Erika Åberg

Foto: Kajsa Göransson

Utforska författaren

Erika Åberg är byggnadsantikvarie och känd från tv, tidningar och sociala medier där hon berättar om sin stora passion: byggnadsvård och en hållbar livsstil. Till vardags bor hon med sin familj och sina djur på en gammal bondgård i södra Gästrikland som har restaurerats i över ett decennium. Hon syns bl.a. i magasinet Gård & Torp och SVT-produktionen Det sitter i väggarna. Hon föreläser också om byggnadsvård runt om i landet. Hon har blivit utsedd till Årets inspiratör 2019, Årets byggnadsvårdare 2020 och Årets inredningsinspiratör 2021. Läs mer på erikashus.se

Utgivning

Om boken

I den här boken visar byggnadsantikvarien Erika Åberg hur du kan underhålla, renovera och göra kreativa återbruksprojekt med gamla fönster och dörrar.
”Fönstren är husets själ” har nästan blivit som ett ordspråk inom byggnadsvården. Vad menas med det egentligen? Vilken betydelse och kvaliteter har gamla fönster? Och hur är det med dörrarna? Här berättar Erika Åberg om design och stilgrepp genom tiderna, olika sorters glas, funktion − eller bristen på den − och om utmaningarna med att hålla värmen inomhus och kylan utanför.Det virke som tidigare användes för fönster- och dörrkonstruktioner var det bästa som gick att uppbringa, av en kvalitet som knappt går att hitta idag. Sköter man det rätt så kan det hålla i hundratals år. Här får du lära dig restaurering av olika svårighetsgrad, från första hjälpen till helrenovering.Med smarta tekniker och lösningar kan du få fönster och dörrar som är vackra och passar ditt hus. Att det är mer miljövänligt att bevara än att köpa nytt är förstås underförstått. Här finns bland annat ett exempel på ett orangeri som byggts med återbrukade fönster.Erika Åberg berättar i text och bild hur du kan ta hand om och njuta av dina gamla fönster och dörrar lång tid framöver.

Läs mer

Erika Åberg

Byggnadsvård: Fönster och dörrar

Om boken

Vi är många som älskar gamla hus, den atmosfär man får på köpet, hemligheterna och frågetecknen som byggnaden gömmer och ställer: Hur såg huset ut från början? Har det alltid legat här? Vem har bott här före mig?
I Sverige finns en unik skatt av arkiverat material som kan berätta oändligt mycket om våra hus och dess invånare genom historien. Det gäller inte alls bara slott och herresäten. Även om våra lantställen, egnahemshus, stadslägenheter och förortsvillor finns mycket att berätta. Det gäller bara att veta var man ska leta.I den här boken vill byggnadsantikvarien Erika Åberg ta oss i handen och berätta om hur vi kan hitta historien om våra hus, och hur vi bäst tar tillvara olika byggnader och deras årsringar. Det gör hon genom att berätta inspirerande historier, guida till olika arkiv och visa hur man bäst tolkar en byggnad, exteriört och interiört. Det blir gott om fördjupade exempel från tv-programmet med samma namn, men det är en bok som står på egna ben, med handfasta råd om byggnadsstilar genom tiderna, byggnadsvård och restaureringstips.Erika Åberg är byggnadsantikvarie och en unik röst inom den svenska byggnadsvården.

Läs mer

Det sitter i väggarna

Erika Åberg

Det sitter i väggarna

Om boken

Följ med på byggnadsantikvarien Erika Åbergs egen husresa. Här delar hon med sig av sina erfarenheter och bästa råd - från planering och strategier till praktiska projekt.

Ett gammalt hus eller en lägenhet med historisk själ och atmosfär är en dröm för många. Ett bekvämt familjeliv i ett charmigt hem med moderna funktioner, sunda material och vackra detaljer. Men vardagen i en äldre byggnad innebär också att det alltid är något som ska repareras, bytas ut eller förskönas.

Erika Åberg och hennes man har under ett drygt decennium restaurerat sin gård från grunden, ute och inne, och levt familjeliv med två små barn under tiden. Hur får man tid, råd och kraft?

I den här boken berättar hon i tio kapitel om tio grundläggande sätt att tänka kring byggnadsvård och restaurering. Det handlar om allt från förhållningssätt till praktiska steg för steg-moment. Boken visar hur du kan restaurera på ett sätt som är hållbart; för hemmet, för miljön och för dig och din familj.

Läs mer

Byggnadsvård

Erika Åberg

Byggnadsvård

Nyheter

Foto: Anna-Lena Ahlström

30 april 2024

Nya böcker i maj 2024

Nyheter