Det var tidigt på morgonen den 19 oktober 2004 som en 8-årig pojke och en 56-årig kvinna höggs ihjäl med kniv i centrala Linköping. Polis på plats säkrade mordvapnet och en mössa full av mördarens dna, men stod handfallna. Varför höggs två människor helt utan koppling till varandra brutalt ner på väg till skola och jobb? Trots tusentals topsningar av potentiella gärningsmän gäckade morden polisen i 16 år innan dna-detektiven Peter Sjölund hittade den avgörande pusselbiten som gjorde att fallet kunde klaras upp. Polisutredningen är den största i Sveriges historia, efter Palme-utredningen.
– I sexton års tid försökte polisen lösa ett brott som det tog en dna-släktforskare av Peters Sjölunds kaliber fem veckor att lösa. Det är första gången det sker i Europa men inte den sista. Vi skriver boken för alla som vill veta mer om metoden som kommer att revolutionera polisens arbete, säger Anna Bodin.
Anna Bodin har följt Peter Sjölunds arbete redan från starten och har fått en unik inblick i utredningen. Boken skildrar bland annat polisens arbete, offrens anhörigas liv efter det ofattbara dådet och en resa långt tillbaka i gärningsmannens familjs historia. Dessutom avslöjas flera nya detaljer om fallet.
– Att använda dna-släktforskning i jakten på brottslingar är en större revolution än fingeravtrycket, mycket större. I boken får läsaren även möta människorna som berörs av den nya tekniken. Bakom polisens statistik över kalla fall finns offrens anhöriga som lider svårt av ovissheten ett olöst brott för med sig, säger Peter Sjölund.
Boken Genombrottet: Så löste släktforskaren dubbelmordet i Linköping, ges ut av Norstedts i juni 2021.