyttning. De första som tvingas iväg lämnar sina hem i tron att de ska få komma tillbaka. Herrarna satte oss hit berättar historien genom de tvångsförflyttades ögon. Boken bildar en väv där författaren samlat berättelser, foton, brev och jojktexter. Fram träder en kör av röster från de som inte längre kan berätta.

Kokböcker

Dietistens val av Caroline Wilbois och Johanna Andersson: Efter tio års jobb på sjukhus, som Ica-dietister, matinspiratörer och föreläsare kommer nu Caroline Wilbois och Johanna Anderssons första kokbok. Genom att äta näringsrik vardagsmat kommer vi att göra störst skillnad för hälsan, och samtidigt skapa utrymme för en nybakad bulle då och då.

Veckan före löning av Karolina Sparring: Med hjälp av Veckan före löning kommer dina vänner att vilja äta hos dig istället för att du gör så himla god mat på nästan ingenting. Veckan före löning hjälper dig spara både pengar och miljö - en må-bra-känsla som håller i sig länge!